4 geheimen over domeinautoriteit (+5 manieren om het te vergroten)

Leestijd: 10 minuten

Bron

Of je nu een doorgewinterde digitale marketeer bent of helemaal nieuw in de wereld van SEO, je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Domain Authority (DA). De DA-statistiek heeft een lange geschiedenis in de SEO-industrie en veel SEO-strategen gebruiken het om het rangschikkingspotentieel van websites te begrijpen en te kwantificeren.

Voorbeeld van Moz-domeinautoriteitscore

Maar wat is Domain Authority precies en hoe belangrijk is het voor je eigen SEO-strategie? Domeinautoriteit is niet alleen voor de SEO-nerds, en iedereen die hoger in de zoekresultaten wil scoren, kan baat hebben bij een meer genuanceerd begrip van deze statistiek voor site-autoriteit.

In dit artikel hoop ik Domain Authority te ontrafelen door de volgende vragen te beantwoorden:

 • Wat is Domain Authority en hoe wordt het berekend?
 • Wat moet ik echt weten over Domain Authority?
 • Hoe kan ik de domeinautoriteit verhogen?
 • Hoe kan ik DA gebruiken in mijn SEO-strategie?

Wat is domeinautoriteit?

Domain Authority is een statistiek die is gemaakt door Moz, een SEO-software, die kwantificeert hoe waarschijnlijk het is dat een website in de resultaten van zoekmachines wordt weergegeven . Domain Authority bevindt zich op een schaal van 0-100, waarbij hogere scores een sterker rankingpotentieel voorspellen.

hoe domein autoriteit te vergroten - moz domein autoriteit

Benieuwd naar de Domain Authority score voor je eigen website? Check je score met deze gratis Domain Authority checker .

Hoe wordt Moz Domain Authority berekend?

Er zijn verschillende factoren die Moz gebruikt om DA te berekenen, maar de belangrijkste zijn de inkomende links die naar uw domein verwijzen, ook wel backlinks genoemd .

Moz verzamelt deze informatie uit de constant bijgewerkte Link Explorer-index. Sites met meer backlinks en unieke verwijzende domeinen hebben meer kans op hogere DA-scores.

Je kunt alles lezen over de wiskunde achter Domain Authority in Moz's Authority Scoring Guide . Maar om het zo simpel mogelijk te houden, draait het allemaal om je backlinkprofiel.

Wat is een goede Domain Authority-score?

Omdat Domain Authority zich op een schaal van 100 punten bevindt, kan het verleidelijk zijn om bepaalde scores te categoriseren als 'goed' of 'slecht'. Maar het behalen van een perfecte DA-score is een bijna onmogelijke prestatie die alleen de grootste, meest populaire websites ooit hebben verdiend.

Daarom benadrukt Moz dat deze statistiek vergelijkend is . Websites met lage DA-scores kunnen nog steeds hoog scoren in de zoekresultaten van zoekmachines en zullen dat vaak ook doen.

Stel dat uw website een DA van 25 heeft. Dat kan lager zijn in vergelijking met de miljoenen andere websites die er zijn, maar als die score hoger is dan die van uw concurrenten, dan kunt u ze hoogstwaarschijnlijk overtreffen voor belangrijke zoekwoorden in uw branche .

Met andere woorden, een goede Domain Authority-score die hoger is dan de domeinen die u hoopt te overtreffen.

Domeinautoriteit controleren?

Benieuwd naar de Domain Authority score voor je eigen website? Je hebt veel opties. Hier zijn er slechts drie:

 • De SEO-analysetool voor domeinen van Moz
 • De domeinautoriteit- checker van Linkgraph.io
 • Ahrefs' Website Autoriteit Checker

Domeinautoriteit: wat u echt moet weten

Dus wat moeten site-eigenaren of digitale marketeers eigenlijk weten over Domain Authority?

Als uw belangrijkste doel is om eenvoudig nieuwe klanten te verdienen met zoeken , is het niet verplicht om de ins en outs van deze berekening te begrijpen. Domain Authority heeft echter tal van directe toepassingen voor het opstellen van een succesvolle SEO-strategie . Dit zijn de belangrijkste dingen die u moet begrijpen over deze statistiek voor site-autoriteit.

1. Domeinautoriteit is geen rankingfactor

Hoewel DA kan helpen bij het kwantificeren van het rangschikkingspotentieel, speelt het geen rol in het rangschikkingsalgoritme van Google .

