Weet je niet hoe je moet netwerken? Leer hoe u mensen kunt ontmoeten zonder ze weg te duwen

Leestijd: 13 minuten

Bron

proost met twee biertjes

Er zijn tal van artikelen voor introverte mensen over netwerken, maar er zijn er niet veel die extraverte mensen proberen te helpen goed te netwerken. De veronderstelling is dat we extravert zijn, gezellig en niet kunnen wachten om met mensen te praten, wat betekent dat we het goed moeten doen, toch?

Mis.

Extraverte mensen zijn meestal de slechtste netwerkers omdat ze te veel vertrouwen op hun extraverte persoonlijkheid en hun liefde om met mensen te praten om de dag te dragen. Het probleem is dat de meeste extraverte netwerkers – in ieder geval degenen die niet hebben geleerd hoe ze moeten netwerken – gewoon met visitekaartjes rond hun netwerkevenementen schieten. Als gevolg hiervan zijn ze ongeveer net zo onmemorabel als de mensen die nooit echt met iemand praten.

Introverte mensen hebben hun eigen problemen met netwerken. Niet omdat ze in de hoek zitten en weigeren met mensen te praten. In plaats daarvan kunnen ze het grootste deel van het evenement alleen praten met mensen die ze kennen, omdat het comfortabeler is. Onthoud dat introverte mensen niet verlegen zijn; ze trekken gewoon hun batterijen leeg terwijl ze met nieuwe mensen praten. (Hint: de onderstaande tips over hoe u kunt netwerken, zullen u helpen die afvoer een beetje te vertragen.)

Het hele punt van netwerken is om mensen te ontmoeten die je kunnen helpen in je carrière of je bedrijf helpen. Het is niet om een verkoop te doen of uw lijst met contactpersonen uit te breiden. U bent er niet om uw volgende klant te vinden of om te zien hoeveel visitekaartjes u kunt verzamelen. En je bent er zeker niet om abonnees aan je e-maillijst toe te voegen.*

*Ik ontmoette eens een man die elk visitekaartje nam dat hij kreeg tijdens een netwerkevenement en die mensen aan zijn e-mailnieuwsbrief toevoegde. Zonder toestemming. Hij kreeg veel boze reacties nadat hij dat een paar keer had gedaan.

Dit artikel biedt tips over hoe te netwerken voor zowel extraverte als introverte mensen. We zullen ook praten over hoe u kunt voorkomen dat u mensen van u afduwt, hetzij door aanmatigend te zijn, hetzij door vast te houden aan de mensen die u kent.

Leer netwerken: de stappen

Het doel is om u te helpen enkele van de problemen te overwinnen waarmee u te maken krijgt bij netwerken buiten uw comfortzone. We zullen het hebben over:

 • Hoe te netwerken en waarom het belangrijk is.
 • Stappen om succesvol te netwerken voor persoonlijke en kleine zakelijke inspanningen.
 • Tips en voorbeelden uit de echte wereld, vooral bij online netwerken
 • Hoe te netwerken met sociale media.

Hoe te netwerken en waarom het belangrijk is

3 mannen zitten aan een tafel en kijken naar laptop

Er zijn drie eenvoudige regels over netwerken die van toepassing zijn op alle marketing en verkoop van kleine bedrijven, evenals op persoonlijke branding.

 • Mensen kopen van mensen die ze aardig vinden en vertrouwen.
 • Het doel van netwerken is om relaties op te bouwen.
 • Het doel van een netwerkevenement is het opzetten van uw volgende vergadering.

Bij uw typische netwerkevenement – zaken buiten kantooruren, ochtendevenementen, cocktailparty's – is het doel van netwerken niet om uw volgende klant of investeerder te vinden. Dat zou het verst van je geest moeten zijn.

Laat ik het zo duidelijk mogelijk zeggen voor de mensen achterin: je gaat niet verkopen op een netwerkevenement.

