De digitale sales funnel: wat is het en waarom is het belangrijk?

Leestijd: 8 minuten

Bron

welkomstbordje op groenblauwe deur

Als je ooit marketingtheorie hebt gestudeerd – of zelfs als je alleen de basis kent – heb je gehoord over dit ding dat de 'verkooptrechter' wordt genoemd. Het is een van die marketingconcepten die handig zijn voor ondernemers om te weten. En hoewel het misschien lijkt alsof het op de pagina's van een stoffig oud leerboek staat, blijft het concept van een digitale verkooptrechter net zo relevant in de moderne marketingpraktijken van vandaag.

Blijf lezen om erachter te komen waarom. Ontdek bovendien belangrijke tips voor het implementeren van een digitale verkooptrechter binnen uw eigen kleine bedrijf.

Wat is een digitale salesfunnel?

De trechter beschrijft de reis die iemand aflegt vanaf het moment dat hij zich bewust wordt van uw merk. Ze beginnen met het onderzoeken van wat u te bieden heeft, gaan dan verder met het kopen van uw product en worden hopelijk een terugkerende klant. Het zijn dus behoorlijk belangrijke dingen als u zich bezighoudt met verkopen.

In zijn eenvoudigste vorm bestaat een verkooptrechter uit de volgende vier fasen:

Illustratie verkoop trechter

Tegenwoordig heeft het wijdverbreide gebruik van e-commerce en sociale media de toepassing van de verkooptrechter geëvolueerd. Het ziet er misschien iets anders uit dan de praktijken uit het verleden, maar de fundamentele stappen blijven hetzelfde.

Belangrijke tips en advies voor eigenaren van kleine bedrijven

In dit gedeelte bekijken we de verschillende fasen van een digitale verkooptrechter en wat u in elke fase moet doen om uw klanten naar het einde te brengen. U vindt er ook handige tips over hoe u van klanten loyale voorstanders van uw merk kunt maken.

1. Bewustzijn

In traditionele marketing werd de eerste bewustwordingsfase vaak "Above the Line"-marketing (ABL) genoemd. Dit omvatte alles dat uw doelmarkt voor het eerst bewust maakte van uw merk en aanbod. Typische voorbeelden waren:

 • Een persoon die uw advertentie op tv ziet
 • Iemand die een billboard-advertentie ziet terwijl ze naar het werk rijden
 • Een gedrukte advertentie lezen in de zondagskrant

In een digitale verkooptrechter vindt de bewustwording uitsluitend online plaats. Moderne marketingstrategieën variëren doorgaans van:

 • Een advertentie in de zoekresultaten van Google
 • Een banner op een favoriete blog
 • Een gesponsorde post van een Instagram-beïnvloeder in een specifieke ruimte

Social media is ook groot in deze beginfase. Het is waar mensen naartoe gaan om nieuwe dingen te ontdekken en aanbevelingen te verzamelen. Platformen als Instagram, Pinterest en YouTube zijn hiervoor populair, daarom is het essentieel voor jouw merk om hier zichtbaarheid op te bouwen.

Sjablonen voor schoonmakers in GoDaddy Studio

Kies een platform dat past

Het juiste platform voor uw merk hangt volledig af van uw doelgroep. Daarom is het belangrijk om eerst wat tijd te besteden aan het definiëren van uw doelmarkten.

Als je dat eenmaal onder de knie hebt, wil je zien hoe ze zich online gedragen en welke platforms ze het meest gebruiken. Pinnen ze recepten op Pinterest of verzamelen ze aanbevelingen van serviceproviders op LinkedIn?

Precies weten aan wie u marketing doet, is veel effectiever (en veel beter gebruik van het budget) dan proberen alles voor iedereen te zijn.

U hoeft niet op elk afzonderlijk platform aanwezig te zijn om een succesvolle digitale verkooptrechter te hebben. Overal proberen te zijn is erg tijdrovend, vooral als eigenaar van een klein bedrijf.

Sjablonen voor speelhal in GoDaddy Studio

Rust jezelf uit met de juiste tools

Zoals bij alle bewustmakingsinitiatieven, is het van cruciaal belang om uw targeting goed te krijgen. Het helpt u niet alleen te begrijpen wie uw marketingboodschap ziet, maar het onthult ook de algemene interesse in uw product. U kunt digitale gegevens zoals Google Analytics gebruiken om het gedrag van uw publiek eenvoudig online te volgen en te volgen.

