Leestijd: 5 minuten

Het verbeteren ofwel seo voor websites. Het optimalisatievermogen de extra uitbreidingen geven op bestaande en nieuwe zoekmachine-optimalisatie.

De hoogste positie in Google’s resultatenpagina behalen? Met de kennis van ZelfRanken.nl behaal je ongekende hoogtes.

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Het optimaliseren van een zoekwoord met als doel bovenaan in Google komen is zoekmachine optimalisatie. Hier maken we onderscheid in twee verschillende optimalisaties, op jouw website (onsite-seo) en vanaf andere domeinnamen (offsite-seo). SEO is een vaak gebruikte Engelse term/afkorting van Search Engine Optimization ofwel zoekmachine-optimalisatie.

Is SEO voor elk zoekwoord hetzelfde?

Helaas is SEO niet voor elk zoekwoord hetzelfde. Alle zoekwoorden hebben verschillende (hoeveelheid) variaties met daarbij een andere dichtheid. Aantal woorden in tekst, aantal afbeeldingen, welke schema Json-LD scripts …. het is nooit hetzelfde.

De basis-seo is echter altijd zeer vergelijkbaar. Maar dit vinden we zonde van tijd want het is simpelweg onvoldoende geoptimaliseerd voor de altijd innovatieve zoekmachine Google.

Stappenplan Zoekmachine-Optimalisatie

10 Tips om mee te beginnen

Zoals altijd willen we eerst weten wat we gaan doen. Weet daarom van te voren met welke zoekwoorden je hoog in Google wilt scoren. Wordt erop gezocht? Zo ja hoe vaak (zoekvolume)? En klopt de intentie (zoekintentie) voor de doelgroep die je wilt aanspreken? En is het wel mogelijk of is er zoveel concurrentie van grote aanbieders dat jij als kleintje geen schijn van kans maakt? Onderzoek deze vraagstukken en verkrijg de best mogelijke antwoorden. Wie dit overslaat kan beter stoppen dan beginnen.

1: Website structuur uittekenen

Nu we onze zoekwoorden weten moeten ze nog op logisch binnen de website worden ingedeeld, we noemen dit silo structuur. Elke website heeft een voorpagina, hieronder komen subpagina’s en die kunnen weer sub-sub-pagina’s bevatten. Het tekenen van blokjes op papier helpt hierbij.

Elk blokje is een pagina en bevat minimaal 1 zoekwoord die je wilt laten ranken. Staan ze in een logisch pad waardoor bezoekers makkelijk door je website kunnen navigeren? Dan is je silo structuur juist aangebracht en kunnen we beginnen met de site verder te onderzoeken voordat we ook maar 1 letter erop hebben geschreven.

2: Belangrijkste zoekwoord bestuderen

Het zoekwoord dat we in dit voorbeeld willen bestuderen is “zoekmachineoptimalisatie”.

Als eerste willen we richtlijnen hebben om mee te werken zoals de hoeveelheid en welke woorden worden er aangeraden. Hiervoor gebruiken we een seo-tool waar uitgebreid aandacht in onze seo cursus wordt besteed.

Deze informatie volgt uit websites die het hoogst ranken met ‘zoekmachineoptimalisatie’. Nu weten we precies wat hun hebben gedaan en kunnen dit zelf als richtlijn meenemen in onze pagina.

variatie zoekwoorden

3: Variatie zoekwoorden

Het blijkt dat het hoofdzoekwoord zoekmachineoptimalisatie twee varianten kent namelijk zoekmachine-optimalisatie en zoekmachine optimalisatie. Nu weten we in ieder geval dat deze variaties in het content moeten terugkomen. We kunnen ervoor kiezen om meerdere toe te voegen zoals optimalisatie zoekmachine. Als we deze gebruiken in een zinsdeel zoals ‘optimalisatie zoekmachine Google‘. Zitten we meteen goed.

4: LSI (semantic) sleutelwoorden

LSI (Latent Semantic Indexing) zijn woorden die een nauw verband hebben met het originele zoekwoord. De seo-tool heeft uit de hoogst rankende websites opgemerkt dat er dezelfde woorden worden gebruikt. We nemen niet elke suggestie als even waardevol maar het blijft over het algemeen een goede indicatie.