Om te beginnen zijn de meeste mensen die netwerkevenementen bijwonen al op hun hoede om te worden aangevallen door elke multi-level marketeer en verkoper in de kamer. Alleen omdat je vijf minuten met iemand hebt gepraat op een druk evenement, wil nog niet zeggen dat ze je leuk vinden of vertrouwen. Ze herinneren zich je misschien niet eens. Dus denk niet dat je aan hen kunt verkopen.

Bottom line: kom niet opdagen op een netwerkevenement met een verkoopmentaliteit. Je bent er om relaties op te bouwen, niet om iets te verkopen. Je bent daar om mensen te ontmoeten die je beter kunt leren kennen.

Het doel van netwerken is om vertrouwen op te bouwen

Er is een adagium in het zoeken naar werk dat hier van toepassing is: je sollicitatiebrief levert je niet de baan op, het zorgt ervoor dat ze je cv lezen. Je cv levert je niet de baan op, het levert je een telefonisch interview op. Het telefoongesprek levert je niet de baan op, het levert je een persoonlijk gesprek op. Het is het persoonlijke interview dat je de baan bezorgt.

Hetzelfde geldt voor netwerken: met je introductie krijg je geen verkoop, maar een koffiebijeenkomst. De koffiebijeenkomst levert je niet de verkoop op, je krijgt een lunchuitnodiging. Met lunch krijg je geen verkoop, maar een verkoopdemonstratie. Het is de demonstratie die u de verkoop oplevert.

Dat betekent dat je niet komt opdagen op een netwerkevenement in de verkoopdemo-modus. Je komt opdagen omdat je mensen wilt ontmoeten voor een kopje koffie.

De mensen die u op netwerkevenementen ontmoet, zijn in ieder geval niet uw klanten, ze kennen uw klanten.

Wil je angel investeerders in je bedrijf ontmoeten? Engelinvesteerders gaan doorgaans niet naar uw gewone netwerkbijeenkomsten, maar hun vrienden wel.

Wil je de inkoper van een grote fabrikant bij jou in de buurt ontmoeten? Zij gaat niet naar netwerkbijeenkomsten, maar haar oud-collega misschien wel.

Wil je kennismaken met de salarisadministrateur bij een marketingbureau? Hij gaat zeker niet naar netwerkbijeenkomsten, maar zijn business development persoon wel.

De hele reden om te netwerken is dat je de mensen kunt ontmoeten die je kunnen voorstellen aan de mensen die je echt wilt ontmoeten.

Als je met een verkoopmentaliteit naar een netwerkbijeenkomst ging en die mensen waren je doelgroep, dan was de bijeenkomst zeker een mislukking omdat je ze niet hebt ontmoet.

Stappen om succesvol te netwerken voor persoonlijke en kleine zakelijke inspanningen

Veel mensen behandelen netwerkevenementen als een spel met getallen. Ze komen zoveel mogelijk langs en proberen zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Het is een energieke sprint van begin tot eind als ze gesprekken onderbreken, zichzelf voorstellen, visitekaartjes uitdelen en naar het volgende gesprek vliegen.

Dit is een verschrikkelijke manier om ermee om te gaan.

Je doel bij een netwerkevenement is niet om te zien hoeveel visitekaartjes je kunt verzamelen of hoeveel je kunt weggeven. Ik ken verkoopprofessionals die het succes van een evenement baseren op het aantal visitekaartjes dat ze uitdelen. Dit is absoluut de verkeerde manier om erover na te denken.

Een betere strategie is om te kijken naar hoe weinig visitekaartjes je weggeeft.

Dat betekent niet zuinig zijn met je kaarten en weigeren ze uit te geven. Geef liever alleen een visitekaartje uit als je iemand ontmoet die interessant genoeg is om later te ontmoeten. Als je iemand ontmoet met wie je graag zou willen lunchen of koffie wilt drinken, vraag diegene dan om een kaart en geef hem of haar er een van jou.*

*Maar weiger niet om er een te geven als je erom wordt gevraagd. Geef ze er zeker een, want anders is het onbeleefd.

