Leestijd: 7 minuten

Is jouw tekst echt seo?

Je had iemand gevonden die voor jou teksten schreef met oog op seo. Alleen heeft dit niet het gewenste effect gegeven. Je staat alsnog niet bovenaan in Google. Zijn de teksten niet goed? Of wat is er aan de hand?


Cursus seo teksten schrijven

verpakking seo cursus

SEO teksten

Geoptimaliseerd content is meer dan foutloos Nederlands

Er is meer nodig dan foutloos geschreven teksten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, mijn Nederlands is voor verbetering vatbaar. Maar toch staat deze site hoog in Google, hoe kan dat?

Je had vast vernomen dat content belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie. Daar is geen woord aan gelogen. Alleen reist nu de vraag “Waarom scoor ik niet veel beter in Google met mijn seo teksten“. Om voor eens en altijd de (on)zin bloot te leggen is hier een complete webpagina artikel aan besteed.

seo cursus hoog in Google

Content bestaat uit meer dan alleen schrijven

Wie aan content denkt, vermoedt dat dit gaat over veel goede teksten schrijven. Dit is slechts een onderdeel. Een belangrijke dat wel alleen zijn er dingen te bedenken die niet alleen meerwaarde geven maar ook onder content vallen.

Tekst voor bezoekers en zoekmachineoptimalisatie

Maar eerst, waar bestaan seo teksten uit?

We leggen even de foutloos geschreven en perfecte grammatica naast ons neer want dit zal jouw tekstschrijver vast 10x beter kunnen dan mij. Hier volgen de 10 punten waar seo teksten uit bestaan.

Checklist SEO tekst controle

  • Exacte zoekwoorden
  • Zoekwoord variaties
  • Semantische zoekwoorden (LSI)
  • Kopteksten H1 t/m H4
  • Paragraaf
  • Vet geschreven
  • Cursief geschreven
  • Anchors (intern en extern linken)
  • Opsommingslijst
  • Aantal woorden

Benodigde optimalisaties

We zien hiernaast de benodigde optimalisaties voor tekst. Misschien is dit al meer dan dat je dacht. En wees gerust, dit is slechts het minimale om te weten.

Exacte hoeveelheden en posities van in ieder geval die drie verschillende soorten zoekwoorden zijn een must have om vindbaar in Google te worden.

Hierna zijn nog de andere pagina benodigdheden die minimaal nodig zijn en ongetwijfeld verder geoptimaliseerd dienen te worden.

seo teksten

Goed content kan altijd beter

Goede SEO teksten

Dit is dus waar goede seo teksten uit bestaan maar dan zijn we er nog lang niet. De schrijver is onder andere verantwoordelijk voor zoekintentie. Waar zoekt het publiek op in Google en zijn die gegevens in het schrijven verwerkt? Tekst voor artikel of blog samenstellen vraagt naar de verwachtingen van lezers.

Maak webpagina’s zo uitnodigend mogelijk door onder andere voldoende (wit) ruimtes te houden tussen alinea’s. Een uiterlijk als woordenboek of telefoongids ziet er onaangenaam uit, dit wil je jouw publiek niet aandoen.

SEO-teksten schrijven

Mensen vullen hun zoekopdracht in Google om hier meer informatie over te verkrijgen. Op de gevonden webpagina zien ze graag een logische volgorde over wat werd gezocht. Leg uit wat je aanbiedt en laat het zien in afbeelding(en). Waarom heeft men dit product of dienst nodig? Verhelpt het een probleem zo ja welke? Kortom seo-teksten zijn vaak een vraag met antwoord geven.

SEO teksten dragen ook bij aan het vertrouwen. Door de ogen van marketing zal men eerder tot bestellen overgaan als ze lezen met de juiste specialist te maken hebben.

Met seo teksten hoger in Google? Ja absoluut waar. De hoeveelheid woorden en content maken wel degelijk uit. Maar daarmee zijn we er dus nog lang niet. Gebruik van semantische en variatie zoekwoorden zijn absoluut onmisbaar in teksten geschreven met oog op search engine optimization.