SEO | Google | content | online | marketing | zoekresultaten – zijn suggesties die zeker met het onderwerp te maken hebben. Het is zeker aan te raden om deze binnen seo tekst en rest van het content te benutten.

5: Search Engine <title> tag

In de zoekmachine titel tag moet minimaal 1x ons zoekwoord voorkomen. (<title>Zoekmachineoptimalisatie</title>)

6: H1 pagina titel

Ook in de H1 tag (grootste koptekst) worden we geacht om minimaal 1x de hoofdzoekterm te plaatsen.

7: Kopteksten H2 en H3

Het begint iets lastiger te worden nu we weten welke termen er in de H2 of H3 worden verwacht. Dus bijvoorbeeld de term zoekmachine moet tussen de 6 en 11 maal in een H2 of H3 worden vernoemd.

8: Hoofd content

De lijst van alle woorden en hoe vaak te herhalen is een lange, hier is een verkorte afbeelding van gemaakt. Gebruik je een term vaker dan wordt aangegeven noemen we dit over optimalisatie. Geen paniek als dit zo bij jou is. Belangrijker is het dat alle termen zijn gebruikt. Is dit niet het geval noemen we dit onder optimalisatie.

Tevens zien we de aantal benodigde woorden van 4335. Probeer hier zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Ook dit is een richtlijn al is het wel een heel belangrijke. Ga je er ver onder zitten dan is dit niet goed voor je seo.

pagina structuur

9: Pagina structuur

Om alle (kop)teksten te verwerken zoals dit te optimaliseren zoekwoord betaamt hebben we pagina structuur nodig. Ook hiervan zijn er zoveel punten die worden genoemd waardoor er slechts een deel van die informatie in de afbeelding wordt weergegeven. We zien in ieder geval dat aantallen een grote rol speelt voor zoekmachine optimalisatie. Houden we ons hier keurig aan dan zijn we goed op weg om te ranken.

Json-LD scripts

10: Schema Json-LD scripts

Het maak of breek moment van goede zoekmachine optimalisatie is het Json-LD script van schema.org.

De meeste mensen inclusief seo specialisten laten het op dit punt afweten door een plugin of generator te laten uitvoeren.

Het script komt ook over of als je een universitaire opleiding hiervoor nodig hebt. Echter is dit totaal niet het geval.In onze cursus seo leren we je binnen het uur beter schema Json-LD te schrijven dan welke plugin en generator dan ook.

Zeker weten dat je wel eens op een link heb geklikt, dus je weet wat het doet. In zoekmachine optimalisatie komen we verschillende soorten links tegen. Ze brengen je allemaal van de ene plek naar de andere. Maar er zijn meerdere benamingen die de optimization in de search egine stopt.

1: Interne links: Links die in het hoofd-content van een pagina staan.

2: Inbound links: Dit zijn binnenkomende interne links vanaf een andere pagina van je site.

3: Outbound links: Dit zijn uitgaande interne links naar een andere pagina van je site.

4: Externe links: Links die naar een ander domeinnaam verwijzen.

5: Menu links: Links binnen het menu in de header.

6: Footer links: Of site-wide links genoemd in de footer.

7: Breadcrumb links: Links in het navigatie gedeelte.

8: TOC links: Links uit de inhoudsopgave. Deze springen binnen de pagina.

9: Backlinks: Links vanaf een ander domein.

10: Nofollow: Link tag in de broncode die geen linkjuice doorstuurt.

11: Dofollow: Link tag in de broncode die linkjuice doorstuurt..

Anchors, linkjuice en autoriteit

Waar al die hyperlinks goed voor zijn? De anchors zijn doorgaans woorden die bij het onderwerp horen hierdoor vallen ze onder optimalisaties. Hoofdzakelijk backlinks en interne links zorgen voor het doorgeven van linkjuice waardoor autoriteit van een pagina verhoogd. Backlinks horen op pagina’s te staan die relevant zijn over het onderwerp, een meerwaarde geven.

link anchor