Leestijd: 4 minuten

MetaData Wetenschap

Sinds begin 2023 is Google totaal veranderd door Search te laten runnen door kunstmatige intelligenties. De AI (Artificial Intellegence) die over Meta Tags gaat heet RankBrain. Er zit tegenwoordig een hele wetenschap achter pagina SEO zoals het vinden van de RankBrain Entiteiten. Dit zijn woorden die horen bij de te optimaliseren exacte zoekwoord (EMQ)

Wat zijn meta tags

Meta tags zijn stukjes HTML-code die aan de head-sectie van een webpagina worden toegevoegd om specifieke informatie over de pagina te verstrekken aan zoekmachines en browsers. Ze bevatten belangrijke gegevens over de pagina, zoals de beschrijving, trefwoorden en viewport-instellingen. Deze elementen geven crawlers en indexeermachines waardevolle informatie over de inhoud van de website, wat van cruciaal belang is voor de vindbaarheid van de pagina in zoekresultaten.

Waar dienen meta tags voor

Meta tags spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de vindbaarheid en zichtbaarheid van een website op het internet. Zoekmachines gebruiken de informatie in meta tags om de relevantie van een webpagina voor specifieke zoekopdrachten te bepalen. Dit helpt bij het rangschikken van de pagina in de zoekresultaten. Daarnaast worden meta tags gebruikt om de weergave van de zoekresultaten te verbeteren door snippet-informatie te bieden, waardoor gebruikers een beter beeld krijgen van de inhoud van de pagina voordat ze erop klikken.

Hoe meta tags te gebruiken in HTML

Het toevoegen van meta tags aan een HTML-document is eenvoudig. Gebruik het <meta>-element met het attribuut “name” om het type meta-informatie aan te geven, bijvoorbeeld “description” of “keywords”. Het “content”-attribuut bevat dan de specifieke gegevens die je aan de zoekmachines wilt doorgeven. Hier is een voorbeeld van hoe je een meta description-tag toevoegt:
<meta name="description" content="Dit is een voorbeeld van een meta beschrijving van de webpagina.">

Meta tags HTML meta tags Meta description

De meta description-tag is een van de belangrijkste meta tags. Het bevat een beknopte samenvatting van de inhoud van de webpagina. Zoekmachines gebruiken deze beschrijving vaak als snippet in de zoekresultaten om gebruikers een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten op de betreffende pagina. Het is belangrijk om relevante zoekwoorden in de meta description op te nemen en ervoor te zorgen dat de beschrijving aantrekkelijk is voor gebruikers, zodat ze geneigd zijn om door te klikken naar de website.

Meta tags HTML meta tags Meta keywords

keywordHoewel de meta keywords-tag in het verleden belangrijk was voor SEO, hechten moderne zoekmachines er minder waarde aan. Toch kan het toevoegen van relevante trefwoorden in deze tag nog steeds enig voordeel bieden. Het is echter essentieel om niet te overdrijven en alleen relevante trefwoorden op te nemen die echt betrekking hebben op de inhoud van de pagina. Keyword stuffing kan leiden tot een negatieve impact op de rangschikking in zoekresultaten.

Meta tags HTML meta tags Meta viewport

De meta viewport-tag heeft betrekking op de weergave van een webpagina op verschillende apparaten, met name mobiele apparaten. Het helpt bij het responsief maken van de website, zodat deze zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat waarop het wordt bekeken. Een goed geconfigureerde viewport-tag zorgt voor een betere gebruikerservaring, waardoor bezoekers langer op de site blijven en gemakkelijk door de inhoud kunnen navigeren.

Meta tags HTML meta tags Meta robots

De meta robots-tag geeft instructies aan webcrawlers of robots over hoe ze de pagina moeten crawlen en indexeren. Met deze tag kun je zoekmachines vertellen of ze de pagina moeten indexeren of links moeten volgen. Bijvoorbeeld, “index, follow” geeft aan dat de pagina moet worden geïndexeerd en dat links op de pagina moeten worden gevolgd. “Noindex, nofollow” daarentegen geeft aan dat de pagina niet moet worden geïndexeerd en dat links niet moeten worden gevolgd.

Meta tags HTML meta tags Meta author

Hoewel de meta author-tag geen directe invloed heeft op de SEO, kan het toch waardevol zijn om de naam van de auteur of het bedrijf op te nemen. Dit voegt een persoonlijk element toe aan de pagina en kan het vertrouwen en de geloofwaardigheid vergroten, vooral voor content die afkomstig is van specifieke auteurs. Bovendien kan het nuttig zijn voor gebruikers die contact willen opnemen met de auteur of meer willen weten over de verantwoordelijke entiteit achter de content.

Conclusie

  • Meta tags zijn essentiële elementen in HTML die specifieke informatie over een webpagina verstrekken aan zoekmachines en browsers.
  • Ze spelen een cruciale rol bij het verbeteren van de vindbaarheid en zichtbaarheid van een website op het internet.
  • Het correct gebruik van meta tags, zoals meta description en meta keywords, kan de weergave van zoekresultaten verbeteren en meer bezoekers aantrekken.
  • Het toevoegen van relevante trefwoorden is belangrijk, maar overdrijf niet om negatieve gevolgen te voorkomen.
  • De meta viewport-tag is belangrijk voor een responsief ontwerp en een optimale gebruikerservaring op verschillende apparaten.
  • Met de meta robots-tag kun je zoekmachines specifieke instructies geven over het indexeren en volgen van links op de pagina.
  • Hoewel de meta author-tag geen directe SEO-impact heeft, kan het vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen bij de gebruikers.