Dit is de reden waarom nieuwere of kleinere websites met lagere Domain Authority-scores nog steeds beter kunnen scoren dan concurrenten als ze hoogwaardige , informatieve, frisse en relevante inhoud voor gebruikers creëren.

Enkele van de factoren die Moz gebruikt om Domain Authority te berekenen, zijn Google-rankingsfactoren , zoals het aantal linkende hoofddomeinen en het aantal linkende pagina's. Als gevolg hiervan is er vaak een positieve relatie tussen DA-scores en andere SEO-prestatie-indicatoren zoals trefwoordrangschikkingen, gemiddelde positie en organisch verkeer.

2. Domeinautoriteit is niet de enige statistiek voor siteautoriteit

Moz's Domain Authority is niet de enige statistiek voor site-autoriteit die beschikbaar is voor SEO's . Andere grote SEO-merken en hulpprogramma's voor trefwoordonderzoek met grote linkindexen hebben hun eigen autoriteitsstatistieken ontwikkeld. Sommige die u misschien herkent, zijn:

 • Majestic's Citation Flow
 • Autoriteitsscore van Semrush
 • Domeinbeoordeling (DR) van Ahrefs

domeinclassificatie in ahrefs

DR (domeinclassificatie) is de Domain Authority-metriek van Ahrefs.

En omdat elk van deze merken zijn eigen unieke berekenings- en linkindexen gebruikt, kunnen de scores van uw website voor elke statistiek sterk verschillen.

De onderstaande scatterplot voor domeinbeoordeling versus domeinautoriteit vergelijkt bijvoorbeeld Ahrefs DR en Moz DA-scores van ongeveer 9.700 domeinen. De opwaartse trend laat zien dat de site-autoriteitstatistieken een positieve relatie met elkaar hebben.

hoe de domeinautoriteit te vergroten - domeinautoriteit versus domeinclassificatie

De gegevens laten echter ook zien dat er momenten zijn waarop DA- en DR-scores sterk kunnen verschillen voor hetzelfde domein. De groep domeinen waar de DA-scores significant lager zijn dan de DR-scores, kan zijn omdat Ahrefs zowel de kwaliteit van links als de gezaghebbendheid van verwijzende domeinen in zijn DR-berekeningen meeweegt.

Dus hoewel DA misschien wel de meest gebruikte autoriteitsmaatstaf in de SEO-industrie is, is het zeker niet de absolute waarheid over het rangschikken van potentieel. het is belangrijk op te merken dat er andere manieren zijn om de gezondheid en het rangschikkingspotentieel van uw website buiten DA te begrijpen.

Daarover gesproken, gebruik de gratis online aanwezigheidsgrader van LOCALiQ om te zien of uw site is geoptimaliseerd om te rangschikken.

3. Google's PageRank is de oorspronkelijke autoriteitsmetriek

Lang voordat Domain Authority op de SEO-scène was, was de PageRank van Google de oorspronkelijke autoriteitsmetriek.

Google gaf vroeger de PageRank van webpagina's publiekelijk weer in zijn werkbalk, maar omdat black-hat-SEO's die informatie misbruikten om hun positie te verbeteren, houdt Google nu de PageRank-scores achter slot en grendel.

In wezen, elke keer dat een pagina naar een andere linkt, geeft deze een deel van zijn PageRank (of link equity) door. Dat betekent dat pagina's met veel backlinks meer PageRank doorgeven dan andere. Het ziet er ongeveer zo uit:

hoe google pagerank werkt

In tegenstelling tot Domain Authority is PageRank eigenlijk een rankingfactor waarop Google vertrouwt bij het promoten van webpagina's. Dus hoewel Google ons niet langer direct inzicht geeft in PageRank, moeten site-eigenaren zich realiseren dat elke hyperlink nog steeds PageRank (of link juice ) over het internet doorgeeft.

4. Verbetering van de domeinautoriteit en off-page SEO gaan hand in hand

Omdat de berekening van de domeinautoriteit voornamelijk afhankelijk is van backlinks, zijn off-page SEO-strategieën zoals linkbuilding en digitale PR echt de enige manier om site-autoriteitstatistieken zoals DA te verbeteren.

Hoewel het verbeteren van SEO op de pagina altijd de moeite waard zal zijn om uw relevantie en kwaliteit in de ogen van Google te verbeteren, hebben optimalisaties op de pagina geen directe invloed op uw DA, zoals backlinks dat wel zullen doen.

