Hoe u uw online winkel duurzamer kunt maken

Leestijd: 6 minuten

Bron

Het creëren van een milieuvriendelijke online winkel helpt klanten aan te trekken, ook al is duurzaam niet nodig… Toch. Naarmate klanten milieubewuster worden, zal de druk op bedrijven blijven toenemen door regelgeving en sociale druk totdat het verplicht is om duurzaamheid in uw bedrijf op te nemen. E-commerce mag en mag niet ontbreken.

In dit artikel leggen we uit wat duurzaamheid is en waarom webwinkels dit in hun bedrijfsmodellen moeten opnemen. De milieubewuste trend zal waarschijnlijk de norm worden, dus het is beter om je er vroeg aan aan te passen.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid richt zich op het creëren van sociale en economische systemen die ten goede komen aan al het leven, inclusief degenen die nu leven en toekomstige generaties. Duurzame praktijken zijn gericht op het ondersteunen van ecologische, menselijke en economische vitaliteit.

Hier zijn enkele duurzaamheidsprincipes die bedrijven moeten volgen:

  • Beheers en verminder de uitstoot van kooldioxide, het waterverbruik en de afvalproductie;
  • Creëer redelijke arbeidsvoorwaarden voor werknemers en betaal tijdig een passend loon;
  • Streef ernaar om nieuwe banen te creëren.

In dit artikel zullen we ons concentreren op het eerste principe, dat het meest gericht is op milieubescherming. Laten we eens kijken hoe u uw eigen online winkel milieuvriendelijk en duurzaam kunt maken.

Waarom sommige online winkels niet milieuvriendelijk zijn

Online winkelen is snel en gemakkelijk. Helaas gaat dit gemak vaak ten koste van het milieu. Amazon stoot bijvoorbeeld 44,4 miljoen ton koolstofdioxide per jaar uit in de atmosfeer tijdens het transporteren van bestellingen. Dat is meer uitstoot dan uit de landen Zweden of Nieuw-Zeeland! Meer dan de helft van het vaste afval ter wereld is afkomstig van verpakkingen.

De belangrijkste manieren waarop e-commerce het milieu beïnvloedt, zijn:

  • Verzenden en retourneren van producten. Scheepvaart leidt tot een enorme uitstoot van kooldioxide.
  • Overmatige verpakking. Wanneer kleine artikelen in grote dozen worden geleverd, of een enkele bestelling in meerdere verpakkingen, leidt dat tot onnodige verspilling.

Een enorme doos alleen voor wat kauwgom (Afbeelding: chap1stick/Reddit)

Hoe u uw online winkel milieuvriendelijker kunt maken

Het duurzaamheidsvraagstuk in e-commerce hangt nauw samen met merkwaarden. De toewijding van een bedrijf aan milieubehoud trekt loyale klanten aan die deze waarden delen. De belangrijkste uitdaging is om duurzaamheid te combineren met winstgevendheid.

Dus hoe kan een ondernemer online winkelen in zijn winkel duurzamer maken en toch winst maken? Hier zijn een paar manieren om te beginnen:

Bied meer milieuvriendelijke bezorgopties

Sommige vervoerders richten zich steeds meer op milieuvriendelijke manieren van transport. Voorbeelden zijn bezorgen via hybride en elektrische auto's, elektrische scooters, fietsen en drones. Is er een manier om klanten CO2-neutraal te bezorgen?

Geef waar mogelijk plastic verpakkingen op

Zo heeft Zara plastic volledig verlaten ten gunste van papier. Ook heeft het een cosmeticacollectie gelanceerd in recyclebare en budgetvriendelijke verpakkingen van gerecycled karton. Er is nu zelfs verpakkingsmateriaal gemaakt van paddenstoelen!

Gebruik hervulbare verpakkingen

Zo werkt het: een klant koopt een product in een hervulbare verpakking, bijvoorbeeld een flesje of een potje. Als het product op is, kopen ze een vulling (meestal tegen een gereduceerde prijs) en vullen de fles of pot met die vulling aan. Dit vermindert verspilling en bevordert hergebruik van goederen, de vaak genegeerde kanten van de duurzaamheidsdriehoek. Online winkels zoals Bite hebben een programma geïmplementeerd dat verpakkingen hergebruikt en uiteindelijk afval vermindert.

Bite-tandpastabits worden geleverd in een hervulbare glazen pot en navullingen worden geleverd in een composteerbare verpakking

Geretourneerde artikelen bewaren

Producten die aan de verkoper worden geretourneerd, worden vaak naar een stortplaats gestuurd. In het beste geval worden retourzendingen opnieuw verpakt en doorverkocht, in ieder geval tegen een gereduceerde prijs. Bedrijven zoals REI en Patagonia hebben programma's die niet alleen geretourneerde artikelen doorverkopen, maar ook voorzichtig gebruikte artikelen nemen en verkopen. Als dat niet werkt voor uw bedrijf, kunt u geretourneerde producten ook aan een goed doel geven of recyclen.

