Leestijd: 7 minuten

Waarom een afbeelding optimalisering?

Geoptimaliseerde afbeeldingen zijn een pagina-seo onderdeel welke belangrijker is dan in eerste instantie doet vermoeden. Aangezien afbeeldingen toegevoegde waarde geven door visueel duidelijkheid te verschaffen van het onderwerp én Google snapt afbeeldingen maar al te goed, moeten we ze voor seo doeleinden zeer goed inzetten.

afbeeldingen optimaliseren

Wat is de inhoud van geoptimaliseerde afbeelding?

De inhoud van een geoptimaliseerde afbeelding is in 2 delen, de voorkant en binnenkant ook wel EXIF data genoemd. Aan de voorkant vinden we zo duidelijk mogelijk het onderwerp terug waar de pagina over gaat. Kan het nog duidelijker door er tekst bij te plaatsen zoals in de afbeelding hierboven? Google is zo geavanceerd dat de machine dit kan lezen én wordt meegenomen in zoekmachineoptimalisatie.

Afbeeldingen Laadtijd Verkleinen

Een nadeel van illustraties is dat de bestandsgrootte behoorlijk kan oplopen waardoor pagina laadtijd langer gaat duren, dit strookt in tegen een andere optimalisering die juist zegt dat pagina’s zo snel mogelijk geladen dienen te worden. Pas de lengte en breedte aan die je uiteindelijk op de voorpagina wilt weergeven. Daarna is comprimeren van het afbeelding-bestand aan de orde. Deze twee tips maken je pagina snelheid beter.

afbeeldingen online laten optimaliseren

Een mooie website om je afbeeldingen online te laten optimaliseren: https://www.iloveimg.com/nl

Afbeelding EXIF invullen als een professional

Bij Windows computers is het makkelijker om EXIF te bewerken, hiervoor klik je met rechter muisknop op de gewenste afbeelding, kies eigenschappen en klik als laatste op tabblad details. Apple computers zijn wat lastiger, Google hiervoor naar uitleg.

De invulvelden spreken voor zich op ééntje na, dit is invoerveld ‘opmerkingen’. Deze kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een beschrijving inclusief zoekwoord te verwerken maar beter is om hier Json-LD script te plaatsen. Hoe dit precies in z’n werk gaat en welk script ervoor te gebruiken is 1 van de interessante onderdelen van onze seo cursus die we je graag aanraden.

seo cursus kopen

SEO cursus met afbeelding optimaliseren

Meer optimalisering leren? Onze seo cursus legt je via video uit hoe het allemaal word gedaan. Weet ook hoe backlinks te optimaliseren zijn en hoe je Json-LD script zelf schrijft, altijd handig voor afbeelding optimalisatie.

Eigen gemaakte foto of tekening gebruiken

Het is zo makkelijk om een plaatje ergens vandaan te halen en die op eigen website te gebruiken, dit is alleen niet de bedoeling afgezien van mogelijke copywrite. Elke website is namelijk uniek en behoort unieke content te bevatten. Geleende afbeelding(en) zijn slechts gekopieerd waardoor pagina optimalisatie niet is wat het behoort te zijn. Zelf (laten) tekenen of fotograferen is lastiger of duurder maar veel beter voor jouw zoekmachine optimalisatie.

URL lokatie en afbeeldingsbestandsnaam optimalisering

1 Dingetje dat zo onbelangrijk lijkt maar grote seo gevolgen heeft is de bestandsnaam met zoekwoord te voorzien. Gevorderde kunnen de afbeelding uploaden via FTP in een map die heel toevallig tevens van het zoekwoord, variatie, lsi of entiteit draagt.

Belangrijkste afbeelding bovenaan pagina

Net als met alles zoals het nieuws komt het belangrijkste bovenaan te staan. Boven de vouw staat doorgaans 1 afbeelding, de meest belangrijkste. Het is ook deze die geoptimaliseerd is met alle tips hierboven en uit de cursus. Dus je hoeft niet alle plaatjes te optimaliseren met EXIF, de rest is dusdanig belangrijk dat die optimalisering met overige illustraties wel benodigd is.

Zelfde afbeelding(en) gebruiken in linkbuilding

Hoe vaker een beeltenis op andere websites wordt opgeroepen des te beter dit is. Meestal zijn eigenaren hier niet zo blij mee, iets met copywrite. Maar als iemand dit desgevraagd gebruikt? Vooral toelaten, al je exif data wordt extra in Google geduwd waardoor jouw plaatje  hoger in Google afbeelding zoeken terecht komt én de pagina hogere ranking verkrijgt.

Zelfde afbeelding met andere bestandsnaam

Lekker slim zijn en dezelfde grafische vormen van andere bestandsnaam voorzien? Dat gaat niet werken, al wat je doet is je eigen afbeelding kopiëren waardoor het weer niet uniek is. Maak je echter een kleine aanpassing aan de voorkant, andere tekst, kleur of wat dan ook, dán heb je echter weer een unieke afbeelding. Ja ze lijken op elkaar maar dat maakt niet uit.

