Wat zijn de kosten van verkochte goederen? (COGS)

Leestijd: 11 minuten

Bron

Deze inhoud mag niet worden opgevat als juridisch of fiscaal advies. Raadpleeg altijd een advocaat of belastingadviseur over uw specifieke juridische of fiscale situatie.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 februari 2016 en is bijgewerkt op 20 januari 2022.

Inhoudsopgave:

 • Wat is de kostprijs van verkochte goederen (COGS)?
 • Wat telt onder COGS?
 • Wat is niet inbegrepen in COGS
 • Waarom op service gebaseerde kleine bedrijven geen COGS gebruiken
 • Waarom kleine bedrijven zich zorgen moeten maken over COGS
 • Hoe COGS te berekenen
 • COGS-berekeningsformule
 • Wat moet ik weten over COGS en belastingen?
 • Plannen voor groei op lange termijn met COGS

Het beheren van de cashflow is van cruciaal belang voor de voortdurende gezondheid van uw kleine onderneming. Helaas hebben veel ondernemers moeite om dit effectief te doen.

Lending Tree meldt dat bijna 30% van de kleine bedrijven de schuld geven aan het feit dat ze geen geld meer hebben als een belangrijke oorzaak van het mislukken van hun opstart. Bijna 20% zegt dat ze ten onder zijn gegaan vanwege prijs- of kostenproblemen.

Door uw kosten van verkochte goederen (COGS) te berekenen en te begrijpen, krijgt u een beter inzicht in de cashflow van uw kleine bedrijf en bent u klaar voor succes op de lange termijn.

In dit bericht leggen we uit wat de kosten van verkochte goederen zijn, hoe u deze kunt berekenen en hoe u deze tijdens het belastingseizoen kunt rapporteren.

Wat is de kostprijs van verkochte goederen (COGS)?

winkel

Uw kosten van verkochte goederen omvatten de directe kosten die verband houden met de productie van de producten die uw kleine onderneming verkoopt.

Uw directe kosten zijn meestal de voorraad die is gekocht om producten te maken of te verkopen aan klanten. Maar er zijn andere ingekochte artikelen en indirecte kosten (zoals overheadkosten) die kunnen worden opgenomen in uw COGS-berekeningen, waar we binnenkort op in zullen gaan.

Wat telt onder COGS?

Als u bijvoorbeeld een donutfranchise bezit, neemt u het volgende op in uw COGS-berekening:

 • De directe voorraadkosten voor het vervaardigen van de donuts, inclusief de reguliere aankoop van bakpoeder, meel, suiker en gist.
 • Alle gereedschappen die je nodig hebt om een donut te maken – van potten en pannen tot friteuses en keukenrobots.
 • Indirecte kosten zoals het loon van werknemers om de donuts te maken, energierekeningen voor zaken als water (als het in het recept staat) of huur betaald voor een productiefaciliteit.

Wat is niet inbegrepen in COGS

Als u een eigenaar van een klein bedrijf bent die uw eigen producten niet vervaardigt, houden uw kosten van verkochte goederen doorgaans geen rekening met uw indirecte overheadkosten (of bedrijfskosten) die u maakt om uw bedrijf te runnen.

Als u bijvoorbeeld voorraad van andere leveranciers koopt voor wederverkoop, kunnen uw indirecte kosten de maandelijkse kosten omvatten om uw etalage te huren of om de lichten aan te houden.

Evenzo hoeft u niets in uw COGS-berekeningen op te nemen dat ten koste gaat van uw inkomstenkosten, dat wil zeggen het totale bedrag dat u investeert om producten aan klanten te verkopen. Deze kosten omvatten regelitems zoals uw uitgaven voor marketing en productdistributie.

Het is altijd het beste om met een accountant of belastingdeskundige na te gaan welke directe en indirecte kosten wel of niet moeten worden opgenomen in uw COGS-berekening.

Waarom op service gebaseerde kleine bedrijven geen COGS gebruiken

Bij het uitvoeren van COGS-berekeningen moeten bedrijfseigenaren de voorraad specificeren die ze hebben gekocht (binnen een bepaalde periode) om hun producten te produceren of aan klanten te verkopen.

Dat is de reden waarom de meeste op service gebaseerde bedrijven, zoals freelancers, consultants en op service gebaseerde software, doorgaans geen COGS gebruiken bij het opstellen van financiële overzichten.

Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen, zoals een kapper die artikelen in de winkel kan verkopen, zoals shampoo, haarstylingproducten en al het andere dat deel uitmaakt van hun inventaris als te verkopen goed.

Waarom kleine bedrijven zich zorgen moeten maken over COGS

Vanuit fiscaal oogpunt moet u uw kosten van verkochte goederen weten – opgesplitst in verschillende regelitems op uw bedrijfsinkomstenbelastingformulier – zodat u dit aan de overheid kunt melden. We zullen later in dit bericht ingaan op de aangifte van inkomstenbelasting voor COGS.

