Leestijd: 8 minuten

Wat is onpage SEO ?

Onpage SEO is het op de pagina optimaliseren. Dit kan zijn voor jouw website of webwinkel die je vindbaar in Google wilt hebben (MainSite). Dit kan ook zijn voor offsite pagina’s, het optimaliseren van backlink houdende webpagina (linkbuilding). Beide hebben een ander doel waardoor er andere optimalisaties van belang zijn.

Optimalisatie van de website voor zoekmachines

Het optimaliseren van een website voor zoekmachines is een cruciale marketingstrategie. Het omvat het verbeteren van de vindbaarheid en relevantie in zoekresultaten. Dit wordt bereikt door effectieve title tags en alt tags toe te voegen, die de inhoud van de pagina duidelijk beschrijven en zoekwoorden bevatten.

Een gestroomlijnde URL-structuur maakt de site gemakkelijker te begrijpen voor zowel zoekmachines als gebruikers, wat de gebruikerservaring en rankings ten goede komt. Canonical tags helpen om duplicate content te vermijden en zorgen ervoor dat zoekmachines de juiste pagina als belangrijkste beschouwen. Deze gecombineerde inspanningen versterken de online autoriteit van de website en vergroten de zichtbaarheid in zoekopdrachten.

logo zelfranken onpage SEO

Hoe On-Page SEO te Verbeteren

Om uw On-Page SEO te verbeteren, kunt u verschillende stappen nemen.

Het optimaliseren van uw inhoud met relevante zoekwoorden, het gebruik van goed gestructureerde HTML, en het zorgen voor snelle laadtijden zijn enkele belangrijke factoren.

Daarnaast kunt u interne links gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren en zoekmachines te helpen uw inhoud te begrijpen.

Optimaliseer webpagina
cursus website optimaliseren

Cursus Pagina Optimaliseren

Begin aan de meest up-to-date cursus van Nederland over onpage SEO. De kennis die je hier gaat opdoen zal een verschil van online dag en nacht voor je geven.

Verbeter je vindbaarheid in de Google zoekresultaten door te weten wat je doet en waarom.

koop nu

On-Page Optimalisatie

On-Page optimalisatie omvat het bewerken van verschillende elementen op een webpagina, zoals titels, metabeschrijvingen, koppen en afbeeldingen, om de pagina relevanter te maken voor bepaalde zoekwoorden. Door deze optimalisatiepraktijken toe te passen, kunt u uw kansen vergroten om hoog te scoren in de zoekresultaten.

Zoekmachine Optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie, of SEO, is een verzameling technieken die worden gebruikt om uw website hoger te laten ranken in zoekmachines zoals Google. Het omvat zowel On-Page als Off-Page optimalisatie, en het doel is om meer organisch verkeer naar uw site te trekken.

Mobiele Optimalisatie

Met het stijgende gebruik van mobiele apparaten is mobiele optimalisatie van cruciaal belang. Zorg ervoor dat uw website goed presteert op verschillende schermformaten en apparaten. Mobielvriendelijke sites hebben een hogere kans om beter te ranken in mobiele zoekresultaten.

Interne Links

Interne links zijn links die van de ene pagina op uw website naar een andere pagina op dezelfde website gaan. Ze helpen gebruikers om gemakkelijk door uw site te navigeren en helpen zoekmachines bij het begrijpen van de onderlinge verbanden tussen verschillende pagina’s.

Keyword Density

Keyword density verwijst naar het aantal keren dat uw doelzoekwoord voorkomt in verhouding tot het totale aantal woorden op een pagina. Het is belangrijk om uw zoekwoorden natuurlijk te gebruiken en niet te overdrijven. Een goede balans tussen relevantie en leesbaarheid is essentieel.

Optimalisatie van On-Page SEO

Het verbeteren van uw on-page SEO kan een aanzienlijk verschil maken in uw organic traffic. Zorg ervoor dat uw website’s pagina’s goed geoptimaliseerd zijn, zowel voor zoekmachines als voor uw bezoekers.

On-Page SEO Voice Search Optimization

Met de groei van voice search is het belangrijk om uw on-page SEO strategie aan te passen. Hier leest u hoe u ervoor kunt zorgen dat uw website ook goed vindbaar is voor voice searches.

Hoe Verbeter ik Mijn On-Page SEO?