Welk bestandsformaat is het best?

EXIF werkt allen met .jpg en .jpeg bestandsformaat dus eigenlijk zou de belangrijkste afbeelding 1 van deze 2 bestandsformaten moeten zijn. Aangezien .svg tegenwoordig erg in trek is bij Google kan je ervoor kiezen om dit soort als vervolgafbeeldingen te gebruiken.

Mogelijke optimalisatie door meerdere bestandsformaten

We ondervinden gemixte testresultaten bij gebruik van meerdere bestandsformaten. Het kan voorkomen dat je ranking met sprongen omhoog gaat of het is verloren tijd. De tip gaat als volgt: 

Stop je PMQ’s in de bestandsnaam van verschillende bestandsformaten zoals:

  • beste-tips-afbeelding-optimalisatie.jpg
  • hoger-ranken-door-optimaliseren-van-afbeeldingen.jpeg
  • hoog-in-Google-dankzij-optimalisatie-door-afbeeldingen-te-optimaliseren.png
  • vindbaarheid-verbeteren-met-geoptimaliseerde-afbeeldingen.webp

Hoe Afbeeldingen te Optimaliseren voor SEO

Leer hoe je weergave kunt volmaken voor SEO en je website kunt verbeteren. Ontdek de belangrijkste stappen en tips om plaatjes te corrigeren voor zoekmachines en een betere ranking te behalen.

Welkom bij dit artikel waarin we je zullen laten zien hoe je beeltenis kunt hervormen voor Search Engine Optimization. Illustraties spelen een essentiële rol in de algehele gebruikerservaring van een website en hebben ook invloed op de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door weergave op de juiste manier te verbeteren, kun je de zichtbaarheid van je website vergroten, meer bezoekers aantrekken en je positie in de zoekresultaten verbeteren.

In dit artikel zullen we de belangrijkste stappen en tips delen om illustraties te verbeteren voor Search Engine Optimization. We zullen ook enkele veelgestelde vragen beantwoorden die mensen hebben over dit onderwerp. Laten we meteen beginnen met de verbeteren van afbeeldsel voor zoekmachine optimalisering.

Inhoudsopgave

Stap 1: Kies de juiste afbeeldingen

De eerste stap bij het verbeteren van afbeeldingen voor Search Engine Optimization is het kiezen van de juiste afbeeldingen voor je website. Zorg ervoor dat de afbeeldingen relevant zijn voor de inhoud van de pagina en de boodschap die je wilt overbrengen. Kies afbeeldingen van hoge kwaliteit die aantrekkelijk zijn voor je bezoekers.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de bestandsgrootte van de afbeeldingen. Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen, wat een negatieve invloed kan hebben op zowel de gebruikerservaring als de zoekmachineoptimalisatie. Zorg ervoor dat de geselecteerde afbeeldingen van voldoende kwaliteit zijn, maar niet onnodig groot.

Stap 2: Gebruik de juiste bestandsnamen

De bestandsnamen van je afbeeldingen spelen een rol bij het opknappen van je website voor zoekmachines. Het is belang

rijk om beschrijvende bestandsnamen te gebruiken die relevant zijn voor de inhoud van het plaatje en de pagina waarop deze wordt weergegeven. Gebruik relevante zoekwoorden in de bestandsnamen, maar vermijd het gebruik van onnodige of overmatige zoekwoorden.

Een goede bestandsnaam voor een afbeelding die op een webdesign blog wordt gebruikt, zou bijvoorbeeld “webdesign-tips.jpg” kunnen zijn. Dit geeft zoekmachines en bezoekers een duidelijk idee van waar de afbeelding over gaat.

Stap 3: Optimaliseer de alt-tekst

De alt tekst is een HTML-attribuut dat wordt gebruikt om een tekstalternatief te bieden voor afbeeldingen. Het is belangrijk om de alt tekst te optimaliseren voor zowel zoekmachines als gebruikers met visuele beperkingen.

Gebruik beschrijvende alt teksten die de inhoud en het doel van de afbeelding beschrijven. Vermijd het gebruik van generieke alt teksten zoals “afbeelding123.jpg”. Gebruik relevante zoekwoorden in de alt tekst, maar overdrijf het niet. Houd de alt tekst beknopt en informatief.

Stap 4: Comprimeer de afbeeldingen

Een belangrijke stap bij het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO is het comprimeren van de afbeeldingsbestanden. Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van je website vertragen, wat een negatieve invloed heeft op zowel de gebruikerservaring als de Search Engine Optimization.

Er zijn verschillende online tools en programma’s beschikbaar waarmee je afbeeldingen kunt comprimeren zonder significant verlies van kwaliteit. Door je afbeeldingen te comprimeren, kun je de bestandsgrootte verkleinen en de laadtijd van je website verbeteren. Dit zal zowel zoekmachines als bezoekers ten goede komen.

