Hoe u organische doorkliks voor uw inhoud kunt verbeteren

Leestijd: 8 minuten

Bron

De pagina’s met zoekresultaten van Google worden diverser en zelfs interactiever, wat elk doorklikonderzoek veel minder betrouwbaar maakt, omdat geen twee sets zoekresultaten hetzelfde zijn.

Maar hoeveel controle hebben schrijvers en makers van inhoud over hoe hun inhoud wordt weergegeven in zoekresultaten? Het blijkt dat ze nogal wat opties hebben als het gaat om het optimaliseren van hun zoekfragmenten!

De anatomie van een standaard zoekfragment

Het standaard zoekfragment van Google is in de loop der jaren veranderd, maar in wezen zijn alle belangrijke elementen er nog steeds:

 • De klikbare titel of kop van het fragment (in blauw)

 • De beschrijving van die pagina (ongeveer twee regels lang – het werd een paar jaar geleden zonder specifieke reden verlengd, maar lijkt nu terug te zijn op twee regels)

 • Het URL-pad (was vroeger in het groen, nu is het zwart)

Op een mobiel apparaat staat ook een klein logo naast de URL:

Hier ziet u hoeveel controle u heeft over deze standaardelementen van uw zoekfragment (in de volgorde waarin ze momenteel worden weergegeven):

Google gebruikt het favicon van uw site om te beslissen welke afbeelding naast uw URL moet worden weergegeven. Dit betekent dat u volledige controle heeft over dit deel van het zoekfragment.

URL-pad

Tegenwoordig zal Google zijn best doen om het zinvolle URL-pad weer te geven (bijna als een broodkruimel) in plaats van alleen de URL van de pagina. Dit bestaat uit:

 • Het domein: ik heb geen onderzoek om dit te ondersteunen, maar ik scan persoonlijk altijd domeinnamen bij het kiezen waarop ik moet klikken. Dat gezegd hebbende, kan je keuze voor een domeinnaam enigszins van invloed zijn op je doorklik (als je er bijzonder goed in bent een pittige domeinnaam te kiezen die intrigeert) en je hebt volledige controle over dit deel van het fragment. Tools zoals Namify zijn gespecialiseerd in het vinden van precies dat type domeinen die kort, gedenkwaardig en geestig zijn.

 • De broodkruimel of de ingekorte URL : je kunt het broodkruimelschema gebruiken om Google te dwingen breadcrumb te gebruiken in plaats van de URL, en je Search Console bekijken om te zien of dat hielp om door te klikken:

Titel

Vroeger vertrouwde Google op de paginatitel om de titel van het zoekfragment te genereren, maar dat deel is de laatste tijd steeds vaker aan het herschrijven.

Dat gezegd hebbende, wordt het nog steeds aanbevolen om uw titel te optimaliseren om zoekwoorden op te nemen en meer klikken te lokken – en ik hoop dat Google deze intact zal houden.

Beschrijving

Google genereert de search snippet description al jaren zonder de bijbehorende meta description te gebruiken: uit recente onderzoeken blijkt dat Google meta descriptions in ongeveer 70% van de gevallen negeert.

Misschien wil je nog steeds metabeschrijvingen maken voor het geval Google wat aanwijzingen nodig heeft, maar verwacht dat ze dit zelf zullen uitzoeken.

Een andere manier om Google te misleiden om de door u gekozen fragmentbeschrijving te gebruiken, is door beknopte samenvattingen van de inhoud te maken en deze aan het begin van het artikel toe te voegen. Met behulp van semantische analysetools zoals Text Optimizer kunt u er ook voor zorgen dat deze samenvattingen semantisch relevant zijn voor het onderwerp:

Laten we nu eens kijken hoe we dat standaardzoekfragment kunnen verbeteren om het te laten opvallen en meer klikken aan te trekken.

Rich snippets voor op inhoud gebaseerde pagina’s

Rich snippets zijn zoekfragmenten die zijn uitgebreid met enkele aanvullende details. Webuitgevers kunnen rich snippets beheren door schema-opmaak toe te voegen, dus ze staan dus onder controle van website-eigenaren.