Het verbeteren van uw on-page SEO vereist een complete aanpak. Hier vindt u praktische uitleg en voorbeelden van hoe u uw pagina’s kunt optimaliseren om hoger te scoren in de rankings.

On-Page SEO Checklist

Gebruik deze handige on-page SEO checklist om ervoor te zorgen dat u geen belangrijke optimalisatie activiteiten over het hoofd ziet. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw pagina’s goed scoren.

On-Page SEO Site Speed

Een belangrijk onderdeel van on-page SEO is de snelheid van uw website. Ontdek hoe u de laadtijd van uw pagina’s kunt verbeteren en waarom dit zo belangrijk is voor uw rankings.

On-Page SEO Local SEO

Als u zich richt op een lokaal publiek, is local SEO van groot belang. Leer hoe u ervoor kunt zorgen dat uw website hoog scoort in lokale zoekopdrachten en meer bezoekers aantrekt.

On-Page SEO International SEO

Als u uw bereik wilt uitbreiden naar internationale markten, is het optimaliseren van uw on-page SEO voor verschillende regio’s essentieel. Ontdek wat het verschil is en hoe u dit kunt verbeteren.

On-Page SEO Site Architecture

De structuur van uw website heeft invloed op hoe zoekmachines uw pagina’s begrijpen. Leer hoe u een goede site architectuur opzet voor optimale SEO resultaten.

On-Page SEO Content Optimization

Content is een van de belangrijkste onderdelen van on-page SEO. Ontdek hoe u uw inhoud kunt optimaliseren om beter te scoren in de rankings en meer organisch verkeer aan te trekken.

Meta tags de beste invulling geven

Meta tags (metadata) moeten zo goed mogelijk de pagina beschrijven. De kunstmatige intelligentie RankBrain van Google beoordeelt deze meta tags. Het is hoofdzaak om de juiste entiteiten hierin te benoemen. Hoe beter de invulling des te meer blijkt dat deze pagina een autoriteit (expert) is voor het meest belangrijke zoekwoord.

Onpage SEO Title Tag

De title tag is 1 van de meest belangrijke on-page optimalisaties. In een korte maar duidelijke titel beschrijf je waar deze hele webpagina over gaat. Maak het zo aangenaam mogelijk voor zoekers uit Google om op de jouwe te klikken. De title tag bevat belangrijke kernwoorden (entiteiten) die het onderwerp ondersteunen. Leer in onze cursus of je hier de exacte zoekwoord (EMQ) of gedeeltelijke zoekwoord (PMQ) plaatst.

Pagina Optimalisatie met Meta Description

Tevens wordt de meta beschrijving in de Google resultatenpagina vertoond dus is het ook hier zaak om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De invulling van deze tag kent meer woorden dan de title tag. Belangrijke entiteiten en/of NLP worden hier vernoemd samen met de EMQ en/of PMQ. Leer in de SEO cursus van ZelfRanken hoe je de Meta Description het best optimaliseert.

Pagina Optimalisatie met Header tags (kopteksten)

Maak ruim gebruik van header tags op belangrijke pagina’s. Deze kopteksten gaan veelal van H1 tot en met H4. Omdat header tags in de <body> tag staan van je HTML worden kopteksten door een andere kunstmatige intelligentie van Google beoordeelt, dit is BERT. Meer weten over hoeveel en welke kopteksten je voor jouw zoekwoord nodig hebt om te laten ranken? In onze cursus vertellen we je hier alles over.

Zoekwoord optimalisatie

Het optimaliseren van je zoekwoord (EMQ) gaat in 2023 totaal anders dan ooit te voren. De grootste verandering is de komst van Google’s kunstmatige intelligentie SpamBrain. Deze AI maakt SEO stukken lastiger om uit te voeren en is de grootste pestkop van vele seo specialisten. ZelfRanken weet hoe je met SpamBrain moet omgaan en vertelt er alles over in de ‘alle SEO in 1 cursus‘.

EMQ en PMQ

Exact Match Query (EMQ) ofwel het exacte zoekwoord samen met Particial Match Query (PMQ) ofwel gedeeltelijke zoekwoord hebben een dans gemaakt in huidige SEO. Het optimaliseren van je pagina brengt wetenschap met zich mee. Weet wanneer je de EMQ en PMQ inzet in tags en paragrafen. Natuurlijk vertelt de  ZelfRanken cursus hier alles over.