Vanuit boekhoudkundig en financieel oogpunt moeten eigenaren van kleine bedrijven ook uw break-even-punt begrijpen en de laagste prijs bepalen die u voor uw producten kunt instellen om uw bedrijf soepel te laten draaien.

COGS speelt een cruciale rol bij het bepalen van die factoren, maar ook bij het beheren van de cashflow en het vinden van kostenbesparingen.

Voor hulp bij het berekenen van uw break-even-punt, lees: “Wat is break-even-analyse.” Misschien wilt u ook meer weten over cashflowprognoses voor kleine bedrijven en begrijpen hoe u cashflowproblemen kunt voorkomen .

Hoe de kosten van verkochte goederen te berekenen?

Om uw kosten van verkochte goederen te berekenen, moet u eerst inzicht hebben in het totale bedrag aan voorraad en andere relevante kosten (als u een fabrikant bent) die u regelmatig uitgeeft voor de producten die u op maand-, kwartaal- en jaarbasis verkoopt.

De tijdsperiode voor het berekenen van COGS hangt af van het type bedrijf dat u runt en hoe u uw boekhouding doet.

Evenzo zijn er verschillende manieren om de COGS-berekeningen uit te voeren, waaronder:

 • First in, first out (FIFO)
 • Last in, first out (LIFO)
 • Gemiddelde kosten
 • Speciale ID-methode:

Het is van cruciaal belang om al deze informatie bij de hand te hebben voor uw accountant – of voor een belastingprofessional om u te helpen begrijpen wat u moet doen als u uw eigen boeken beheert.

COGS-berekeningsformule

Begin voor elke relevante COGS-rapportageperiode met de totale waarde van uw beginvoorraad (dwz de materialen die u al in voorraad heeft) voordat u nieuwe aankopen doet. Tel vervolgens de totale waarde op van alle nieuwe materialen die u in dezelfde periode hebt gekocht.

Laten we voor de eenvoud zeggen dat u COGS over een maand wilt meten, en dat uw totale waarde voor bestaande voorraad 5.000 eenheden is tegen een kostprijs van $ 1,00 per stuk. Uw beginnende inventaris is daarom $ 5.000 waard.

Vervolgens koopt u voor dezelfde prijs nog eens 5.000 eenheden. Je hebt nu $ 10.000 aan voorraad ($ 5.000 + $ 5.000) om te verkopen.

In de loop van die maand verkoopt u 7.500 eenheden. Aan het einde van de maand heb je nu 2500 eenheden in je inventaris (tegen een kostprijs van $ 1,00 per stuk = $ 2500).

Dit is de formule die u zou gebruiken om uw kosten van verkochte goederen voor de maand te berekenen:

Beginvoorraad = $ 5.000

 • Aankopen = $ 5.000

– Einde voorraad = $2.500

 

Kosten van verkochte goederen = $ 7.500 voor een maand

Naarmate uw bedrijf groeit en u uw kosten van verkochte goederen over langere perioden begint te meten, kunt u meer geavanceerde manieren gebruiken om deze cijfers te berekenen.

Laten we aannemen dat u uw COGS op kwartaalbasis bekijkt en dat de kosten om uw voorraad te kopen elke maand veranderen. De eerste maand bedragen de kosten per eenheid $ 1,00, de tweede maand gaat dit op tot $ 1,50 en in de derde maand kost het $ 1,25 per eenheid.

First in, First Out (FIFO)-methode

Bij deze COGS-boekhoudingsmethode wordt ervan uitgegaan dat u eerst de voorraad ter waarde van $ 1,00 per eenheid verkoopt, voordat u artikelen verkoopt die in latere maanden worden verkocht. Laten we aannemen dat u in het 2e kwartaal van 2022 in totaal 325 eenheden verkoopt. In april had u nog 100 stuks op voorraad (ter waarde van $ 1,00 per stuk) en u hebt ze allemaal verkocht.

In mei kocht u nog eens 200 eenheden voor $ 1,50 per stuk en verkocht u ze allemaal. Ten slotte kocht u in juni nog eens 200 en verkocht u er slechts 25.

Laten we de COGS-berekening doen, te beginnen met de kosten per verkochte eenheid per maand.

 • April = $ 1,00 x 100 eenheden = $ 100
 • Mei = $ 1,50 x 200 eenheden = $ 300
 • Juni = $ 2,00 x 200 eenheden = $ 400

Uw kosten per verkochte goederen zijn daarom:

$ 100 (voor de bestaande voorraad in april)
+ Aankopen in mei en juni ter waarde van $ 700 ($ 300 + $ 400)

– Eindinventaris van 175 eenheden (@ $ 2,00 elk) = $ 350

__

$ 450 is uw driemaandelijkse FIFO COGS ($ 100 + $ 700 – $ 350)

Last in, Last Out (LIFO)-methode

In dit scenario berekent u COGS door eerst de waarde van uw voorraad in de laatste maand van het kwartaal te gebruiken.

