Shopify SEO: de gids voor het optimaliseren van Shopify [bijgewerkt voor 2022]

Leestijd: 11 minuten

Bron

Een trend die we bij Go Fish Digital hebben opgemerkt, is dat steeds meer van onze klanten het Shopify-platform gebruiken. Hoewel we aanvankelijk dachten dat dit toeval was, kunnen we zien dat de gegevens een ander verhaal vertellen:

Het Shopify-platform is door de jaren heen gestaag in populariteit gestegen. Als we kijken naar de gebruiksstatistieken van BuiltWith, kunnen we zien dat het gebruik van het CMS sinds oktober 2017 meer dan verdubbeld is. Momenteel gebruiken 4,24 van de top 10.000 sites en 3,02% van de top 100.000 Shopify.

Omdat we met een groot aantal Shopify-winkels hebben gewerkt, wilden we ons proces delen voor algemene SEO-verbeteringen waarmee we onze klanten helpen. De onderstaande gids zou enkele veelvoorkomende aanpassingen moeten beschrijven die we in Shopify-winkels maken.

Wat is Shopify SEO?

Shopify SEO is een reeks SEO-aanpassingen die uniek zijn voor het Shopify-platform. Hoewel Shopify-winkels een aantal nuttige dingen voor SEO bevatten, zoals een blog en de mogelijkheid om om te leiden, kan het ook SEO-problemen veroorzaken, zoals dubbele inhoud.

Enkele van de meest voorkomende Shopify SEO-aanbevelingen zijn:

 1. Verwijder dubbele URL's uit de interne linkarchitectuur

 2. Dubbele gepagineerde URL's verwijderen

 3. Maak bloginhoud voor zoekwoorden met informatieve intentie

 4. 'Product', 'Artikel' en 'BreadcrumbList' gestructureerde gegevens toevoegen

 5. Bepalen hoe pagina's met productvarianten moeten worden verwerkt

 6. Comprimeer afbeeldingen met crush.pics

 7. Verwijder onnodige Shopify-apps

We gaan hieronder in op hoe we elk van deze aanbevelingen behandelen:

Dubbele inhoud

Op het gebied van SEO is dubbele inhoud het probleem met de hoogste prioriteit dat we door Shopify hebben gezien. Dubbele inhoud treedt op wanneer dubbele of vergelijkbare inhoud op twee afzonderlijke URL's bestaat. Dit zorgt voor problemen voor zoekmachines, omdat ze mogelijk niet kunnen bepalen welke van de twee pagina's de canonieke versie moet zijn. Bovendien worden linksignalen vaak verdeeld over de pagina's.

We hebben gezien dat Shopify op verschillende manieren dubbele inhoud maakt:

 1. Dubbele productpagina's

 2. Dubbele collectiepagina's via paginering

Dubbele productpagina's

Shopify creëert dit probleem op hun productpagina's. Standaard staan Shopify-winkels toe dat hun /products/-pagina's worden weergegeven op twee verschillende URL-paden:

 • Canoniek URL-pad: /producten/

 • Niet-canoniek URL-pad: /collections/.*/products/

Shopify houdt hier rekening mee door ervoor te zorgen dat alle /collections/.*/products/-pagina's een canonieke tag bevatten voor de bijbehorende /products/-pagina. Merk op hoe de URL in het adres verschilt van het "canonieke" veld:

URL in adresbalk is anders dan canonieke link

Hoewel dit Google zeker helpt de dubbele inhoud te consolideren, doet zich een meer alarmerend probleem voor als u naar de interne koppelingsstructuur kijkt. Shopify linkt standaard naar de niet-canonieke versie van al je productpagina's.

Shopify collection page links to non-canonical URLs

We hebben ook gezien dat Shopify linkt naar de niet-canonieke versies van URL's wanneer websites gebruik maken van "swatch" interne links die verwijzen naar andere kleurvarianten.

Zo creëert Shopify standaard uw volledige sitearchitectuur rond niet-canonieke links. Dit creëert een SEO-probleem met hoge prioriteit omdat de website tegenstrijdige signalen van Google verzendt:

 1. "Dit zijn de pagina's waar we intern het vaakst naar linken"

 2. "De pagina's waarnaar we het vaakst linken, zijn echter niet de URL's die we eigenlijk willen rangschikken in Google. Indexeer deze andere URL's met weinig interne links”

Hoewel canonieke tags meestal worden gerespecteerd, moet u er rekening mee houden dat Google deze als hints behandelt in plaats van richtlijnen. Dit betekent dat u erop vertrouwt dat Google elke keer dat deze pagina's worden gecrawld, een oordeel velt over het al dan niet dupliceren van de inhoud. Dit laten we liever niet aan het toeval over, zeker als het om content op grote schaal gaat.

