Verkopen via Instagram

Leestijd: 9 minuten

Bron

Instagram-inlogscherm ter illustratie van opt-in voor e-mail via sociale media

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 januari 2020 en bijgewerkt op 5 januari 2022.

Met meer dan een miljard gebruikers blijft Instagram alleen achter Facebook en YouTube als het populairste sociale mediaplatform ter wereld. Maar het is ook de enige die je niet toestaat om overal links in je berichten op te nemen – je krijgt maar één enkele link in je bio.

Voor eCommerce-merken kan dit een uitdaging zijn. Geen directe links kunnen ertoe leiden dat minder mensen naar uw site gaan vanaf Instagram, wat zeker van invloed kan zijn op de verkoop. In 2018 creëerde Instagram een oplossing: Instagram Shopping.

Instagram Shopping bestrijdt niet alleen het “geen links”-probleem, het kan zelfs de winkelervaring voor gebruikers op het platform verbeteren en het een effectievere verkoopplaats maken. In plaats van omslachtige en onaantrekkelijke links te gebruiken, bevatten Instagram Shopping-berichten en -verhalen klikbare afbeeldingen waarmee klanten de aanbevolen producten van dichterbij kunnen bekijken en ervoor kunnen winkelen – zonder het platform ooit te verlaten. Het stelt merken ook in staat om samen te werken met influencers om de verkoop te stimuleren.

In de jaren 2020 zal social commerce een steeds grotere rol blijven spelen voor online winkelen, waarbij meer dan 75 procent van de merken Instagram gebruikt , een dramatische stijging ten opzichte van slechts 53 procent in 2016. Plus opkomende technologie zoals augmented reality zal sociaal winkelen tot een nog groter fenomeen in het komende decennium.

Dat betekent dat het nu tijd is om je merk op Instagram Shopping in te stellen om ervoor te zorgen dat je profiteert van alle functies die het eCommerce-winkels biedt.

Je winkel opzetten op Instagram

Het opzetten van een Instagram Shop is vrij eenvoudig (en gratis), met slechts een paar standaardvereisten . Als je een Instagram-account hebt, ga je naar Instellingen -> Winkelen . (Of, als je geen Instagram-account hebt, maak er dan een aan.) Dan moet je:

 1. Maak een Zakelijk account aan. Als je al een niet-zakelijk Instagram-account hebt, kun je eenvoudig converteren door naar Instellingen te gaan.
 2. Koppel je Facebook-pagina. Uw Business-account moet gekoppeld zijn aan een Facebook-pagina.
 3. Heb fysieke producten en goederen. Direct,   Instagram stelt zijn Shopping-functies alleen beschikbaar voor merken met fysieke goederen.
 4. Koppel uw Facebook-catalogus . U moet uw account verbinden met een Facebook-catalogus, die u kunt beheren via Facebook of eCommerce-platforms zoals Shopify en WooCommerce.

Welke functies biedt Instagram Shopping?

In de afgelopen jaren heeft Instagram zijn Shopping-functies uitgebreid, waardoor het voor merken gemakkelijker dan ooit is geworden om niet alleen voor hun producten te adverteren, maar ook om meer contact te maken met hun klantenbestand.

Vanaf begin 2020 zijn hier enkele van de belangrijkste functies waarvan merken kunnen profiteren. In dit artikel zullen we ze allemaal in detail bespreken.

 • Winkelbare berichten
 • Winkelbare verhalen
 • Influencer-tagging
 • In-app afrekenen
 • Instagram-winkel
 • Ontdek winkel
 • Augmented reality

Winkelbare berichten

Toen in 2018 shoppable-berichten op Instagram werden geïntroduceerd, was het de eerste keer dat een merk producten op hun profiel kon weergeven, samen met een directe link voor gebruikers om de items op de eCommerce-site van het merk te kopen.

Pluto Sokken

Je kunt een individueel product uitlichten of meerdere producten taggen per bericht, in de vorm van een enkele afbeelding of carrousel.

