Leestijd: 5 minuten

Het meest gebruikte soort zoekmachine optimalisatie is pagina seo en het gaat vrijwel nooit optimaal. Dankzij geavanceerde seo technieken slagen we erin om het beste uit elke pagina te halen.

Wat is pagina seo?

Elke pagina die je aanmaakt wil je bovenaan in Google hebben. Dit betekent dat er een zoekwoord nodig is om in Google te typen zodat jouw pagina in de reguliere resultaten zichtbaar is, en dit het liefst zo hoog mogelijk.

Voor SEO (zoekmachine optimalisatie) draait het allemaal om dit zoekwoord. Deze kunnen we handig optimaliseren door meerdere stappen uit te voeren. Hoe beter de pagina seo, des te beter Google het onderwerp van je pagina begrijpt waardoor hoge ranking mogelijk is.

pagina seo cursus

Waar bestaat pagina seo uit?

Moeten alle pagina’s Google seo zijn?

Als je vindbaar in Google wilt zijn met een pagina dient deze seo te zijn. Nu zijn er verschillende soorten pagina’s denkbaar zoals een productpagina, categoriepagina, blogpagina en informatiepagina. De laatste kan worden opgevat als tussenpagina of landingspagina.

Elk heeft een ander doel en indeling waardoor pagina seo mee verandert. Dit maakt het voor de beginnende seo-er misschien iets lastiger, maar als men in het achterhoofd zichzelf afvraagt ‘wat is er van toepassing’ dan vallen enkele pagina optimalisaties af of komen er juist bij.

Zit er verschil in seo tussen basis en geavanceerd?

Zoals je vast zal begrijpen gaat geavanceerde seo verder dan basis seo. Op dit punt wordt eigenlijk de basis seo op onjuistheden gewezen. Hoe en wat deze verschillen zijn komen voor in onze seo cursus.

Heb je alleen onpage seo nodig om te ranken?

Hier zijn de meningen terecht over verdeelt. Het hangt aan verschillende factoren af of jouw pagina voldoende heeft aan onpage seo of niet. Een voorbeeld is het zoekvolume. Hoe vaak wordt jouw zoekwoord in Google gebruikt? In de regel is een hoger zoekvolume lastiger te ranken.

Het kan ook zo zijn dat jouw gehele website zo goed in elkaar steekt met uitgebreide pagina’s, alles is voorzien van pagina seo, de sitestructuur SILO is perfect net als het intern linken.

Pagina seo kan dus zonder linkbuilding?

Op de regel af genomen is dat mogelijk ja. Maar het is zeker niet aan te raden om linkbuilding achterwegen te laten. Vreemd en jammer genoeg telt offsite-seo te zwaar mee. Dit zou in de praktijk betekenen dat jouw perfecte website wordt verslagen door een middelmatige met linkbuilding.

Hoeveel zoekwoorden kan een pagina hebben?

Het meest makkelijke is om voor 1 zoekwoord te optimaliseren. Dit betekent echt niet dat dat meerdere zoekwoorden niet kunnen of mogen. We zijn bezig met optimaliseren waardoor meer zoekwoorden voor dezelfde pagina laten ranken wel zo optimaal is.

Zoekwoorden die met elkaar te maken hebben zijn doorgaans voor 1 pagina bovenaan in Google te verkrijgen. Uiteraard is exact match zoals zoekwoord “pagina seo” nodig maar ook variaties zoals “pagina optimalisatie” en “onpage seo“.

SEO tips die je hoog in Google brengen

Wij zijn in de markt om onze seo cursussen aan de man te brengen. Alleen hoeven wij niet overal geld voor te vragen. Sterker nog het meeste geven we gratis weg. Het beste heeft echter een prijskaartje. Maar niet te min, zelfs onze gratis informatie is veelal beter en/of uitgebreider dan elders.

Google marketing en URL

Het mooiste zou zijn als je zoekwoord in de url terugkomt. Deze is naast een zeer belangrijke optimalisatie tevens een marketing punt. Jouw pagina-url wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google en geeft hierdoor invloed op CTR.