Dit zijn de soorten rich snippets die werken voor op inhoud gebaseerde pagina’s:

pagina met veelgestelde vragen

Uw pagina hoeft geen FAQ te zijn om in aanmerking te komen voor deze rich snippet. Het enige wat u hoeft te doen is twee of meer volgende vragen ergens op die pagina te beantwoorden om de code te gebruiken. Er zijn verschillende WordPress-plug-ins – waaronder deze – waarmee u die sectie kunt coderen.

HowTo schema

Het HowTo-schema is geïntroduceerd voor de doe-het-zelf-niche als een manier om fragmenten te tonen die stapsgewijze instructies bevatten.

Tegenwoordig zie ik HowTo rich snippets geïmplementeerd voor zowat elke tutorial:

Videoschema

Vaker wel dan niet verschijnen deze rich snippets alleen op mobiele apparaten, maar ze lijken heel gewoon te zijn. Een video-rich snippet bevat een videominiatuur:

Met een videoschema kunt u ervoor zorgen dat de rich snippet inderdaad wordt gegenereerd, hoewel ik tientallen gevallen heb gezien waarin Google een rich snippet maakt zodra u eenvoudig een video op de pagina insluit, geen schema vereist.

Dat gezegd hebbende, het kan geen kwaad om de rijke code te gebruiken, vooral omdat er een eenvoudige videoschema-generator is waarmee u eenvoudig een code kunt maken.

Gestructureerde fragmenten

Structured snippets zijn minder populair dan rich snippets, hoewel ze veel voorkomen in de zoekresultaten.

Structured snippets importeren tabelgegevens om een informatiever zoekfragment te formuleren:

Het enige dat nodig is om in aanmerking te komen voor dit type fragment, is door een HTML-tabel te maken. Het is een goed idee om tabellen te gebruiken voor samenvattingen, functievergelijkingen, lijsten, enz.

Miniaturen van afbeeldingen

Miniaturen van afbeeldingen zijn zeer zeldzaam op desktops. Maar op mobiele apparaten verschijnen afbeeldingen in de meeste zoekfragmenten:

Er is hier geen specifieke optimalisatietactiek, maar er zijn best practices die al dan niet kunnen helpen:

 • Zorg er uiteraard voor dat er ten minste één afbeelding op uw bestemmingspagina staat (laat deze op WordPress staan ).

 • Comprimeer uw afbeelding om deze sneller te laten laden.

 • Geef de miniatuur op met behulp van de metatag.

data

Google toont datums in een zoekfragment wanneer ze denken dat dit nuttig kan zijn voor een zoeker. Het is duidelijk dat datums een grote invloed kunnen hebben op klikpatronen: op basis van het onderzoek van Ignite Visibility beweert ongeveer de helft van de zoekers dat datums in zoekfragmenten ofwel ‘belangrijke’ of ‘zeer belangrijke’ doorklikfactoren zijn.

 • Mensen zijn misschien bereid om op een zoekfragment met een recentere datum te klikken.

 • Ze kunnen voorbij een oudere datum scrollen, zelfs als de pagina bovenaan staat.

Google heeft duidelijke richtlijnen over hoe webuitgevers die datums actueel kunnen houden:

 • Probeer datums niet te verbergen, want die zijn handig.

 • Als je een stuk bijwerkt, publiceer het dan alleen opnieuw op een nieuwe datum als je het in feite hebt herschreven. (Dwz, niet omleiden, het is beter om het oude stuk bij te werken en de publicatiedatum te wijzigen).

 • Voeg een opmerking ‘Bijgewerkt op’ toe aan het artikel als je het hebt bijgewerkt (Google neemt het op die datum op).

 • Het gebruik van schema ” datePublished ” en ” dateModified ” is niet verplicht, maar zal nuttig zijn.

Google begrijpt alle volgende datumnotaties:

 • Gepubliceerd op 4 december 2019

 • Geplaatst op 4 dec. 2020

 • Laatst bijgewerkt: 14 december 2018

 • Bijgewerkt 14 december 2021 20.00 uur ET

Mini-sitelinks zijn waarschijnlijk het meest onvoorspelbare element van een zoekfragment. Google kan willekeurig links kiezen uit navigatie-, tag- of categorielinks, enz. Er is ook geen manier om Google te vertellen dat ze een slechte keuze hebben gemaakt.