Schoen en tas op Instagram

Shoppable-berichten werken alleen op de Instagram-app op mobiel, niet op de beperkte versie van Instagram die je op een computer kunt bekijken. En nu mobiel winkelen in opkomst is , bieden shoppable posts Instagram-gebruikers een gemakkelijke manier om een merk te volgen, nieuwe producten te ontdekken en deze vervolgens rechtstreeks vanaf hun telefoon te kopen. Dit alles maakt Instagram tot een effectief verkoopkanaal voor eCommerce-merken.

Winkelbare verhalen

Net als shoppable posts, stellen shoppable stories merken in staat om gebruikers door te verwijzen naar links in hun Instagram Stories. Maar in tegenstelling tot berichten hebben verhalen een meer interactief element dat merken creatief kunnen gebruiken door dingen als video’s, swipen en polls te combineren.

Besparingen voor de hele site

Instagram meldt dat een derde van de meest bekeken verhalen afkomstig is van merken en dat 60 procent van het totale aantal gebruikers nieuwe merken of producten op het platform ontdekt. Merkverhalen hebben ook een voltooiingspercentage van maar liefst 85 procent – wat aangeeft hoeveel mensen het hele verhaal daadwerkelijk bekijken – wat wijst op een groot potentieel bereik en een hoge betrokkenheid.

Influencer-tagging

In 2019 introduceerde Instagram een nieuwe functie voor influencers die de kracht van social shopping naar een nieuw niveau tilt. In plaats van het taggen van producten te beperken tot alleen merkberichten, kunnen influencers nu ook producten op hun eigen berichten taggen.

Instagram-beïnvloeders Via: Instagram.

Studies naar de menselijke psyche tonen aan dat wanneer je een product op een andere persoon ziet, dit dient als ‘sociaal bewijs’ voor het product – een term die voor het eerst werd bedacht door Robert Cialdini in zijn boek Influence: The Psychology of Persuasion uit 1984. Dit is de reden waarom producten die worden gepromoot door beroemdheden (of zelfs micro-influencers) zo goed werken. Door samen te werken met actieve Instagram influencers kunnen merken hun producten effectiever direct op het platform adverteren.

In-app afrekenen

Een andere functie die in 2019 is geïntroduceerd, is Instagram Checkout. Het is zo eenvoudig als het klinkt, maar revolutionair voor het platform omdat gebruikers Instagram nu niet eens hoeven te verlaten om een item te kopen.

Instagram In App Afrekenen

Met de Checkout-functie kunnen gebruikers niet alleen rechtstreeks op Instagram een aankoop doen, maar ook functies zoals tracking- en verzendmeldingen op het platform. En gebruikers kunnen hun betalingsgegevens opslaan voor toekomstige aankopen, wat goed nieuws is voor u als merk, omdat het een laag wrijving in het koopproces elimineert.

Hoewel de Instagram Checkout-functie momenteel beperkt is tot een select aantal merken in de VS, is het zeer waarschijnlijk dat het platform deze binnenkort voor steeds meer merken zal uitrollen.

Instagram-winkel

Het tabblad Winkel is essentieel voor merken op Instagram en stelt merken in staat hun winkel rechtstreeks op hun account in te stellen. Geïnteresseerde klanten kunnen door uw catalogus scrollen om alle artikelen in de uitverkoop te zien en vervolgens doorklikken naar uw website om een aankoop te doen.

Instagram-winkel Klik op het tabblad Winkel om de catalogus van een eCommerce-merk te bekijken.

Het tabblad Winkel is niet alleen toegankelijk via uw profiel, maar kan ook worden weergegeven in de winkelfeeds van gebruikers wanneer ze naar vergelijkbare artikelen kijken (daarover hieronder meer).

Ontdek winkel

Elke Instagram-gebruiker kan op het tabblad Ontdekken in de app klikken en naar het tabblad Winkelen bovenaan het scherm gaan om samengestelde producten te zien van merken die passen bij hun interesses, op basis van hun eerdere activiteit op het platform, inclusief gevolgde merken en bekeken berichten.