Entiteit en NLP

Het gebruiken van entiteiten en NLP is cruciaal wil je jouw webpagina vindbaar maken. Meerdere kunstmatige intelligenties die al reeds alles over jouw onderwerp weten verwachten de beste entiteiten en NLP’s binnen jouw content. Heb je dit keurig gedaan? Dan ziet Google dat jij een expert op dit gebied bent en rankt je lekker hoog.

Content optimalisatie

Google wilt de best mogelijke zoekresultaten het hoogst weergeven, daarom is kwaliteit van je content een absolute must have. Maar waar bestaat content kwaliteit nu eigenlijk uit? Ook hier zit een complete wetenschap achter waar we je graag meer over vertellen in onze cursus.

 

Intern Linken

interne linkEen niet te vergeten website optimalisatie is het intern linken. Door interne links verwijs je bezoekers naar een andere pagina binnen jouw site. Dit voor meer informatie dat niet direct binnen het hoofd onderwerp valt. Het is van groots belang om elke pagina van maar 1 onderwerp te voorzien. Vaak is het echter zo dat er neven onderwerpen bestaan die tevens belangrijk zijn voor onpage SEO maar niet binnen de topic relevance vallen. In dit geval linken we interne links.

Afbeelding optimalisatie

Om het onderwerp te ondersteunen maken we gebruik van afbeeldingen die we maar beter kunnen optimaliseren. Google is zeer sterk geworden in het begrijpen van afbeeldingen. Dus niet langer meer is alleen de bestandsnaam en afbeelding alt belangrijk voor on-page SEO maar ook de invulling van EXIF en de weergave zelf.

Contact gegevens en over ons

contactBied je iets aan zoals een dienst of product is het noodzakelijk om Name Address Phone (NAP) vermelding te hebben. Met wie neemt de bezoeker contact op? Bied een over ons pagina aan. Om dit in je webpagina te geven verhoogt dit trust. Vertrouwen geven is goed voor zowel mens als machine. De NAP staat veelal in de footer terwijl de ‘over ons’ pagina een link in de header krijgt.

Pagina Snelheid Optimalisatie

internet snelheidNiet geheel onbelangrijk maar wel zwaar overschat is pagina snelheid optimalisatie. Ja het klopt dat snelle laadtijd gebruiksvriendelijk is en daarom meetelt in pagina seo. Je hoeft echter geen 100% score te hebben. In Nederland genieten wij van 1 van de snelste internetverbindingen ter wereld voor zowel desktop als mobiel device. Tevens zijn onze datacenters 1 van de modernste. Dus ja, let op de pagina laadtijd maar je hoeft niet het onderste uit de kan te halen. Een score van 50% is al voldoende.

Mobiel Vriendelijk

Onnodig om te zeggen maar altijd handig om te controleren is of je pagina mobiel vriendelijk is. Het kan zomaar voorkomen dat er iets is dat beter kan. Leesbare lettertype en klikbare elementen met onvoldoende afstand van elkaar zijn vaker voorkomende foutjes die er zomaar zijn ingeslopen. Zorg dat al je pagina’s mobiel vriendelijk zijn omdat veel mensen met een klein scherm surfen.

User Experience

Je stopt al zoveel energie, liefde en tijd in het bouwen van je pagina. Maar vergeet je de gebruikerservaring dan valt de ranking alsnog lager uit. Veel aan user experience valt te verwijten aan de webdesigner en/of gebruikte thema. Ervaring leert dat betaalde thema’s vaak in alle vlakken beter zijn. Je krijgt waarvoor je betaalt. Betaal je niks dan mogen we blij zijn met wat we wel krijgen, maar is niet altijd het beste. Tevens vinden je bezoekers een snelle laadsnelheid prettig, dus zorg voor snelle hosting en houd rekening met overbodige scripts, plugins en grote afbeeldingsbestanden.

Het Json-LD script van schema.org

Ga je voor het beste dan laat je de automatisch verkregen scripts voor Json-LD ver achter je. Ze zijn allemaal standaard, voegen weinig tot niks toe aan jouw pagina-onderwerp en zeker voor SEO heeft het geen toegevoegde waarde. Jammer want dit is precies waarom het script bestaat. Om dit op te lossen gaan we zelf Json-LD in de cursus leren schrijven. Binnen het uur kan je het super geavanceerd en veel beter dan welke plugin of generator dan ook.