Het doel is om twee of drie kaarten uit te delen en weg te komen met twee of drie kaarten. Dat komt omdat je maar twee of drie mensen wilt ontmoeten met wie je hebt gegeleerd. Je had zo'n geweldige tijd om met ze te praten, je zou graag verder praten, en misschien was je zelfs een beetje teleurgesteld toen het evenement eindigde. Dus je geeft ze een kaart, vraagt er een van hen en je ziet elkaar later.

Met dat alles in gedachten, zijn hier vijf stappen die u moet nemen om zinvolle gesprekken te voeren en die twee of drie zeldzame visitekaartjes uit te delen.

Stap 1: Focus op praten met mensen gedurende meer dan vijf minuten

Praat met ze, voer gesprekken, leer ze kennen. Ontdek interessante dingen over hen en begin die verstandhouding op te bouwen waardoor u meer tijd met hen wilt doorbrengen.

Stap 2: Plan een of twee vervolgbijeenkomsten

Een event is geslaagd als je één of twee meetings na de afspraak plant: koffie, lunch, of zelfs een Zoom meeting of telefoontje. Je hebt niet veel vergaderingen nodig om uit dat evenement te komen. Probeer niet tien vervolgbijeenkomsten in te plannen. Houd het gewoon bij een of twee. Als je tien in een uur probeert te plannen, praat je maar zes minuten met mensen en ben je weer terug in die shotgun-mentaliteit.

Stap 3: Voer interessante gesprekken

Een netwerkevenement is een van de weinige plaatsen waar het sociaal aanvaardbaar is om mensen te vragen wat ze voor de kost doen. Het wordt zelfs verwacht. Behalve dat iedereen die vraag stelt, en niemand er echt uitspringt. Stel dus ongebruikelijke vragen aan de mensen die je ontmoet. Je zult hun antwoorden onthouden, en zij zullen je herinneren als de persoon die die leuke vragen heeft gesteld.

 • Wat voor baan wilde je als kind?
 • Wanneer was de laatste keer dat iemand je verbaasde?
 • Wie was je favoriete leraar/hoogleraar?
 • Wat zou je willen weten toen je een tiener was?
 • Wat is je favoriete niet-zakelijke boek of podcast?
 • Als je een les zou geven over je favoriete onderwerp, wat zou dat dan zijn?
 • Taart of taart. (Serieus, vraag mensen dit en vraag dan waarom ze het hebben gekozen. Ik heb verschillende pittige discussies gezien – en begonnen – terwijl mensen hun antwoorden verdedigen. Ook is "taart" het juiste antwoord. – Erik)

Stap 4: Introduceer mensen

Je kunt mensen echt laten zien dat je aandacht hebt besteed als je ze aan iemand anders voorstelt. Als ik net iemand heb ontmoet, zal ik hun hun naam vragen en wat ze doen, dus als er iemand nieuw in ons gesprek komt, kan ik ze aan de nieuwe persoon voorstellen: 'Dit is Charlotte Davidson. Ze heeft een cateringbedrijf en is gespecialiseerd in bedrijfsevenementen, maar ze is begonnen met het doen van bruiloften.”

Door alles op te zeggen wat Charlotte laat zien, heb ik aandacht besteed aan wat ze zei en dat ik op haar gefocust was. Niets zorgt ervoor dat iemand zich meer gewaardeerd voelt dan wanneer je zijn naam, zijn baan en iets interessants aan hem herinnert. Ze voelen zich gehoord en denken dat je al de hele tijd in hen geïnteresseerd bent. (Dit is waar het oefenen van actief luisteren zo belangrijk wordt.)

Stap 5: Maak strategische introducties

Terwijl je doorgaat met netwerken, ontmoet je mensen die dezelfde interesses delen met andere mensen die je net hebt ontmoet.