Interne verbindingsstructuur aanpassen

Gelukkig is hier een relatief eenvoudige oplossing voor. We hebben kunnen samenwerken met ons dev-team om de code in het product.grid-item.liquid-bestand aan te passen. Als u deze instructies volgt, kunnen de collectiepagina's van uw Shopify-site verwijzen naar de canonieke /product/-URL's.

Dubbele collectiepagina's

We hebben ook veel Shopify-sites gezien die dubbele inhoud maken via de paginering van de site. Meer specifiek wordt een duplicaat gemaakt van de eerste collectiepagina in een bepaalde reeks. Dit komt omdat zodra u zich op een gepagineerde URL in een reeks bevindt, de link naar de eerste pagina "?page=1" zal bevatten:

First page in Shopify pagination links to ?page=1 link

Dit zal echter bijna altijd een dubbele pagina zijn. Een URL met “?page=1” zal bijna altijd dezelfde inhoud bevatten als de originele niet-geparametriseerde URL. Nogmaals, we raden aan dat een ontwikkelaar de interne linkstructuur aanpast, zodat het eerste gepagineerde resultaat naar de canonieke pagina verwijst.

Productvariantpagina's

Hoewel dit technisch gezien een uitbreiding is van de dubbele inhoud van Shopify van bovenaf, dachten we dat dit zijn eigen sectie rechtvaardigde, omdat dit niet altijd een SEO-probleem is.

Het is niet ongebruikelijk om Shopify-winkels te zien waar meerdere product-URL's worden gemaakt voor hetzelfde product met kleine variaties. In dit geval kan dit dubbele inhoudsproblemen veroorzaken, aangezien het kernproduct vaak hetzelfde is, maar slechts een klein kenmerk (bijvoorbeeld kleur) verandert. Dit betekent dat er meerdere pagina's kunnen bestaan met dubbele/vergelijkbare productbeschrijvingen en afbeeldingen. Hier is een voorbeeld van dubbele pagina's die door een variant zijn gemaakt: https://recordit.co/x6YRPkCDqG

Indien alleen gelaten, creëert dit opnieuw een exemplaar van dubbele inhoud. Variant-URL's hoeven echter geen SEO-probleem te zijn. Sommige sites kunnen zelfs profiteren van deze URL's, omdat ze u in staat stellen om indexeerbare pagina's te hebben die kunnen worden geoptimaliseerd voor zeer specifieke termen. Of deze voordelig zijn, zal per site verschillen. Enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen zijn:

 • Voeren uw klanten zoekopdrachten uit op basis van variantzinnen?

 • Heeft u de middelen om unieke inhoud te creëren voor al uw productvarianten?

 • Is deze inhoud uniek genoeg om op zichzelf te staan?

Voor een meer diepgaande gids schreef Jenny Halasz een geweldig artikel over het bepalen van de beste manier van handelen voor productvariaties. Als uw Shopify-winkel productvarianten bevat, is het de moeite waard om in een vroeg stadium te bepalen of deze pagina's al dan niet op een aparte URL moeten staan. Als dat het geval is, moet u voor elke inhoud unieke inhoud maken en elke inhoud optimaliseren voor de doelzoekwoorden van die variant.

Crawlen en indexeren

Na een flink aantal Shopify-winkels te hebben geanalyseerd, hebben we enkele SEO-items gevonden die uniek zijn voor Shopify als het gaat om crawlen en indexeren. Aangezien dit vaak een belangrijk onderdeel is van e-commerce SEO, dachten we dat het goed zou zijn om degene die van toepassing zijn op Shopify te delen.

Robots.txt-bestand

Shopify maakt standaard een robots.txt-bestand voor uw winkel met een flink aantal vooraf geschreven "Disallow" -opdrachten. We merken dat de standaard robots.txt-regels van Shopify in de meeste gevallen goed genoeg zijn voor de meeste winkeleigenaren. Je kunt hier een voorbeeld zien van de standaard robots.txt-regels van Shopify:

An example robots.txt file in Shopify

Hier zijn enkele secties van de site waarin Shopify crawlen niet toestaat:

 • Admin gebied

 • Uitchecken

 • Bestellingen

 • Winkelwagen

 • Intern zoeken

 • Beleidspagina

Naarmate Shopify-winkels echter groter en meer aangepast worden, is de kans groter dat u het robots.txt-bestand moet aanpassen. Gelukkig kun je met Shopify vanaf juni 2021 het robots.txt-bestand bijwerken.