Sommige bedrijven gebruiken deze methode om een belastingvoordeel te krijgen wanneer hun kosten per eenheid gedurende een bepaalde periode aanzienlijk stijgen.

Met behulp van de hierboven geïllustreerde getallen in de FIFO COGS-berekening, zou u de waarde van uw in juni gekochte goederen als uitgangspunt nemen. Stel dat u in het kwartaal in totaal 300 eenheden hebt verkocht. U neemt de waarde van de 200 eenheden die in juni zijn verkocht (tegen $ 400), voegt 100 eenheden toe tegen de koers van mei (100 x $ 1,50 = $ 150) en berekent uw COGS als volgt:

$ 400 (voor alle eenheden gekocht in juni)
+ $400 (voor eenheden gekocht in april en mei)

– $250 (voorraad over van april en mei = 100 @ $1,50 + 100 @ $1,00)

$ 550 is uw driemaandelijkse LIFO COGS ($ 400 + $ 400 – $ 250)

Houd er rekening mee dat het gebruik van de LIFO-methode voor COGS ten koste gaat van uw winst. Daarom moet u de waarde van het rapporteren van verliezen voor belastingvoordelen afwegen tegen het rapporteren van hogere inkomsten, wat tot bezorgdheid kan leiden bij uw bank wanneer u financiering nodig heeft, of als u zakelijke investeerders of aandeelhouders heeft (naarmate uw bedrijf groeit).

Gemiddelde kosten methode

Dit is een eenvoudige COGS-methode die de gemiddelde kostprijs van de gekochte voorraad over een driemaandelijkse of jaarlijkse rapportageperiode gebruikt in de COGS-berekening.

Als u het bovenstaande voorbeeld gebruikt, zou u alle drie de eenheidsprijzen optellen en de gemiddelde kosten toepassen op alle eenheden die in die periode zijn verkocht. Misschien wilt u beginnen met de methode van de gemiddelde kosten om de cashflow te beheren, vooral als u niet uw eigen producten vervaardigt.

Speciale ID-methode:

Deze COGS-methode wordt gebruikt wanneer u meerdere producten verkoopt die gedurende een bepaalde periode in productiekosten variëren. Een autofabrikant zal bijvoorbeeld verschillende automodellen met verschillende productidentificatienummers verkopen. In dit geval is het verstandig om samen met een accountant uw COGS goed te berekenen.

Wat moet ik weten over COGS en belastingen?

Ongeacht of u uw COGS maandelijks of driemaandelijks berekent, u moet dit tijdens het belastingseizoen doen. Uw COGS-berekeningen moeten worden ingevuld in Deel III (Schema C) van uw aangifte inkomstenbelasting voor kleine bedrijven.

U kunt het werkblad kosten van verkochte goederen gebruiken op regel 35 tot 42 van pagina twee.

Deze inhoud mag niet worden opgevat als juridisch of fiscaal advies. Raadpleeg altijd een advocaat of belastingadviseur over uw specifieke juridische of fiscale situatie. Kijk op de IRS-website voor actuele instructies en vereisten.

Radertjesbelasting berekening

Laten we elk van de regelitems die in de COGS-berekening worden gebruikt, nader bekijken.

Regel 35: Inventarisatie aan het begin van het jaar

Als u een online of fysieke detailhandelaar bent en de voorraad die u van iemand anders hebt gekocht gewoon doorverkoopt, is het bedrag op deze regel de prijs van de goederen die u aan het begin van het jaar in voorraad had.

Het is anders als je je eigen producten maakt. Het bedrag op deze regel bestaat uit de kosten van alle artikelen die u hebt geproduceerd, plus de kosten van de benodigdheden die u in het aangiftejaar hebt gekocht en nog steeds bij de hand hebt om producten te maken die u in de toekomst zult verkopen.

Opmerking: als er een verschil is tussen de eindvoorraad van het voorgaande jaar en de beginvoorraad van dit jaar, moet u uitleggen waarom.

Regel 36: Aankopen minus kosten van items die voor persoonlijk gebruik zijn ingetrokken

Voor wederverkopers moet het bedrag dat u op deze regel invoert, de voorraad zijn die u tijdens het belastingjaar hebt gekocht.

Als u uw eigen artikelen maakt om te verkopen, moet het bedrag inclusief de materialen en onderdelen zijn die u in de loop van het jaar van leveranciers hebt gekocht (inclusief eventuele kortingen die zij u hebben gegeven).

Zorg er altijd voor dat u de kosten verwijdert van items die u hebt geretourneerd, evenals items die u uit uw inventaris hebt gehaald voor uw eigen persoonlijk gebruik.