Stap 5: Gebruik de juiste afbeeldingsindeling

Bij het optimaliseren van afbeeldingen voor zoekmachine optimalisatie is het belangrijk om het juiste afbeeldingsformaat te kiezen. De meest gangbare indelingen voor webafbeeldingen zijn JPEG, PNG en GIF.

Gebruik JPEG voor afbeeldingen met veel kleuren of complexe afbeeldingen, zoals foto’s. JPEG biedt een goede balans tussen bestandsgrootte en beeldkwaliteit.

Gebruik PNG voor afbeeldingen met transparantie of afbeeldingen met tekst. PNG biedt een betere kwaliteit voor dit soort afbeeldingen, maar kan resulteren in grotere bestandsgroottes.

Gebruik GIF alleen voor geanimeerde afbeeldingen of eenvoudige afbeeldingen met een beperkt kleurenpalet. GIF heeft over het algemeen een hogere bestandsgrootte dan JPEG en PNG.

Stap 6: Voeg bijschriften toe

Het toevoegen van bijschriften aan je afbeeldingen kan helpen bij de optimalisatie voor Search Engine Optimization. Bijschriften bieden extra context en informatie aan zowel zoekmachines als bezoekers.

Gebruik relevante en beschrijvende bijschriften die de inhoud van de afbeelding verduidelijken. Dit helpt zoekmachines bij het begrijpen van de context van de afbeelding en kan ook de gebruikerservaring verbeteren.

Stap 7: Verbeter de laadsnelheid

De laadsnelheid van je website heeft een directe invloed op de gebruikerservaring en zoekmachineoptimalisatie. Trage laadtijden kunnen bezoekers ontmoedigen en kunnen ook een negatieve invloed hebben op je positie in de zoekresultaten.

Om de laadsnelheid van je website te verbeteren, kun je verschillende maatregelen nemen, zoals het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van CSS- en JavaScript-bestanden, het gebruik van caching en het kiezen van een betrouwbare hostingprovider.

Door deze optimalisatiestappen te volgen, kun je de laadtijd van je website aanzienlijk verbeteren en de gebruikerservaring optimaliseren, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere ranking in zoekmachines.

Veelgestelde Vragen over het verbeteren van plaatjes voor Search Engine Optimization

Hoe beïnvloeden weergave de zoekmachine optimalisatie van mijn website?

weergave spelen een belangrijke rol in de SEO van je website. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen de zichtbaarheid van je website vergroten, meer bezoekers aantrekken en je positie in de zoekresultaten verbeteren. Ze dragen ook bij aan de algehele gebruikerservaring van je website.

Moet ik alt-teksten gebruiken voor al mijn afbeeldingen?

Ja, het is sterk aanbevolen om alt teksten te gebruiken voor al je afbeeldingen. Alt-teksten bieden een tekstalternatief voor afbeeldingen en helpen zoekmachines de inhoud van het plaatje te begrijpen. Ze zijn ook nuttig voor gebruikers met visuele beperkingen die gebruikmaken van schermlezers.

Wat zijn de voordelen van het comprimeren van afbeeldingen?

Het comprimeren van illustraties heeft verschillende voordelen. Ten eerste verkleint het de bestandsgrootte van de afbeeldingen, waardoor de laadtijd van je website verbetert. Dit heeft een positief effect op zowel de gebruikerservaring als de Search Engine Optimization. Daarnaast bespaar je ook op serveropslagruimte, wat handig is, vooral als je veel afbeeldingen op je website hebt.

Moet ik bijschriften toevoegen aan mijn afbeeldingen?

Het toevoegen van bijschriften aan je afbeeldingen is optioneel, maar kan voordelen bieden. Bijschriften bieden extra context en informatie aan zowel zoekmachines als bezoekers. Ze kunnen de gebruikerservaring verbeteren en zoekmachines helpen de inhoud van de afbeelding beter te begrijpen.

Hoe kan ik de laadsnelheid van mijn website verbeteren?

Om de laadsnelheid van je website te verbeteren, kun je verschillende maatregelen nemen. Enkele belangrijke stappen zijn het optimaliseren van afbeeldingen, het minimaliseren van CSS- en JavaScript-bestanden, het gebruik van caching, het verminderen van serverrespons-tijd en het kiezen van een betrouwbare hostingprovider.

Conclusie

Het verbeteren van illustraties voor Search Engine Optimization is een belangrijk aspect van het verbeteren van je website. Door de juiste stappen te volgen, zoals het kiezen van de juiste afbeeldingen, het gebruik van relevante bestandsnamen, het optimaliseren van alt-teksten en het verbeteren van de laadsnelheid, kun je de zichtbaarheid van je website vergroten en betere resultaten behalen in zoekmachines.

Neem de tijd om je afbeeldsel te optimaliseren en besteed aandacht aan elk aspect, van de bestandsnaam tot de alt-tekst. Door afbeeldingen op de juiste manier te optimaliseren, zorg je ervoor dat ze niet alleen bijdragen aan de visuele aantrekkingskracht van je website, maar ook aan de algehele SEO-prestaties.