Om het Shopify robots.txt-bestand te kunnen bewerken, moeten winkeleigenaren een robots.txt.liquid-bestand maken en vervolgens aangepaste regels maken om eventuele wijzigingen op te geven.

Om een robots.txt.liquid-bestand te maken, kunnen winkeleigenaren de volgende stappen uitvoeren:

 1. Log in op uw Shopify-beheergebied

 2. Ga in de linkerzijbalk naar Online winkel > Thema's

 3. Kies Acties > Code bewerken

 4. Selecteer in "Sjablonen" de link "Een nieuwe sjabloon toevoegen"

 5. Zoek de meest linkse vervolgkeuzelijst en kies "robots.txt"

 6. Kies "Sjabloon maken"

Dit zou uw Shopify robots.txt.liquid-bestand moeten maken. U kunt vervolgens regels toevoegen aan uw robots.txt.liquid-bestand door vloeibare code toe te voegen. Gelukkig is deze code niet al te moeilijk om toe te voegen, en Shopify legt goed uit hoe je dit moet doen in hun officiële documentatie. Door deze stappen te volgen, zou u veel meer controle moeten hebben over welke URL's worden gecrawld op uw Shopify-site.

Sitemap.xml

Shopify genereert standaard een sitemap.xml-indexbestand op het URL-pad "domain.com/sitemap.xml". Het sitemap.xml-indexbestand van Shopify maakt automatisch koppelingen naar onderliggende sitemaps die URL's van de volgende paginatypen bevatten:

 1. Productpagina's (sitemap_products_1.xml)

 2. Verzamelpagina's (sitemap_collections_1.xml)

 3. Blogberichten (sitemap_blogs_1.xml)

 4. Marketingpagina's (sitemap_pages_1.xml)

Dit sitemap.xml-bestand wordt dynamisch bijgewerkt wanneer nieuwe pagina's aan de site worden toegevoegd/verwijderd. Over het algemeen is de Shopify sitemap.xml goed om uit de doos te gaan en hoeft niet te worden aangepast.

Een ding om op te letten is dat Shopify alle gepubliceerde pagina's in het sitemap.xml-bestand zal opnemen. Het meest voorkomende probleem dat we zien, is dat verouderde pagina's die zijn gepubliceerd, maar waar niet langer naar wordt gelinkt op de site, worden opgenomen in het sitemap.xml-bestand. Het is de moeite waard om uw sitemap.xml te crawlen om eventuele exemplaren van gepubliceerde pagina's te vinden die zijn opgenomen in de sitemap, maar die niet belangrijk zijn voor zoekmachines om te crawlen.

De tag "noindex" toevoegen

Hoewel je de robots.txt niet kunt aanpassen, staat Shopify je wel toe om de "noindex" -tag toe te voegen. U kunt een specifieke pagina uitsluiten van de index door de volgende code toe te voegen aan uw theme.liquid-bestand.

{% als sjabloon 'zoeken' %} bevat

<meta name="robots" content="noindex">

{% stop als %}

Als u een hele sjabloon wilt uitsluiten, kunt u ook deze code gebruiken:

{% if handle bevat 'page-handle-you-want-to-exclude' %}

<meta name="robots" content="noindex">

{% stop als %}

Omleidingen

Met Shopify kunt u out-of-the-box omleidingen implementeren, wat geweldig is. U kunt dit gebruiken voor het consolideren van oude/verlopen pagina's of andere inhoud die niet meer bestaat. Dit doe je door naar:

 1. Online winkel

 2. Navigatie

 3. URL-omleidingen

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je een pagina moet verwijderen voordat je een omleiding op Shopify kunt implementeren . Dit betekent dat u er zeker van wilt zijn dat u de pagina in de toekomst niet gaat gebruiken. Om dit proces een beetje minder stressvol te maken, raden we aan de app "Back-ups terugspoelen" te implementeren.

Logboek bestanden

Vanaf nu staat Shopify u niet toe om logbestanden rechtstreeks via het platform te openen. Dit is bevestigd door Shopify-ondersteuning.