Regel 37: Arbeidskosten (minus je eigen betaalde arbeid)

Uw arbeidskosten bestaan uit drie elementen:

 1. Directe arbeid: loon dat u betaalde aan werknemers die de te verkopen producten maakten.
 2. Indirecte arbeid: Wat u betaalde aan werknemers die algemene fabrieksfuncties vervulden, zoals een voorman, en wiens werk geen directe relatie heeft met het maken van het product.
 3. Overige arbeid: Loon voor verkopend of administratief personeel.

Als u een productiebedrijf heeft, moeten de arbeidskosten die u op regel 37 invoert voor COGS relevant zijn voor elk product dat tijdens de periode wordt geproduceerd. Een belastingrekening zou u moeten kunnen helpen bepalen welke kosten u moet gebruiken in uw COGS-berekening.

Wederverkopers zullen waarschijnlijk niet veel arbeidskosten hebben en u mag uw eigen betaalde arbeid (als bedrijfseigenaar) niet opnemen in uw kosten van verkochte goederen.

Regel 38: Materialen en benodigdheden

Het getal dat op deze regel voor COGS wordt ingevoerd, moet de kosten omvatten van de artikelen die los staan van de belangrijkste materialen die bij de productie van uw product worden gebruikt, maar die nog steeds een belangrijk onderdeel vormen van de productie ervan.

Deze materialen kunnen bijvoorbeeld lijm of knopen zijn die een modewinkel op hun kleding naait.

Lijn 39: Overige kosten

Afhankelijk van het type bedrijf dat u runt, kunnen extra kosten worden toegevoegd aan uw kosten van verkochte goederen.

Fabrikanten kunnen deze regel gebruiken om eventuele extra kosten voor het maken van uw product te registreren – zoals verpakkings- en verzendkosten om benodigdheden en materialen binnen te halen – evenals de overheadkosten voor het runnen van uw fabriek (maar niet de kosten om producten te verkopen of te distribueren).

Regel 40: Kosten van goederen beschikbaar voor verkoop

Op deze regel moet u de bedragen op regel 35 tot en met 39 optellen om de totale kosten van goederen die beschikbaar zijn voor verkoop te krijgen.

Regel 41: Inventarisatie aan het einde van het jaar

Op deze regel moet u de waarde opnemen van de items die u in uw voorraad heeft en die op het einde van het jaar nog niet zijn verkocht.

Zoals de meeste bedrijven, moet u mogelijk op 31 december een fysieke voorraadtelling doen van wat u op voorraad heeft en de kosten bepalen om de artikelen in die telling te produceren.

Wanneer u een waarde op uw eindejaarsvoorraad plaatst, moet u ervoor zorgen dat u de kosten gebruikt om de artikelen in uw COGS-berekening te produceren en niet de prijs die u klanten voor deze artikelen in rekening heeft gebracht.

Nu heeft u alles wat u nodig heeft om uw kosten van verkochte goederen voor het belastingjaar te berekenen. Trek op regel 42 het bedrag op regel 41 af van regel 40. U voert dit laatste getal in op regel 4 van pagina 1 van Schema C – Kosten van verkochte goederen.

Voor extra hulp bij het invullen van uw belastingen voor kleine bedrijven, leest u: Hoe u uw financiële overzichten organiseert om het belastingseizoen soepel te laten verlopen.

Plannen voor groei op lange termijn met COGS

grafieken met groei

Zodra u uw kosten van verkochte goederen hebt berekend, krijgt u een beter inzicht in uw maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijkse cashflow.

Uw COGS-berekeningen kunnen u ook helpen om uw producten dienovereenkomstig te prijzen, uw bedrijfsinkomstenbelastingen te voltooien en de groei en het succes van uw kleine bedrijf op lange termijn te plannen.

Houd er rekening mee dat de bovenstaande inhoud een algemene uitleg biedt en hoe u COGS berekent, hangt van veel factoren af. Productiebedrijven zullen bijvoorbeeld meer geavanceerde vereisten hebben voor het volgen van voorraad en het berekenen van de kosten van verkochte goederen.

Raadpleeg altijd een accountant of belastingprofessional voor specifieke COGS-rapportage of belastingvereisten voor uw kleine onderneming.

Dit artikel bevat inhoud die oorspronkelijk is gepubliceerd op de GoDaddy-blog door Chris Peden .

Het bericht Wat zijn de kosten van verkochte goederen? (COGS) verscheen eerst op GoDaddy Blog .

SEO cursus

Is het voor jou interessant om alles over zoekmachine optimalisatie te leren? Wij bieden hier geweldige cursussen zoekmachine optimalisatie met onbekende zoekmachine optimalisatie technieken. Wil je ook onze zoekmachine optimalisatie trainingen volgen? Maak nu jouw gratis account aan.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.