In tegenstelling tot sitelinks, die meestal verschijnen voor het hoogste resultaat en meestal voor merkzoekopdrachten, kunnen mini-sitelinks worden gegenereerd voor zowat elk resultaat dat er is.

Mini-sitelinks zijn echter een zeer nuttige functie, omdat ze uw kans vergroten dat uw zoekfragment een klik krijgt (door meer klikbare links aan uw fragment toe te voegen).

Een manier om uw kansen te vergroten dat Google mini-sitelinks in uw zoekfragment weergeeft, is door een inhoudsopgave op de pagina te gebruiken (die mogelijk wordt gemaakt door HTML-ankerlinks).

Hier is een voorbeeld van de inhoudsopgave:

Aanbevolen fragmenten

Vanaf januari 2020 werden featured snippets officieel beschouwd als het #1 organische resultaat (voorheen waren ze ” positie nul ” – verschijnen vóór het beste organische resultaat).

Het blijft nog steeds een grote vraag of er meer op wordt geklikt dan bij “normaal ogende” zoekresultaten, of dat ze uitgebreid genoeg zijn om minder klikken te krijgen. Recent onderzoek suggereert echter dat ze nog steeds belangrijk zijn voor SEO.

Dat gezegd hebbende, featured snippets zijn niet gemakkelijk te voorspellen, maar als je ervoor kiest om ze te optimaliseren, kijk dan eens in mijn oudere Moz-kolom die nog steeds erg geldig is: Optimaliseren voor Featured Snippets . Vergeet alleen niet uw doorklik in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat het geen kwaad kan om uitgelicht te worden.

Ingesprongen resultaten

Het tonen van beoogde resultaten is een relatief nieuwe trend. Tot nu toe is het niet duidelijk hoe je dat type zoekfragment precies kunt krijgen, maar je kunt ze volgen in tools zoals STAT .

Het kan een goed idee zijn om uw productpagina aan te vullen met praktische inhoud over hetzelfde onderwerp (Google kan besluiten om beide als ingesprongen resultaten te rangschikken). Dit is tenminste iets om mee te experimenteren.

Bewaken en meten

Hoewel het monitoren van ranglijsten vrij eenvoudig is, is dit soort optimalisatie moeilijker te controleren omdat je ranglijst hetzelfde blijft. Hier zijn twee tools die u kunt gebruiken:

1. Google Search Console

Google Search Console biedt duidelijke doorklikgegevens die u kunnen helpen bij het signaleren van een positieve of negatieve impact van uw optimalisatie-inspanningen:

Klik op het tabblad Prestaties op het datumbereikfilter (meestal is dit drie maanden), ga naar het tabblad “Vergelijken” en selecteer “Vergelijk laatste 3 maanden jaar op jaar”:

Van daaruit kunt u naar het tabblad “Pagina’s” of “Zoekopdrachten” klikken om pagina’s of zoekopdrachten te identificeren die het afgelopen jaar organisch verkeer hebben verloren (vooral als er geen substantiële positiewijziging was):

2. WebCEO

WebCEO biedt een handigere manier om een oogje te houden op uw zoekwoorden die klikken verliezen. De tool heeft een aparte tag en een meldingssysteem dat u waarschuwt voor vragen waarbij het aantal klikken afneemt:

3. Visualisatie

Een ander handig hulpmiddel hier is Visualping dat u kunt instellen om uw exacte zoekfragment te controleren om gewaarschuwd te worden wanneer het verandert:

Dit is een geweldige manier om uw optimalisatie te correleren met de daadwerkelijke wijziging die heeft plaatsgevonden (en vervolgens de doorklikwijziging).

Met de websitemonitoringtool van SiteChecker kunt u ook de pagina’s van uw concurrenten controleren en hun bewerkingen koppelen aan een verbeterd zoekfragment:

Gevolgtrekking

Of het nu goed of slecht nieuws is, organisch verkeer gaat niet langer over rankings. Het kan zelfs zijn dat u op nummer 1 staat (dwz dat u wordt uitgelicht) en merkt dat de klikfrequentie afneemt zodra uw pagina is gepromoot. Maar je kunt met allerlei manieren experimenteren om je organische klikfrequentie te verbeteren zonder meer in je rankings te investeren, hoewel organische CTR tegenwoordig veel moeilijker te voorspellen is.

Dit bericht is gepost in seo. Bookmark de link.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.