Snelle Simon-implementatie

Fast Simon is een bedrijfsoplossing die robuuste personalisatiefuncties toevoegt aan uw Shopify-winkel en wordt steeds populairder. Als uw Shopify-site gebruikmaakt van de Fast Simon-technologie, wilt u er zeker van zijn dat u stappen onderneemt om mogelijke indexeringsproblemen door een onjuiste implementatie aan te passen.

Bevestig dat Fast Simon de inhoud van uw website vooraf weergeeft, zodat Google niet in de problemen komt met crawlen en indexeren. Dit geeft Googlebot een server-side, gerenderde versie van uw site die het voor hem gemakkelijker maakt om de inhoud te interpreteren. Voor meer details kunt u onze case study hier lezen.

Gestructureerde gegevens Gestructureerde productgegevens

Over het algemeen doet Shopify het redelijk goed met gestructureerde gegevens. Veel Shopify-thema's moeten out-of-the-box "Product"-opmaak bevatten die Google voorziet van belangrijke informatie, zoals de naam, beschrijving, prijs enz. van uw product. Dit zijn waarschijnlijk de gestructureerde gegevens met de hoogste prioriteit op elke e-commercesite, dus het is geweldig dat veel thema's dit voor je doen.

Shopify-sites kunnen ook profiteren van het uitbreiden van de gestructureerde productgegevens naar collectiepagina's. Dit omvat het toevoegen van de gestructureerde productgegevens om elke afzonderlijke productlink op een productvermeldingspagina te definiëren. De goede mensen van Distilled raden aan om deze gestructureerde gegevens op categoriepagina's op te nemen.

Every product in Shopify collections page marked up with Product structured data Artikel gestructureerde gegevens

Als u de blogfunctionaliteit van Shopify gebruikt, moet u ook gestructureerde gegevens 'Artikel' gebruiken. Dit is een fantastisch schematype waarmee Google weet dat uw bloginhoud meer redactioneel van aard is. Van alle informatieve inhoudsschema's lijkt "Artikel" degene te zijn waar Google de voorkeur aan geeft, aangezien daar in hun officiële documentatie naar wordt verwezen. Het schema "BlogPosting" is echter ook een ander type gestructureerde gegevens dat u aan uw Shopify-blog zou kunnen toevoegen

BreadcrumbList gestructureerde gegevens

Een toevoeging die we routinematig toevoegen aan Shopify-sites zijn interne breadcrumb-koppelingen met gestructureerde gegevens van BreadcrumbList. Wij zijn van mening dat broodkruimels cruciaal zijn voor elke e-commercesite, omdat ze gebruikers gebruiksvriendelijke interne links bieden die aangeven waar ze zich binnen de hiërarchie van een website bevinden. Bovendien kunnen deze broodkruimels Google helpen de structuur van de website beter te begrijpen. We raden doorgaans aan om paneermeel voor sites toe te voegen aan Shopify-sites en deze te markeren met gestructureerde gegevens van BreadcrumbList om Google te helpen deze interne links beter te begrijpen.

Gestructureerde gegevens implementeren op Shopify

Als je gestructureerde data wilt implementeren en een ontwikkelaar bij de hand hebt, kan het goed zijn om ze de bovenstaande gestructureerde datatypen te laten toevoegen. Dit zorgt ervoor dat deze schema-elementen altijd op uw site aanwezig zullen zijn.

Als uw ontwikkelingsbronnen echter beperkter zijn, vinden we dat Schema App Total Schema Markup een geweldige optie is. Dit omvat gestructureerde gegevenstypen zoals het schema voor producten en blogposts op de juiste pagina's van de site. Het zal ook een OfferCatalog-schema toevoegen om elk afzonderlijk product binnen een categoriepagina te markeren. Hun ondersteuning is ook fantastisch omdat hun team je helpt met alle technische problemen die je tegen kunt komen.

De snelheid van de Shopify-site verbeteren

Een van de grootste klachten die we over Shopify horen, is dat het last heeft van lagere snelheden. In vergelijking met andere e-commerceplatforms vinden we echter dat Shopify behoorlijk goed presteert. Out of the box, Shopify gebruikt het Fastly CDN en maakt gebruik van browsercaching, wat u een solide prestatiebasis geeft. In het verleden hebben we de gemiddelde snelheidsstatistieken van 400+ Shopify-sites vergeleken. Hieronder staan de gemiddelde prestatiestatistieken van de Shopify-sites die we in onze dataset hebben getest.