Ontdek winkel Voor merken die het tabblad Winkelen op hun profielen hebben ingeschakeld, biedt deze functie ‘winkel verkennen’ hen nog meer de mogelijkheid om meer gebruikers te bereiken, waaronder gebruikers die hun merk misschien niet eerder kenden, maar wel van vergelijkbare merken hielden, die actief geïnteresseerd zijn in winkelen voor artikelen.

Augmented reality

Augmented reality (AR) is de nieuwste winkelfunctie op Instagram en stelt merken in staat de technologie te gebruiken om een zeer interactief element toe te voegen aan hun productadvertenties.

Tweet over Instagram

Via het AR-filter kunnen merken verschillende effecten creëren, waardoor gebruikers items kunnen passen voordat ze ze kopen, zoals ze in de winkel zouden doen. Net als de Checkout-functie is het AR-filter nog niet voor iedereen beschikbaar, maar het is zeker iets om in de toekomst in de gaten te houden.

Zo trek je shoppers naar je merk op Instagram

Nu u weet welke functies voor u als merk beschikbaar zijn, volgen hier enkele strategieën om de betrokkenheid en interactie met uw klanten te vergroten.

Gebruik hashtags voor community en vindbaarheid

Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen zoveel hashtags op hun berichten gebruiken? Er zijn hoofdzakelijk twee redenen waarom je ze op Instagram zou gebruiken: community en vindbaarheid.

Wanneer een gebruiker op een hashtag op Instagram klikt om naar meer berichten met die hashtag te zoeken, kunnen je berichten worden weergegeven, waardoor je bereik groter wordt. Maar om precies deze reden is het belangrijk om de juiste hashtags te gebruiken in plaats van willekeurige hashtags die je ideale publiek niet zullen bereiken.

Instagram-hashtags

In dit voorbeeld gebruikt Homesick meerdere hashtags op hun bericht, maar geen overweldigend, spamachtig aantal. Ze bevatten ook hashtags in verschillende categorieën:

 • Merk-hashtags : #homesick, #homesickcandles, #myhomesickstory
 • Relevante categorie hashtags : #homedecor, #candles
 • Gemeenschappelijke en sentimentele hashtags : #yourhappyplace, #fallwithus

Uit een onderzoek bleek dat ongeveer 11 hashtags per bericht een goede balans is om je ontdekking te verbeteren zonder op spam te lijken; het huidige maximum dat u kunt gebruiken is 30.

Genereer opwinding met promoties en weggeefacties

Een uitstekende manier om een nieuwe lancering van een product of aanstaande verkoop te promoten, is door vooraf buzz te genereren door middel van promoties en weggeefacties. Door dit op Instagram te doen, kan de betrokkenheid toenemen door meer volgers toe te voegen via directe verwijzingen van vrienden.

Tag mensen op Instagram

Deze creatieve weggeefactie van ModCloth moedigt klanten aan om foto’s te plaatsen met hun vrienden gekleed in hun producten om kans te maken op een cadeaubon. Als een bestaande klant een vriend heeft die niet ook een klant is, is dit een geweldige manier om mond-tot-mondreclame te krijgen.

Natuurlijk zijn er nog eenvoudigere manieren om buzz te genereren, zoals gebruikers simpelweg vragen om hun vrienden te taggen in de reacties. Gebruikers die voorheen niet op de hoogte waren van het merk, kunnen het nu volgen via de verwijzing van hun vriend.

Je kunt gebruikers ook vragen zich aan te melden voor je e-mailnieuwsbrief via een wedstrijd (of gewoon een gewone Instagram-post waarin je de voordelen van het abonneren via e-mail uiteenzet). Om dit te doen, moet je ofwel betalen voor Instagram-advertenties en je CTA naar een aanmeldingspagina leiden, of gebruikers instrueren om op de link in je bio te klikken en ze naar een bestemmingspagina voor abonnementen te laten gaan.