Zodra u beter begrijpt wie uw doelgroep is, is het tijd om u te concentreren op het maken van gerichte campagnes.

Met tools zoals GoDaddy Studio kun je eenvoudig opvallende advertenties maken met behulp van verschillende sjablonen voor banners en posts op sociale media. Het beste is dat je niet eens een getrainde ontwerper hoeft te zijn om het te gebruiken. Het is gebouwd met de gemiddelde ondernemer in gedachten.

Speel in op de behoeften van uw klant

Ook al is de sales funnel de afgelopen jaren geëvolueerd, de functie van de awareness stage blijft hetzelfde. Het gaat erom dat u voor de ogen van uw klanten komt.

Laat ze weten dat je een bepaalde behoefte die ze hebben kunt oplossen. Als je het goed doet in deze fase, duw je ze met succes naar de volgende stap in de digitale verkooptrechter. en breng ze dichter bij een verkoop.

Verkoopsjablonen in GoDaddy Studio

2. Overweging:

In deze fase van de digitale verkooptrechter gaat de klant van een passieve kijker naar een actievere rol bij uw merk. Ze kunnen op uw website wat meer betrokken zijn bij uw merk of tekenen van interesse tonen via interacties op sociale media. Daarom kan het hebben van een geloofwaardig merk hier zijn vruchten afwerpen.

Val op tussen uw concurrenten

Door uw unieke voordelen onder de aandacht te brengen, krijgt u het grootste voordeel als het gaat om potentiële verkoopvooruitzichten. Het is ook een belangrijke beslissende factor of ze in de toekomst wel of niet bij u zullen kopen.

Vergeet niet dat de consumenten van vandaag slimmer zijn dan ooit.

Informatie is binnen handbereik met zaken als recensiesites en sociale media. Het is wat hen helpt producten en diensten te vergelijken om de beste pasvorm voor hen te vinden.

Zelfs als u producten alleen offline op de markt brengt, kunnen uw klanten nog steeds online methoden gebruiken om hun merkvergelijkingen te maken.

Verkoopsjablonen in GoDaddy Studio

Wees zichtbaar in relevante ruimtes

Het consumentengedrag varieert in deze fase van deze digitale verkooptrechter. Ze kunnen tussen verschillende platforms springen om vergelijkbare merken te vergelijken. Daarom is het van cruciaal belang om uw aanbod op verschillende plaatsen te vermelden.

Kijk verder dan je eigen website of social media profielen en vind online communities die aansluiten bij je doelgroep.

In het ideale geval wilt u een positieve buzz over uw merk genereren in online ruimtes die uw publiek vaak bezoekt.

Dit betekent dat u kansen moet creëren voor mensen om positieve recensies over uw aanbod achter te laten. Probeer recente klanten zover te krijgen reviews achter te laten op sites zoals Yelp of moedig ze aan om getuigenissen op hun eigen profiel te plaatsen.

Als alternatief kun je hier ook in de betaalde ruimte komen door een product te sponsoren aan een relevante influencer. Laat ze erover praten met hun eigen zeer betrokken publiek om uw zichtbaarheid te vergroten.

Verkoopsjablonen in GoDaddy Studio

3. Aankoop

Dit is het moment van de waarheid. Het is het punt van de digitale verkooptrechter waar uw gewone browser besluit klant te worden. Maar het is ook het punt waarop een goed afrekenproces de klanttevredenheid kan bezegelen.

Schakel een vereenvoudigd afrekenproces in

Nu e-commerce in opkomst is, kunnen veel merken profiteren van een website die een vereenvoudigd afrekenproces mogelijk maakt. Evoluerende technologie heeft het online afrekenproces steeds eenvoudiger gemaakt. En het is de moeite waard om te onderzoeken of dit betekent dat u een vlottere, gemakkelijkere ervaring voor uw klanten moet creëren.

Een andere manier waarop merken online betalingen afhandelen, is via sociale media. Sommigen verkopen gewoon via directe berichten in hun Instagram-profiel of gebruiken een elektronische overboeking (EFT) om de definitieve aankoop te voltooien. Maar als je op deze manier verkoopt, is het belangrijk (misschien wel belangrijker) om het verkoopproces naadloos en geruststellend te laten verlopen.

