STAT-rapporten toevoegen aan Google Spreadsheets met app-scripts

Leestijd: 5 minuten

Bron

Het team van MacMillan Search heeft veel waarde gegenereerd door geautomatiseerde STAT-rapporten te combineren met Google Spreadsheets. Van het toevoegen van rangschikkingsdetails aan de output van andere tools tot het geven van up-to-date "Mensen vragen ook"-rapporten aan de inhoudsteams, het eindresultaat heeft bewezen een geweldige tijdsbesparing te zijn in onze wekelijkse SEO-workflows door het verminderen van handmatige werk en biedt standaarduitvoer die gemakkelijk kan worden geïntegreerd met elke spreadsheet.

Waarom hebben we dit script gemaakt?

STAT's schat aan details over trefwoordrangschikkingen is erg handig voor SEO's van ondernemingen om zowel de macro- als microdetails van hun ranglijst te begrijpen. Google Spreadsheets is een van de meest voorkomende cloudgebaseerde spreadsheetplatforms en is eenvoudig te delen tussen teams en organisaties. Daarom gebruiken SEO's beide tools regelmatig bij het analyseren van zoekwoordgegevens.

Desondanks is de documentatie over het integreren van STAT in Google Spreadsheets beperkt. Om deze kloof te dichten, hebben we ons eigen script gemaakt!

Het is om verschillende redenen nuttig gebleken:

  1. Niet iedereen houdt van CSV's: we gebruiken de STAT-rapporten om klanten richting te geven. Elke week een CSV moeten downloaden en openen is niet voor iedereen weggelegd. Met dit script kun je een weekticket instellen met een link naar de spreadsheet, en de output regelmatig bekijken .

  2. Het heeft ons tijd bespaard: SEO is een marathon, geen sprint. Wanneer we een kans identificeren, zijn er lopende werkzaamheden waardoor we regelmatig rapporten moeten beoordelen. De wekelijkse ticketbenadering om een spreadsheet te bekijken, scheelt wat tijd bij elke taak, en in de loop van de opdracht loopt deze bespaarde tijd op.

  3. Schonere uitvoer : met behulp van Vlookups, Uniques, enz. kunt u een overzichtspagina van deze informatie maken, waarbij u benadrukt waar klanten en/of lezers om geven. U kunt deze informatie ook integreren met andere gegevensbronnen.

  4. Creëer automatisering zonder een API te gebruiken : Automatisering, indien correct uitgevoerd, bespaart tijd. Het gebruik van dit script met triggers opent de deur naar automatisering.

Hoe dit script te implementeren 1) Maak een rapport in STAT

De STAT-kennisbank heeft een geweldige bron voor rapporten . Het enige waar we specifiek op zouden worden, is de naamgeving van het rapport en de e-mail van de ontvanger.

naamgeving

Hoe u uw rapport noemt, is niet zo belangrijk als het duidelijk en beknopt houden. Dit maakt schalen naar andere projecten met vergelijkbare rapporten schoner en eenvoudiger. U gebruikt deze rapportnaam ook als een van de variabelen in de scripts.

We raden u ook aan de naam van het bedrijf of het project aan het einde van de rapportnaam tussen haakjes te plaatsen (bijv. "(MacMillan Search)"). Hierdoor is het rapport makkelijker terug te vinden in uw e-mail.

Ontvanger e-mail

Het is belangrijk om een e-mailadres met Gmail te gebruiken voor het account waarin u het werkblad gaat maken. Op deze manier kan Google het app-script gemakkelijker krijgen om de CSV uit de e-mail te extraheren.

Het roosteren

Voor onze klanten zijn wekelijkse gegevens het nuttigst: genoeg details om trends te ontdekken, maar niet zo veel dat het alleen maar ruis wordt dat genegeerd moet worden. Voor rapporten met beperkte schommelingen (bijv. Mensen vragen ook), kan maandelijks voldoende zijn.

timing

Selecteer "Dit rapport onmiddellijk uitvoeren" om te bevestigen dat uw rapport werkt, direct nadat u het script hebt gemaakt. Op deze manier bent u klaar om uw triggers in te stellen en de gegevens te laten stromen.

De rest van de instellingen zijn specifiek voor de details die u uit uw rapport wilt halen.

2) Maak een Google-spreadsheet en voeg het script toe

Maak een nieuw blad in Google Drive onder het account dat is gekoppeld aan het e-mailadres van de ontvanger van uw rapport. Dan ben je klaar om het script toe te voegen:

1. Selecteer in het menu “Extra” de optie “<> Scripteditor”

2. Plak het onderstaande script in de “Scripteditor”.

3. Er moeten een paar dingen worden aangepast om met uw gegevens te werken:

  • var COMPANY_NAME geüpdatet naar de bedrijfs- of projectnaam die u gebruikte tijdens het maken van het STAT-rapport

  • var REPORT_NAME bijgewerkt naar de naam van uw rapport minus de bedrijfsnaam en haakjes

  • var SHEET_NAME bijgewerkt naar de naam van het blad in de spreadsheet

4. Bevestig dat het script werkt door het op te slaan, het blad te vernieuwen en wanneer het menu "Handmatige update" wordt geladen, selecteert u "Trefwoorden importeren".

5. De eerste keer dat u dit uitvoert, krijgt u een pop-up 'Autorisatie vereist':

Selecteer "Doorgaan", volg de stappen en selecteer opnieuw "Trefwoorden importeren" onder het menu.

Uw spreadsheet zou nu alle details uit uw CSV moeten bevatten.

3) Automatiseer de populatie met triggers

Het instellen van dit blad om automatisch bij te werken als het rapport uitkomt, is heel eenvoudig met behulp van Apps Script "Triggers". Om de triggers in te stellen:

1. Ga terug naar de "Scripteditor"

2. Selecteer het “alarm” icoon “Triggers”

3. Selecteer "Trigger toevoegen"

4. Selecteer de functie “importKws”

5. Selecteer gebeurtenisbron “Tijdgestuurd”

6. Selecteer het type op tijd gebaseerde trigger "Weektimer" voor wekelijkse rapporten, "Maandtimer" voor maandelijkse rapporten, enz.

7. In onze tijdzone komen onze rapporten meestal laat op zondag uit, dus we kiezen maandagochtend vroeg:

8. Klik op "Opslaan"

Het resultaat is een spreadsheet die regelmatig wordt bijgewerkt, aangevuld met een STAT-rapport per e-mail.

We hebben veel toepassingen voor dit script gevonden – overal waar we verwijzen naar rang. En aangezien een project enige tijd nodig heeft om te worden geïmplementeerd, kunnen we actuele rangschikkingsinformatie verstrekken zonder gebruik te maken van de API.

We zijn ook benieuwd hoe jij er gebruik van maakt. Als je het script nuttig vindt, neem dan contact met ons op via LinkedIn en laat ons weten waarvoor je het gebruikt.

Klik hier om het script te kopiëren!

Dit bericht is gepost in seo. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.