Bijvoorbeeld, 20 minuten nadat je Charlotte Davidson, de zakelijke cateraar, hebt ontmoet, ontmoet je Carl DeLong, een organisator van evenementen. Je zegt tegen Carl: "Kom met me mee, ik wil je aan iemand voorstellen." Jij en Carl sporen Charlotte op, en je stelt ze voor en legt uit waarom ze elkaar moeten ontmoeten.

'Carl, dit is Charlotte Davidson. Ze heeft een cateringbedrijf dat gespecialiseerd is in zakelijke evenementen. Charlotte, dit is Carl DeLong, en hij doet de planning van bedrijfsevenementen. Aangezien jullie allebei in de ruimte voor bedrijfsevenementen zijn, vond ik het belangrijk dat jullie elkaar ontmoeten.'

Je kunt dit ook in een e-mail doen als je iemand ontmoet en de ander niet direct bereikbaar is.

Praktische tips en voorbeelden, vooral bij online netwerken

Mensen netwerken via zoom

Ik ga je een klein geheimpje verklappen sinds je tot hier hebt gelezen.

Succesvol netwerken is meer dan alleen mensen ontmoeten.

Mensen ontmoeten is geen netwerken. Mensen ontmoeten is gewoon, nou ja, mensen ontmoeten.

Ik kan naar een honkbalwedstrijd of basketbalwedstrijd gaan en mezelf elke dag aan een paar honderd mensen voorstellen. Levert het mij iets op? Nee.

Ik kan elke ochtend naar een soort netwerkbijeenkomst gaan en elke maand een paar honderd mensen ontmoeten. Levert het mij iets op? Nee.

Een aantal jaren geleden woonde ik zelfs drie verschillende netwerkbijeenkomsten per week bij, zowel 's ochtends als' s avonds. Ik heb honderden mensen ontmoet en genoeg koffie gedronken om een slagschip te laten drijven.

Het enige geheim dat ik heb ontdekt om een goede netwerker te zijn, is mensen helpen de dingen te krijgen die ze willen voordat ze krijgen wat jij wilt. En dit werkt, of je nu iemand persoonlijk ontmoet of via Zoom.

Terugkomend op ons voorbeeld, mijn prioriteit bij netwerken zou moeten zijn om mensen als Charlotte en Carl aan elkaar voor te stellen. Dat wil zeggen, als ik Charlotte eenmaal ontmoet heb, zou een van mijn doelen moeten zijn om haar te helpen mensen te ontmoeten die haar bedrijf zullen laten groeien. Ik moet uitkijken naar mensen zoals Carl, zodat ik ze aan Charlotte kan voorstellen.

Mijn doel zou nooit moeten zijn om erachter te komen aan wie Charlotte of Carl me kan voorstellen. Dat komt later nadat ik ze heb geholpen hun doelen te bereiken. Sterker nog, hoe meer mensen ik help, hoe meer mijn eigen doelen zullen worden gerealiseerd.

Je kunt het noemen wat je wilt: zegeningen, karma, coole punten, wat dan ook. Maar ik heb gemerkt dat hoe meer ik mensen help, hoe meer mensen mij in ruil daarvoor zullen helpen. Hoe meer premie ik creëer, hoe meer premie ik ontvang.

Ik doe het door te oefenen wat BNI (Business Networking International) 'Givers Gain' noemt. Dat wil zeggen, als je geeft, win je. Als je veel geeft, krijg je veel. Als je mensen helpt, word je geholpen. Niet alleen de mensen die je direct hebt geholpen, maar ook de mensen die indirect geholpen zijn door jouw acties.

Als je hier een vaste gewoonte van maakt, zul je zien dat je "opbrengst" meer groeit dan wanneer je net de "Ik zal mezelf eerst helpen"-strategie had gevolgd die zoveel mensen vaak doen.