 • Eerste tevreden verf: 3,8 seconden

 • Tijd tot interactief: 22,1 seconden

 • Totale paginagrootte: 4,41 MB

 • Totale afbeeldingsactiva: 2,1 MB

 • Verzoeken: 171

Wat betreft het verbeteren van de prestaties, zijn hieronder de dingen die we onze klanten over het algemeen zullen adviseren:

 • Lazy load afbeeldingen met de lazysizes bibliotheek

 • Afbeeldingen automatisch comprimeren met Crush.pics

 • Elimineer alle Shopify-apps met weinig gebruik

 • Handmatig formaat wijzigen en comprimeren van grote afbeeldingen op pagina's met hoge prioriteit

 • Trackingcodes migreren naar Google Tag Manager

Zoekwoordonderzoek

Het uitvoeren van trefwoordonderzoek voor Shopify-winkels lijkt sterk op het onderzoek dat u zou doen voor andere e-commercewinkels.

Enkele algemene manieren om zoekwoorden te genereren zijn:

 • Exporteer uw zoekwoordgegevens uit Google AdWords. Volg en optimaliseer voor degenen die de meeste inkomsten voor de site genereren.

 • Onderzoek uw AdWords-zoekwoorden met hoge conversiepercentages. Zelfs als het volume lager is, geeft een hoge conversieratio aan dat dit zoekwoord meer transactioneel is.

 • Bekijk de zoekwoorden waarvoor de site momenteel klikken/vertoningen ontvangt in Google Search Console.

 • Onderzoek uw zoekwoorden met hoge prioriteit en genereer nieuwe ideeën met Moz's Keyword Explorer.

 • Leid uw concurrenten door middel van tools zoals Ahrefs. Met behulp van het rapport 'Content Gap' kunt u zoekwoordmogelijkheden vinden waar sites van concurrenten wel scoren, maar die van u niet.

 • Als u zoekwoorden heeft die vergelijkbare modifiers gebruiken, kunt u MergeWords gebruiken om automatisch een grote verscheidenheid aan zoekwoordvarianten te genereren.

Zoekwoordoptimalisatie

Net als Yoast SEO, kunt u met Shopify belangrijke elementen zoals uw titeltags, metabeschrijvingen en URL's optimaliseren. Waar mogelijk moet u uw doelzoekwoorden in deze elementen gebruiken.

Om deze elementen aan te passen, hoeft u alleen maar naar de pagina te navigeren die u wilt aanpassen en naar beneden te scrollen naar "Voorbeeld van zoekmachinevermelding":

Optimization Options For Metadata in Shopify Inhoud toevoegen aan productpagina's

Als u besluit dat elk afzonderlijk product moet worden geïndexeerd, wilt u idealiter unieke inhoud aan elke pagina toevoegen. In eerste instantie is er mogelijk geen unieke inhoud op de pagina aan uw Shopify-producten gekoppeld. Dit is een veelvoorkomend probleem voor Shopify-winkels, omdat vaak dezelfde beschrijvingen voor meerdere producten worden gebruikt of omdat er geen beschrijvingen aanwezig zijn. Door productbeschrijvingen toe te voegen met best practices op de pagina, hebben uw producten de beste kans om in de SERP's te scoren.

We begrijpen echter dat het tijdrovend is om unieke inhoud te maken voor elk product dat u aanbiedt. Met klanten in het verleden hebben we een gerichte benadering gevolgd om te bepalen welke producten als eerste moeten worden geoptimaliseerd. We gebruiken graag het rapport 'Verkoop per product', dat kan helpen bij het prioriteren van de belangrijkste producten om inhoud aan toe te voegen. U vindt dit rapport in Analytics > Dashboard > Topproducten per verkochte eenheid.

Shopify revenue by product report

Door deze aanpak te volgen, kunnen we snel enkele van de pagina's met de hoogste prioriteit in de winkel identificeren om te optimaliseren. We kunnen dan samen met een copywriter aan de slag met het creëren van content voor elk afzonderlijk product. Houd er ook rekening mee dat uw productbeschrijvingen altijd vanuit een gebruikersgerichte visie moeten worden geschreven. Door te schrijven over de kenmerken van het product waar ze het meest om geven, krijgt uw site de beste kans om zowel conversies als SEO te verbeteren.

Shopify-blog

Shopify bevat wel de mogelijkheid om een blog te maken, maar we zien dit vaak ontbreken bij een groot aantal Shopify-winkels. Logisch, want inkomsten zijn het primaire doel van een e-commercesite, dus de..

Dit bericht werd gepost in seo en getagt .
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.