Blogs seo teksten vinden we wat minder nodig, waarmee wil je nu bovenaan staan in Google, met je blog of met je product of dienst. Blogs hebben een heel andere reden en werking. Persoonlijk zou ik de tijd en moeite besparen op blogs seo teksten.

Seo-teksten schrijven kent een eigen strategie dat meerdere stappen kent. Voor vindbaarheid en marketing zijn die 100% van belang. Volg je die stappen niet dan ben je inwezen normaal aan het teksten schrijven dat minder of zelfs zeer weinig toegevoegde seo waarde kent.

Durf ook externe links binnen seo teksten te plaatsen. Zoekmachines zien dit graag gebeuren en weten daarmee een hogere beoordeling te geven.

Waar is een contentschrijver verantwoordelijk voor?

Laat je een tekst schrijven dan behoor je deze in goed Nederlands te verkrijgen. Tekstschrijvers met seo doeleinden behoren dit af te leveren. Geen 1 schrijver is verantwoordelijk voor het wel of niet vindbaar in Google zijn. Dat goede seo teksten mee moeten helpen om ranking te bevorderen is vanzelfsprekend.

Teksten door kunstmatige intelligentie en Google

Een artikel laten schrijven door kunstmatige intelligentie (content AI) is in geenszins een seo tekst. Hoewel de machine teksten weet vol te duwen met zoekwoord(en) weten zoekmachines dit niet te waarderen. Haast niet of zelfs totaal ontbreken van semantische en/of zoekwoord variaties doet geen goed aan pagina seo. Echter kan deze tool wel weer voor offsite seo worden ingezet.

Daarbij ga je Google niet wijsmaken dat het goede teksten zijn. Deze machine weet donders goed het verschil tussen kunstmatige intelligentie en geschreven door een kenner.

Voor en door mensen

We hebben nu geleerd dat Google tekst kan begrijpen en kijkt naar bepaalde punten. Dit alles kunnen we zo over onze schouders heen gooien omdat we niet schrijven voor wat Google wilt maar wat mensen willen.

Wat willen wij eigenlijk? Om met 1 woord te beginnen: duidelijkheid. Wij zoeken in zoekmachines om iets te weten te komen, we willen vinden waar we naar zoeken. Geef het zoekend publiek dan ook waar het naar vraagt.

Tijdens SEO-schrijven gebruik je woorden die te maken hebben met het onderwerp. Deze zijn bewezen belangrijker bevonden dan het exacte zoekwoord. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op. Het hangt ook per zoekwoord af of dit wel of niet geldt. Maar we kunnen zeggen dat ongeveer 75% van de tijd variaties en semantische zoekwoorden belangrijker zijn.

Waar je over schrijft? Dat is de intentie waarom mensen zoeken. Je moet de vraag beantwoorden die hun stellen. Maar hoe weet je dan waarop mensen zoeken? Nou dit is een kwestie van zoekwoordonderzoek (laten) doen. Je zal dit best zelf kunnen met onder andere Google Adwords Keyword Planner.

SEO

Meerwaarde van content

Nu dat je weet waar seo content uit bestaat gaan we verder met uitbreidingen en meerwaarde geven. Alleen maar woorden op een webpagina is oersaai waardoor mensen zoiets hebben van “daar begin ik niet aan“. Om dit te tackelen hebben we toevoegingen nodig die handig zijn en de aandacht van je bezoekers weet vast te houden.

Goed veel hoger in Google komen door inhoud

Direct merkbaar (enkele dagen) in de zoekresultaten door alleen al je inhoud op orde te hebben. Plaats de gebruiker als belangrijkst en daarna goed kijken wat je hieraan kan optimaliseren zodat Google en andere zoekmachines je hoger laten ranken.