Repost, tag en gebruik klantcontent om loyaliteit te stimuleren

Een effectieve manier om een community te creëren, is door gebruikers aan te moedigen foto’s te plaatsen met een gepromote merkhashtag en deze vervolgens op uw profiel te plaatsen met behulp van een repost-app .

Door die hashtag toe te voegen, wordt het voor u gemakkelijker om gebruikers en influencers te ontdekken die foto’s of verhalen over uw producten plaatsen – en om hun foto’s opnieuw te posten of hun accounts te taggen op uw berichten of verhalen.

Repost tags op Instagram

Wanneer uw klanten het gevoel hebben dat u met hen omgaat en hen waardeert (en hen aandacht en publieke erkenning geeft), genereert dit meer loyaliteit, betrokkenheid en tevredenheid buiten de aankoop van het product.

Belangrijkste leerpunten

Wat demografie betreft, verkiezen millennials voornamelijk Instagram boven andere sociale media, de tweede alleen voor Facebook. Dit geldt ook voor Gen Z-shoppers, met als enige verschil dat Snapchat de populairste app is, gevolgd door Instagram.

Gen Z-shoppers zijn ook actiever op mobiel: 53 procent van de ondervraagde tieners deed in de afgelopen zes maanden een aankoop op mobiel en nog eens 80 procent van de tieners kreeg hun schoonheidstips van influencers op sociale media.

Deze trends wijzen op de toenemende invloed van social commerce voor de jongere generaties, die onvermijdelijk zal bijdragen aan het vormgeven van winkeltrends in het nieuwe decennium. Naarmate er meer en meer functies beschikbaar komen voor merken, zullen er meer mogelijkheden zijn om meeslepende, nooit eerder vertoonde online winkelervaringen te creëren die gebruikers op zeer boeiende manieren naar uw producten trekken.

Instagram Shopping is het perfecte voorbeeld van deze nieuwe winkelervaring, waarbij klanten het platform actief gebruiken om te winkelen; toch is het in de eerste plaats een sociale, in plaats van commerciële, ervaring.

Profiteer van de volgende functies om ervoor te zorgen dat uw merk opvalt op Instagram.

 • Shopbare berichten. Tag producten in uw berichten en koppel gebruikers rechtstreeks aan uw site om ze te kopen.
 • Koopbare verhalen. Toon producten in je Instagram-verhalen, zodat ze omhoog kunnen vegen om meer details te zien.
 • Influencer-tags. Werk samen met influencers zodat ze uw producten in hun eigen berichten kunnen taggen.
 • Afrekenen in de app. Stel een in-app betalingsoptie in, zodat klanten Instagram niet hoeven te verlaten om een aankoop te doen.
 • Instagram-winkel. Toon uw winkelcatalogus rechtstreeks op Instagram, zodat gebruikers door producten op uw profielpagina kunnen bladeren.
 • Ontdek Winkel. Stel je Instagram Shop zo in dat deze vindbaar wordt voor gebruikers met relevante interesses.
 • Augmented reality. Gebruik AR om unieke ervaringen voor klanten te creëren terwijl ze je verhalen bekijken.

Gebruik tijdens het gebruik van deze functies verschillende strategieën om de betrokkenheid te vergroten en het browsen en winkelen voor uw merk een plezierige ervaring voor gebruikers te maken.

 • Gebruik de juiste hashtags. Kies hashtags waarmee mensen uw producten kunnen ontdekken via productzoekopdrachten, productcategorieën en emoties.
 • Organiseer promoties en weggeefacties. Beloon uw trouwe volgers, trek nieuwe aan en vergroot mogelijk uw e-maillijst door regelmatig weggeefacties en andere promoties te doen.
 • Functie klantinhoud. Creëer een gemeenschapsgevoel door door gebruikers gegenereerde inhoud met uw producten opnieuw te posten.

Het bericht Hoe te verkopen op Instagram: een complete gids voor rechtstreeks verkopen op Instagram verscheen eerst op GoDaddy Blog .

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.