Met content van hogere kwaliteit op uw website zal het verdienen van backlinks via off-site strategieën echter veel gemakkelijker worden. Over het algemeen is bij SEO een multidisciplinaire aanpak waarschijnlijk effectiever dan alleen te vertrouwen op één enkele strategie.

Domeinautoriteit (veilig) verhogen

Omdat DA voornamelijk wordt berekend via backlinks, zijn off-site strategieën zoals linkbuilding de beste manier om te proberen uw score te verbeteren. Maar dit is niet zo eenvoudig als het klinkt, omdat we geen controle hebben over het al dan niet kiezen van een andere website om naar de onze te linken.

Sommige strategieën voor het bouwen van links worden ook als 'black-hat' beschouwd, wat betekent dat uw website door Google kan worden bestraft als deze lijkt te betalen voor backlinks of zich bezighoudt met spammy link-praktijken.

Maar er zijn tal van manieren om de algehele autoriteit van uw domein veilig te vergroten, en als gevolg daarvan scoort uw DA. Hieronder staan enkele van mijn favoriete strategieën voor linkbuilding, omdat ze zowel effectief als Google-compatibel zijn.

1. Vermeld in mappen

Voor kleine en lokale bedrijven is het een effectieve en kosteneffectieve (minder dan $ 100) manier om uw DA te vergroten door uw domein in online directory's te laten vermelden. Hier zijn de 10 beste mappen om mee te beginnen.

hoe domein autoriteit te vergroten - lokale citaties

Lokale SEO-strategieën zoals het bouwen van citaten zijn enkele van de meest betaalbare groeistrategieën die u kunt proberen. Niet alleen zal Google de markten en gebieden die u bedient beter begrijpen, deze links naar uw website zullen uw DA-scores in de loop van de tijd helpen verhogen.

Ga voor meer hulp bij lokale SEO naar de gratis lokale SEO-cursus van LOCALiQ Marketing Lab

2. Schrijf geweldige inhoud

Richt u er in de eerste plaats op om uw inhoud zo goed te maken dat andere sites deze op natuurlijke wijze zullen ontdekken en ernaar zullen linken. Schrijf een geweldige, op trefwoorden gerichte post die goed scoort, en een blogger of bedrijf die over dat onderwerp wil schrijven, zal uw post in hun onderzoek ontdekken en hopelijk in hun post teruglinken naar uw site. Ik zeg hoopvol, want als de informatie die u heeft verstrekt algemeen bekend is en er geen manier is om te bewijzen dat de schrijver deze informatie van uw pagina heeft gehaald, is de kans kleiner dat u een citaat krijgt.

Maar als u origineel onderzoek of een opiniestuk over het onderwerp deelt – iets dat moeilijk te repliceren is – hoe groter de kans dat u die backlink krijgt. U kunt deze aanpak gebruiken voor zoekwoorden met een hoog volume of super-niche-onderwerpen. Zorg er wel voor dat u reclame maakt op sociale media om meer aandacht te krijgen.

3. Draag gastberichten bij

Het bijdragen van bloginhoud, origineel onderzoek of thought leadership aan andere relevante websites met een hoge DA in uw branche is ook een geweldige manier om meer backlinks naar uw website te verdienen en zo uw DA te verhogen.

Uitgevers zijn altijd op zoek naar geweldige inhoud en als u die inhoud voor hen levert, vergroot u niet alleen uw merkexpertise, maar verdient u ook vaak een backlink naar uw website in de naamregel of zelfs in de hoofdtekst van de post.

Om uw domeinautoriteit sneller te verhogen, zoekt u naar mogelijkheden voor gastbloggen in branchespecifieke publicaties die actueel relevant zijn voor uw eigen publicaties. De onderstaande grafiek toont bijvoorbeeld de actuele relevantie van de website van mijn eigen merk in vergelijking met een van onze topconcurrenten.

hoe domein autoriteit te vergroten - industrie versus diepte

Actuele relevantie van backlinkprofielen zoals te zien in SearchAtlas

De meerderheid van de backlinks van onze concurrenten zijn afkomstig van websites die te maken hebben met zaken en technologie. Omdat we onze domeinautoriteit hoger willen brengen dan die van hen, richten we ons op het verdienen van gastblogmogelijkheden van websites met dezelfde actuele relevantie.

4. Investeer in public relations

Het hebben van een public relations-team kan elk bedrijf ten goede komen, maar voor merken op ondernemingsniveau is het verdienen van links in bekende publicaties de sleutel tot het concurreren met andere websites met zeer hoge Domain Authority-scores.