Zeg het met afbeeldingen

Je kent vast het nut van afbeeldingen. Ze laten zien waar het onderwerp over gaat wat een verrijking geeft voor je bezoekers. Wist je ook dat afbeeldingen behoorlijk belangrijk zijn voor zoekmachine optimalisatie? Google is helemaal weg ervan. Er zijn zoveel optimalisaties te bedenken hiervoor, het is werkelijk ongelooflijk.

Meer lezen over afbeelding optimalisatie

mascotte zelfranken
Screenshot 2022-10-19 at 11-37-27 teksten controle zelfranken.nl - nr1 in seo cursussen

Broodkruimelnavigatie (breadcrumbs)

Laat je bezoekers weten waar ze op de website zijn. Navigatie schept duidelijkheid in je site en op de pagina. Zoal zo is een goede site structuur (SILO) aan te raden om te hebben.

Inhoudsopgave – Table of Content (TOC)

Een inhoudsopgave bovenaan je webpagina is gemakkelijk als overzicht voor bezoekers. Ze lezen hier in 1 oogopslag de kopteksten ofwel hoofdpunten die op de pagina te lezen zijn.

Ondertussen is TOC ook een heel leuke pagina optimalisatie. Het geeft namelijk links. Al springen naar het gewenste paginadeel, het blijven links en die vindt Google weer leuk en helemaal als je deze weet te optimaliseren.

Screenshot 2022-10-19 at 11-34-18 Beste SEO cursus Nederland Hoog in Google onsite en offsite toegang tot 100 privé blogsites

Toevoegen van Iframes

Maak gebruik van Iframes ofwel het insluiten van bijvoorbeeld een YouTube video. Zoal zo is het aanbieden van een video interessant voor je bezoekers. Ze kijken waardoor ze langer op je pagina blijven. Maar je kan nog veel meer insluiten zoals een contact formulier, een sheet of misschien wel Google Maps. Ook hier geldt dat er een exact aantal Iframes wordt aangeraden. Dit verschilt per zoekwoord dus onderzoek hierna is nodig.

Broncode SEO

Zoekmachines lezen zoekwoorden in het content én HTML (broncode). Dit betekent dat alle tags die aan seo verbonden zijn ingevuld dienen te worden. Het klopt dat mensen dit niet lezen het is puur bedoelt voor zoekmachines.

Alt tags

Bekende tags als Title, Description en Alt willen graag aanvullende informatie over het onderwerp bevatten. Vertel kort maar bondig over de topic. Veelal worden alt tags misbruikt om zoveel als mogelijk zoekwoorden hierin te verwerken. Echter kan dit heel goed of juist heel nadelig gaan, dit is afhankelijk per zoekterm.

Schema Json-LD

Speciaal bedoelt voor zoekmachines dus ook voor Google is het Schema Json-LD script. Een beetje bijdetijdse website maakt dit geheel automatisch aan. Jammerlijk genoeg is dit vergelijkbaar met wat concurrenten hebben. Om beter te zijn dan de rest wilt dit script zich ook verder laten optimaliseren. Json-LD is een zeer belangrijk SEO deel je leert hierover in onze seo cursus.

geavanceerde schema cursus

Ruim 2000 factoren beslissen hoe hoog je rankt

Het algoritme van Google kent 2040 bekende factoren waarvan 200 uiteindelijk beslissen op welke positie jouw site met zoekwoord staat. Je kan jezelf voorstellen dat als je dit zelf gaat ontleden je eerst twee dagen hoofdpijn hebt voordat je eraan begint. En waar te beginnen? Wat zijn al die factoren?

Duidelijk dat niet alles, of beter gezegd slechts een paar factoren voor seo-tekst geldt. Nu kunnen we ons zelf afvragen hoe belangrijk tekst is. Voor de mega doorgewinterde seo specialist zijn zoekmachine optimalisatie teksten 1 van de minder belangrijke punten. Maar dat brengt ons op een niveau dat niemand in Nederland heeft.