Het begint allemaal met de eerste keer dat je iemand ontmoet tijdens een netwerkbijeenkomst. Nadat je hun naam en beroep hebt gekregen, vraag je hen: "Wie probeer je te ontmoeten?" of "Hoe kan ik u helpen?"

Het idee is dat ze je vertellen wie ze proberen te ontmoeten, zodat je meteen namens hen aan de slag kunt.

Niemand is je een gunst schuldig

Dit is het lastige van deze filosofie: als je eenmaal iets voor iemand hebt gedaan, moet je het vergeten. Verban het uit je gedachten. Niet bijhouden. Geef geen gunsten.

Zeg nooit, maar dan ook nooit tegen iemand: "Je bent me er een schuldig." Omdat niemand je iets verschuldigd is.

Als dat de mentaliteit is die je doorzet tijdens je netwerkinspanningen, zul je jezelf alleen vinden op je reis omdat niemand deel wil uitmaken van dat soort systeem. Niemand wil dat je ze in de gaten houdt, elke gunst en introductie optelt als een vrek die over zijn grootboek gebogen zit en zijn munten telt. Het is saai, vervelend en verspilt veel energie die je zou kunnen gebruiken om je netwerk te laten groeien.

Als u de gunsten bijhoudt die mensen u verschuldigd zijn, zullen ze ervoor zorgen dat ze deze onmiddellijk betalen en u nooit meer helpen. En dit wordt een deel van je reputatie, waardoor mensen je vermijden.

Maar als je reputatie die is van iemand die andere mensen helpt en nooit verwacht dat de gunst terugkomt, zullen mensen massaal toestromen om je te helpen. Je wordt een vertrouwde bron voor de mensen die andere mensen proberen te helpen. Ze nemen contact met je op om te zien of je iemand kent aan wie ze hun vrienden kunnen voorstellen. Jij bent de persoon die verbindingen tot stand brengt.

Naarmate je een verbinder wordt, raak je meer verbonden en hoor je over werk en vacatures die zich daadwerkelijk in je stuurhut bevinden. Mensen zullen ze met je delen, of je ze nu rechtstreeks hebt geholpen of niet. Maar dat zullen ze niet doen als je bijhoudt van wie je er een schuldig bent.

Hoe te netwerken met sociale media

Social media-apps

Sociale media zijn een geweldige manier om met anderen te netwerken, maar het is geen ideale vervanging voor netwerken. Het is een extra hulpmiddel, geen vervangend hulpmiddel.

De beste manier om te netwerken met sociale media is door gewoon contact te leggen met een mogelijk netwerkdoelwit op Twitter of LinkedIn. Dit kan de creatief directeur zijn bij een marketingbureau, de CTO bij een softwarebedrijf of op wie je je zinnen ook hebt gezet.

Ik hou van sociale media voor dit doel, omdat je persoon met telefoon en e-mail een poortwachter kan hebben die hun berichten filtert. Dat betekent dat als u verbinding maakt met uw persoon op Twitter of LinkedIn, u de kans krijgt om rechtstreeks met hen te communiceren.

Maar dat betekent geen stalking, geen pesterijen en geen ongepaste gesprekken.

Voer in plaats daarvan gewoon regelmatig gesprekken met de persoon. Als ze vragen stellen, beantwoord ze dan. Stel ze vragen. Deel nieuws en blogartikelen die hen mogelijk interesseren. Houd het casual en licht, en ga niet direct voor het verkooppraatje.

Ik kan je niet zeggen hoe vaak ik met iemand op LinkedIn heb geconnecteerd, alleen om me te raken met een verkooppraatje als de allereerste communicatie uit de poort. Ze hebben duidelijk niet de tijd genomen om me te leren kennen, me vragen te stellen of zelfs maar te kijken of het ding dat ze verkopen iets is dat ik ooit nodig zou hebben. Dus ik verbreek meestal meteen de verbinding met die persoon.