Webpagina en metatag

Aan de achterkant van elke webpagina vinden we de broncode. Hierin staat de programmeertaal waar jouw webpagina in geschreven is, bijvoorbeeld de taal HTML. In de broncode vinden we tevens metatags voor het beschrijven van informatie welke hoofdzakelijk alleen door zoekmachines zoals Google wordt gelezen. Omdat bezoekers dit niet zien wilt niet zeggen dat het onbelangrijk is. Totaal niet eigenlijk, want voor zoekmachine optimalisatie zijn die metatags onmisbaar.

Pagina title

In je paginatitel staat je zoekterm, het liefst helemaal vooraan. Elke pagina moet een titel hebben. Dit is overigens een zeer zwaar meewegend deel binnen zoekmachine optimalisatie.

Geloof nooit iemand die beweert dat een pagina titel een bepaalde lengte mag hebben. Google kan maar beperkt weergeven, dat klopt. Dit zegt echter niet dat langer verboden is. Sterker nog, deze tag is zo belangrijk dat je optimalisaties gaat mislopen als je gehoor aan dat geroep geeft.

Pagina meta description

Er heerst onduidelijkheid over pagina meta description. Moet hier nu wel of niet je zoekwoord in? Het korte antwoord is ‘ja’. Google leest de broncode, daar staat je pagina beschrijving in waardoor je zoekwoord wordt gelezen en begrepen.

Vergeet niet dat pagina beschrijving zichtbaar is binnen de reguliere zoekresultaten van Google. Mensen lezen dit. Om deze reden moet je het tevens door marketing ogen benaderen.

Kopteksten

De meest belangrijke koptekst is de grootste ofwel H1 tag. Een pagina begint altijd met het belangrijkste dus die H1 is bovenaan te vinden. Een fabeltje is dat deze slechts eenmalig per pagina gebruikt mag worden. Doorgaans houdt iedereen zich hieraan omdat het ook logisch is. Alleen is de H1 voor zoekmachine minimaal 1x nodig. Wil je deze vaker inzetten? Dan mag dat. Er bestaat hier geen straf of iets dergelijks voor.

Koptest en marketing

Voor marketing doeleinden is opletten welke woorden je gebruikt binnen kopteksten wel handig. Zoekmachine optimalisatie zegt dat de belangrijkste woorden hier te lezen zijn. Maak lekker veel H2 en H3 tags met hieronder goede teksten. De hoeveelheid kopteksten is een zwaar meewegend deel van pagina seo. Zie hoeveel jouw belangrijkste concurrenten hebben en welke woorden die gebruiken, zie dat als een richtlijn.

Afbeeldingen op pagina’s

Afbeeldingen vallen onder content. Ze geven een meerwaarde aan het onderwerp. Kijk eens voor de gein op andere websites met de trefwoorden die voor jou van belang zijn. Hebben hun er 30 en jij maar 1? Met 100% zekerheid dat als je jouw aantal afbeeldingen op je pagina laat toenemen dat die pagina zoekterm hoger in Google komt. Het is namelijk een optimalisatie met hoge impact.

Dat er meer te optimaliseren valt aan afbeeldingen is vast geen verrassing. In onze seo cursus gaan we hier uitgebreid verder op in.

Google houdt van ruim content

We hebben reeds voldoende kopteksten en afbeeldingen hier komt tekst content bij. Uitgebreid en simpel verwoorden waar jouw onderwerp over gaat geeft alleen maar duidelijkheid aan Google en aan bezoekers. Schrijf daarom lekker ruim wat resulteert in behoorlijk aantal woorden. Hoeveel woorden je moet schrijven? Dat hangt per zoekwoord af. De eerste pagina van Google geeft je 10 websites die reeds met die zoekterm ranken. Hoeveel hebben hun geschreven? Volg die richtlijn en je zit goed.

Is het je al opgevallen dat op deze pagina heel wat aan interne links staan? Dat is niet per ongeluk gegaan. Pagina-seo kan niet compleet zijn zonder interne links. Voor bezoekers geeft het gemak om meer over de anchor tekst (link titel) te lezen. Google weet dit ook te waarderen om wel meer redenen. Hier kunnen we verder in meegaan maar dat mist het punt. Intern linken? Gewoon doen.