Wat betreft uw algehele merkbekendheid, kan berichtgeving in de pers die geen link bevat, nog steeds een positief SEO-rendement hebben, omdat Google naar externe signalen zoals merkvermeldingen kijkt om de autoriteit van uw website te begrijpen. Maar voor het specifiek verhogen van DA, zullen dofollow- links van toppublicaties uiteindelijk een impact hebben.

Als u een klein of middelgroot bedrijf bent dat niet over de middelen beschikt voor een PR-team, overweeg dan om u aan te melden voor Help A Reporter Out (HARO) . Deze service verbindt verslaggevers met branche-experts en kan een geweldige manier zijn om hoogwaardige koppelingsmogelijkheden te verdienen.

5. Probeer gebroken linkbuilding

Hoewel het een meer geavanceerde strategie is waarvoor backlink-tools nodig zijn, kan het bouwen van gebroken links u helpen linkmogelijkheden te vinden om uw DA-scores te verhogen. Het proces is als volgt:

 1. Gebruik een backlink-analysetool om verbroken links op andere websites te vinden.
 2. Maak inhoud die kan dienen als vervanging voor de ontbrekende bron (of identificeer die bestaande inhoud op uw website).
 3. Neem contact op met de redacteur en bied uw inhoud aan als vervanging.

Andere manieren om Domain Authority te gebruiken in uw SEO-strategie

Naast een autoriteitsflex, kunt u ook Domain Authority-scores gebruiken om een zeer gerichte SEO-campagne te ontwikkelen. Het vergelijkende karakter van DA kan u helpen realistische doelen te stellen en uw eigen SEO-prestaties te benchmarken .

Kies trefwoorden volgens DA

Als het gaat om het kiezen van de juiste zoekwoorddoelen, kan DA een nuttige maatstaf zijn om te weten of uw website realistisch kan concurreren met die pagina's die al op pagina één staan.

Ik raad aan om uw webpagina's te optimaliseren voor zoekwoorden met een moeilijkheidsgraad voor zoekwoorden die kleiner is dan of gelijk is aan uw domeinautoriteit. Als u bijvoorbeeld wilt rangschikken voor het zoekwoord 'koffie-abonnementsboxen', heeft u waarschijnlijk minimaal een DA van 59 nodig om op de eerste pagina te komen.

Dit is geen absolute barometer, maar het kan erg handig zijn voor het identificeren van zoekwoorden met een lagere concurrentie die uw website op korte termijn organisch verkeer zullen opleveren, terwijl u in de loop van de tijd uw domeinautoriteit opbouwt.

Identificeer uw SEO-prioriteiten

Omdat DA een vergelijkende maatstaf is, is een van de beste manieren om de score te gebruiken, nadenken over uw concurrentie.

Als uw DA bijvoorbeeld al hoger is dan uw concurrenten, zal alleen hoogwaardige inhoud u waarschijnlijk naar pagina één brengen. Dat betekent dat het voor uw team beter zou zijn om uw middelen te investeren in on-page optimalisaties , die betaalbaarder zijn en vaak in-house kunnen worden gedaan.

De realiteit is dat off-site SEO meestal meer tijd, middelen en kostenintensief is. Als er nog steeds een aanzienlijke kloof is tussen uw domeinautoriteit en uw concurrenten, dan is het een must om agressief te zijn met uw off-site strategie als u wilt concurreren en uw website beter zichtbaar wilt maken op Google .

Verhoog de domeinautoriteit, verbeter uw ranking

In sommige opzichten kan Domain Authority een beetje een statussymbool zijn in de wereld van SEO. Echt hoge DA-scores zijn indrukwekkend en niet gemakkelijk te krijgen, maar onthoud dat uw SEO-succes niet wordt beperkt of bepaald door uw domeinautoriteit.

Toch is het verbeteren van DA de moeite waard omdat het afhankelijk is van factoren die essentieel zijn voor een goede positie in Google, en een goede positie in Google betekent meer verkeer naar uw site . Om Google te laten zien dat uw domein gezaghebbend is en goed wordt vertrouwd door andere websites op internet, volgt u de stappen in dit bericht om uw domeinautoriteit te vergroten:

 1. Vermeld in mappen
 2. Schrijf geweldige inhoud
 3. Gastpost op andere sites
 4. Investeer in public relations
 5. Probeer gebroken linkbuilding

Het bericht 4 geheimen over domeinautoriteit (+5 manieren om het te vergroten) verscheen eerst op WordStream.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.