Geef gratis retourneren op

Online winkels bieden vaak gratis retourneren aan. Shoppers profiteren daarvan en bestellen meer dan ze hadden gepland. Als er geen optie "gratis retourneren" is, zullen klanten bedachtzamer en verantwoordelijker zijn bij het online winkelen.

Gebruik geen grote verpakkingen voor kleine producten

Online winkels kopen vaak standaard dozen in batches en vullen de lege ruimte met verpakkingsmateriaal bij het verzenden van producten. Dat vergroot de hoeveelheid vast afval. Ook als je duurzame materialen gebruikt, is het altijd beter om minder te gebruiken.

Hoe online te verkopen?
Tips van e-commerce-experts voor eigenaren van kleine bedrijven en aspirant-ondernemers.
Abonneren
Vul een geldig e-mailadres in
Ik stem ermee in om de Ecwid-nieuwsbrief te ontvangen. Ik kan me op elk moment uitschrijven.

Schrijf gedetailleerde productbeschrijvingen:

Gedetailleerde beschrijvingen en foto's van hoge kwaliteit helpen bedrijven het aantal retouren te verminderen. Hoe nauwkeuriger de beschrijving, hoe groter de kans dat een klant tevreden zal zijn met zijn aankoop.

Meer: Productbeschrijvingen schrijven die verkopen?

Bestellingen in bundels verzenden

Milieubewuste shoppers zijn misschien bereid om wat langer op hun bestelling te wachten als dit helpt om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In plaats van bestellingen afzonderlijk te verzenden, verzendt u meerdere bestellingen in bundels.

Bestellingen bezorgen bij de eerste poging

Lever bestellingen wanneer een klant gegarandeerd thuis is, of regel een afhaaloptie. Je kunt klanten ook vragen om een "backup"-adres in te voeren voor het geval ze niet thuis zijn wanneer hun pakket arriveert (bijvoorbeeld een adres van hun buurman die altijd thuis is). Dit helpt de CO2-uitstoot te verminderen door steeds weer naar huis te moeten rijden om het pakket van de klant af te leveren.

Verkoop milieuvriendelijke producten

Enkele voorbeelden zijn: gerecyclede producten, artikelen gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen (zoals natuurlijke vezels, kurk, klei of bloemen), kleding die eerder in bezit was of cosmetica gemaakt van natuurlijke producten. Al deze zijn populair bij milieubewuste shoppers en zullen de impact van uw bedrijf op de planeet verminderen.

Hibiscus Heroes-kleding is gemaakt van plantaardige stoffen en geverfd in kleuren die zijn gewonnen uit planten, bloemen, zaden en schors

Meer: 15 hete milieuvriendelijke productideeën om online te verkopen

Vermijd greenwashing

Greenwashing is wanneer een bedrijf marketing gebruikt om klanten te laten geloven dat de producten en het beleid van een merk milieuvriendelijk zijn, terwijl dat niet het geval is. Wees in plaats daarvan transparant en deel uw duurzaamheidsplannen met uw consumenten.

Hier is een voorbeeld van greenwashing: in de jaren tachtig lanceerde de oliemaatschappij Chevron het "People Do"-programma met de boodschap dat het zich inzet om de natuur onaangetast te laten. Tegelijkertijd dumpte het bedrijf illegaal afval in leefgebieden van wilde dieren.

Laat klanten weten hoe winkelen in uw winkel het milieu beïnvloedt. Consumenten zijn meer dan ooit vertrouwd met milieuvriendelijke praktijken. Als ze erachter komen dat uw beweringen over 'natuurlijke' en 'eco'-producten of -praktijken niet waar zijn, zullen ze de meer milieuvriendelijke optie kiezen. En je reputatie wordt geschaad.

Het kan moeilijk zijn om over te schakelen naar milieuvriendelijkheid. Maar het lijdt geen twijfel dat online bedrijven duurzamer moeten worden. De veranderingen zullen niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, maar het implementeren van een duurzaamheidsstrategie moet een prioriteit zijn. Consumenten zullen uiteindelijk onder de indruk zijn dat u een plan heeft om milieuvriendelijk te worden, zelfs als uw bedrijf niet perfect CO2-neutraal is.

Bedrijven die duurzamer worden, hebben ook meer kans om winst te maken. Steeds meer shoppers geven om het milieu en de trend om te kiezen voor milieuvriendelijke online winkels zal alleen maar toenemen. Nu is het tijd om een duurzaamheidsplan voor je webshop te maken! Of misschien heb je er al een? Aarzel niet om uw gedachten en ideeën te delen in de onderstaande opmerkingen.

Het bericht Hoe u uw online winkel duurzamer kunt maken verscheen voor het eerst op Ecwid | E-commerce winkelwagen.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.