Gratis itemsjabloon in GoDaddy Studio

Dit is waar e-commercesites een duidelijk voordeel hebben ten opzichte van hun tegenhangers op sociale media. Ze hebben de mogelijkheid om klanten gerust te stellen dat hun transactie direct en veilig is door lagen van betalingstechnologie. Bovendien kunt u hiermee eenvoudig betalingen bevestigen en de status van een bestelling die onderweg is weergeven.

Verkoopsjablonen in GoDaddy Studio

Zorg voor een goede communicatielijn

Een-op-een communicatie met uw klant in deze fase van de digitale verkooptrechter is absoluut cruciaal. Je wilt dat ze zich veilig voelen en dat hun geld niet zomaar in een zwart gat is verdwenen – vooral als je helemaal nieuw bent!

Een goede manier om contact te houden is door contact op te nemen met:

 • bevestigingsmails
 • Volgnummers
 • Sms-berichten met statusupdates over het afhandelen van bestellingen

Om het nog beter te maken, kunt u proberen met uw klant te communiceren door middel van consistente branding. Een goede visual of graphic kan een grote bijdrage leveren aan het afgeven van een duidelijke boodschap om klanten op de hoogte te houden. De uitgebreide reeks sjablonen van GoDaddy Studio kan je hierbij helpen.

Sjablonen om te helpen bij de digitale verkooptrechter in GoDaddy Studio

4. Loyaliteit

Er is geen betere ambassadeur voor uw merk dan een tevreden klant. Contact houden met uw kopers nadat ze uw product hebben ontvangen, kan erg waardevol zijn. Dit geldt met name als het gaat om het online opbouwen van merkwaarde.

Vraag feedback aan tevreden klanten

Een manier om loyaliteit te winnen is door te profiteren van de warme, vage gevoelens die een tevreden klant voelt nadat hij een aankoop heeft gedaan. Er is geen beter gevoel dan de gloed na de aankoop van een tevreden klant.

Wanneer u om feedback van klanten vraagt, zoek dan naar klanten die tevreden zijn met het product en het verkoopproces. Je kunt ze vragen een recensie achter te laten of zelfs een getuigenisvideo te maken als je het park hebt uitgeschakeld.

Werk samen met influencers

Nogmaals, je zou hier ook partnerschappen met influencers kunnen aangaan. Als u iemand ziet die van uw producten houdt, probeer ze dan te benaderen om op lange termijn met u samen te werken. Het is een goede manier om ze aanbiedingen te laten aanbevelen aan hun publiek en uw kijkerspubliek te vergroten.

Herbetrokkenheid hier is in dit stadium goud waard.

Een loyale klant kan een gestage inkomstenstroom voor uw bedrijf betekenen als ze regelmatig kopen. Bovendien worden ze een loyale merkambassadeur via mond-tot-mondreclame.

sjablonen in GoDaddy Studio

Laatste gedachten

Dat alles digitaal is gegaan, betekent niet dat u minder hoeft te werken om uw waarde aan klanten te bewijzen. De fasen uit de traditionele sales funnel blijven hetzelfde en de eeuwenoude concepten zijn niet veranderd. Onthoud gewoon dat u zich moet concentreren op:

 • Uw merk bouwen
 • Iets nuttigs aanbieden aan uw klanten
 • Kwaliteitsgoederen of -diensten produceren

Houd er rekening mee dat de dingen die zijn veranderd de manieren zijn waarop u uw klanten kunt bereiken. Het is nu veel gemakkelijker om met hen te communiceren in de hele digitale verkooptrechter, vooral met alle beschikbare technologische vooruitgang.

Onthoud dat als u uw klanten betrokken houdt bij aanbiedingen waar ze van houden, uw kansen op het opbouwen (en behouden) van een succesvol bedrijf toenemen.

GoDaddy Studio heeft honderden prachtig ontworpen sjablonen voor elke fase van de verkooptrechter. Probeer het nu gratis, op internet of mobiel.

De post De digitale sales funnel: wat is het en waarom is het belangrijk? verscheen eerst op GoDaddy Blog .

SEO cursus

Is het voor jou van toepassing om meer over seo te weten te komen? Hier bieden we je de beste zoekmachine optimalisatie trainingen met onbekende seo technieken. Koop ook onze trainingen seo om hoger in de resultatenpagina’s te staan.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.