Als je een relatie met iemand wilt opbouwen, denk dan aan je eerste communicatie, zoals de eerste ontmoeting bij een netwerkgroep. Communiceer met ze, deel ideeën en vraag of ze elkaar willen ontmoeten voor een kopje koffie (als ze bij jou in de buurt zijn) of een Zoom-gesprek.

Er is geen magische formule. Vraag het ze maar. “Ik ben een groot voorstander van netwerken en het leren kennen van belangrijke mensen. Ik was geïnteresseerd om meer te weten te komen over wat je doet en wilde zien of je vrij was voor een kopje koffie/een Zoom-meeting. Dit is geen verkoopgesprek en ik zal ook niet proberen je iets te verkopen."

En dan gewoon je gewone meeting via koffie of Zoom, net alsof je deze persoon had ontmoet tijdens een persoonlijke of online netwerkbijeenkomst. Stel ze vragen, luister actief en bied aan om hen te helpen de mensen te ontmoeten waarnaar ze op zoek zijn.

Een extra online bonus

Een sociaal netwerk waar ik me eind 2020 tijdens de pandemie bij heb aangesloten, was een interessante manier om mensen te ontmoeten. Het heet Lunchclub en het was een geweldige manier om mensen te ontmoeten die ik in het echte leven nooit zou hebben ontmoet.

U voert uw informatie in op de website en deze zal zijn matching-algoritme gebruiken om u te matchen met iemand met wie u mogelijk een connectie hebt.

Ik heb tv-schrijvers, graphic novel-schrijvers, bedrijfseigenaren, evenementenplanners, taalkundigen, concertorganisatoren en softwareontwikkelaars ontmoet. Ik heb mensen ontmoet uit Los Angeles, Boston, Vancouver, Hongarije, het VK, Mexico en Zuid-Afrika. Ik heb het gehad over tweedehands boekwinkels, schrijven over humor, schrijven op tv, stripboeken en zelfs hiphop-klezmermuziek.

U kunt zich aanmelden voor een uitnodiging en in het systeem komen. (Volledige openbaarmaking: dit is mijn uitnodigingslink en ik krijg clubpunten als je lid wordt. Die punten leveren me helemaal niets op.)

U kunt zelfs de soorten mensen specificeren die u wilt ontmoeten, als een manier om mogelijke klanten of leveranciers te ontmoeten, of zelfs om interessante mensen te ontmoeten. (Dat is de optie die ik selecteer; het heeft me nooit in de steek gelaten.)

Het hele doel van Lunchclub is om nieuwe mensen te ontmoeten. Er is geen gedoe om erachter te komen of die persoon later echt wil afspreken. Je hebt gewoon het gesprek en als je later online wilt afspreken, kun je dat ook instellen.

Conclusies/volgende stappen

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen met netwerken, neem dan eerst contact op met je lokale Kamer van Koophandel. Kijk of ze zakelijke after-hours of koffie-evenementen in de ochtend aanbieden, vooral voor niet-leden. Begin daar en kijk hoe het gaat.

Zoek vervolgens naar lokale netwerkgroepen. Er zijn groepen zoals 1 Million Cups (ik help de plaatselijke afdeling van Orlando te runnen). BNI (Business Networking International), of een lokale Meetup.com-groep die aansluit bij uw interesses.

Je kunt ook gewoon netwerken met mensen die je 'in het wild' ontmoet, zoals in de rij staan bij een coffeeshop, in de sportschool of zelfs iemand tegen het lijf lopen in de supermarkt. Vraag ze gewoon: "Dus, wat doe je?" en neem het vanaf daar.

Vraag een koffie, lunch of Zoom meeting aan en leer ze kennen. Bouw een relatie op, win het vertrouwen van de ander en werk eraan om hen te helpen hun doelen te bereiken.

Het bericht Weet je niet hoe je moet netwerken? Leer hoe je mensen kunt ontmoeten zonder ze weg te duwen verscheen eerst op GoDaddy Blog.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.