Leestijd: 4 minuten

SEO komt niet uit een plugin maar het helpt wel

Door de jaren heen als seo-specialist zijnde hoor je wel eens reacties als “ik heb geen seo specialist nodig want ik heb Yoast“.

Voor de beginner is dit vast een heel logische gedachtegang. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe het nu echt zit. Wat kan je van een seo plugin verwachten, wat doet het nu, is dit alles dat je nodig hebt en wat zijn de verschillen tussen andere seo plugins.

seo plugin

Ik raad Yoast aan want ik heb nooit iets anders geprobeerd

Dit klinkt raar maar het is de hoofdzakelijke reden waarom mensen Yoast gebruiken. Het is zo een bekende seo plugin dat er niet eens wordt gekeken naar iets anders. “Yoast is de beste” is een bewering die zonder vergelijkmateriaal wordt geroepen. Gaan we echter wel vergelijken dan is de conclusie geheel anders. Opeens is Yoast niet meer de beste, maar de slechtste.

Standaard onjuist

Het meest standaard in elke seo-plugin is het invullen van pagina titel en beschrijving. Welk merk je ook gebruikt dit gaat altijd goed. Alleen nu moet jij als gebruiker gaan invullen, en hier gaat het vrijwel altijd fout.

Het is ook niet de plugin die verantwoordelijk is voor jouw seo. Het is jijzelf die letterlijk aan de knoppen zit. De plugin doet alleen maar wat jij zegt, als de invoer onjuist is heb je geen goede seo.

Weten wat je doet maakt de seo

Zorg ervoor dat je niet met een mond vol tanden staat. Zomaar iets uit de mouw schudden om in te vullen gaat echt niet werken.

seo plugin onjuist invullen 600x400
beste seo plugin

Meerdere opties mogelijk

Wat voor een site heb je, wat is voor jou belangrijk? Dit zijn twee factoren die beslissen welke de beste seo plugin voor jou is.

Door de bomen het bos weer zien

Omdat je nieuwsgierig bent geworden naar alle verschillende seo-plugins had je gezien dat er toch wel een boel zijn. Bij vergelijken merk je dat de 1 wat heeft en mist. Om je hierin mee te helpen verkleinen we de keuze tussen slechts 2 seo plugins.

XAGIO en RankMath

Altijd kiezen voor betaalde versie

Totaal on-Nederlands is het betalen voor iets als het ook gratis kan. Omdat het niks kost is dat altijd beter. Nou nee, en zeker niet met zoekmachine optimalisatie. Met gratis versies mag je aan een paar dingen, meestal zelfs onvolledig. Is dit wat je kiest voor jouw website? Voor betaalde versies gaan alle deuren voor je open en kan je veel meer met je seo doen. Het brengt je stukken verder binnen de nog altijd basis seo.

1e Keuze: RankMath

Als er één seo-plugin voor commercieel gebruik moeten zijn valt onze keuze zonder meer op RankMath.

Deze plugin doet veel automatisch en nog goed ook. Heb je zelf weinig tijd of zin om je in seo te verdiepen en meer op een seo-plugin wilt vertrouwen zit je goed met deze keuze.

RankMath is niet zo duur in aanschaf, het werkt zeer prettig (zelfs volgens onervaren gebruikers) en het kan zoveel. Overstappen van Yoast naar RankMath is letterlijk een druk op de knop. Al je oude instellingen worden overgenomen en waar nodig verbeterd.

seo plugin rankmath

2de Keuze: XAGIO

Een heel andere seo plugin die in mijn boekje meer thuis hoort bij mensen met gevorderde seo-kennis.

Het verrichten van onderzoek, weten wat je doet voordat je het doet, is het sterkste punt van XAGIO. Meten is weten wordt hier benadrukt.

Seo-specialisten en mensen met vele websites halen het meeste uit deze plugin. Het is niet goedkoop in aanschaf, zelfs met 100 websites is dit niet de goedkoopste keuze. Maar o jee wat een geweldige seo plugin is XAGIO. Zelfranken.nl maakt ook dankbaar gebruik van deze. We weten wat we moeten doen door de audit optie. Plus zien we wat concurrentie goed heeft gedaan zodat we dit alleen maar hoeven te verbeteren.

seo plugin xagio

Sneller dankzij SEO plugin XAGIO

De te maken handelingen worden dankzij deze plugin drastisch teruggebracht. Tevens is de meest doeltreffende informatie over je gehele website in 1 oogopslag zichtbaar. Je kan je site herindelen met het silo structuur mocht dit nodig zijn. Het werkt echt goddelijk.

Nadelen seo plugins

We begonnen deze pagina met ‘seo komt niet uit een plugin‘ en dit is dan ook het nadeel. Alles wat welke seo plugin dan ook kan heeft een limiet. SEO is nu eenmaal niet wie het beste de invoervelden kan invullen of wie het beste de Google richtlijnen kan volgen. SEO gaat om wat er nog meer te optimaliseren valt en vooral HOE.

Schema Json-LD drama

RankMath steekt met kop en schouders boven elke seo plugin uit als het gaat om schema.org. Alleen wat je eruit krijgt is nog altijd standaard, de concurrent zou precies hetzelfde hebben als deze ook RankMath gebruikt. Waar blijft jouw voordeel dan? Waarom zal Google jou hoger ranken als de ander hetzelfde heeft? Nou, hier komt dan de seo cursus zelf schema schrijven bij kijken. Nu kan je jouw eigen knowledge graph in jouw schema verwerken, je vertelt al jouw sterke punten in plaats van dat een plugin jouw bedrijf gaat aanprijzen. En dat kan ie helemaal niet want de plugin kent jouw bedrijf niet. Er is maar 1 manier om dit drama te stoppen en dat is de schema optie(s) uitschakelen en je eigen script te plaatsen.