Leestijd: 7 minuten

Backlinks voor Kunstmatige Intelligenties van Google

Het beste voor offsite-seo is dat andere mensen over jouw website, webwinkel, bedrijf, product of dienst praten. Sinds de doorbraak van kunstmatige intelligentie in 2023 zijn er nogal wat dingen veranderd in zoekmachineoptimalisatie. Zo hebben de AI’s niet echt backlinks meer nodig om een webpagina goed te beoordelen. Maar zijn ze écht helemaal afgeschreven?

Waarom is het backlinken veranderd?

In 2022 en de jaren daarvoor was het mogelijk om met backlinken hoog in Google te komen zelfs al had je niet de beste webpagina voor de zoekopdracht.

In 2023 is daar verandering in gekomen. Vandaag de dag is onsite SEO stukken belangrijker geworden waardoor WEL de meest goede webpagina’s het hoogst scoren.

Google wilt nu eenmaal de beste resultaten geven en niet de webpagina’s met de beste backlinks. En niet te vergeten is de zoekmachine zich erg bewust van deze optimalisatie.

logo zelfranken backlinks

Cursus Backlink ZelfRanken.nl

ZelfRanken.nl biedt de ‘alle SEO in 1 cursus’ aan waar ook de nieuwste technieken en informatie over backlinks te leren valt.

Tevens hebben we een eigen netwerk opgezet waar cursisten gratis gebruik van mogen maken. Zo leer je niet alleen maar kan je het ook in de praktijk brengen.

Koop de cursus

Linkbuilding uitbesteden

Met alle huidige kunstmatige intelligenties van Google is linkbuilding uitbesteden iets dat steeds vaker wordt gedaan.

Een verstandige keuze want onderzoek naar entiteiten, topical cluster en RankBrain is al best lastig. Het toepassen gaat zelfs nog een stap verder.

Vereis het beste voor jouw website en huur Greg in.

meer informatie
Linkbuilding Expert Greg.

Greg: Linkbuilding specialist

Informatie over het verkrijgen van backlinks

In de praktijk blijkt het verkrijgen van backlinks een stuk moeilijker voor kleinere en minder bekende websites. Mensen zijn eerder geneigd om te praten over bedrijven die we op TV reclames zien. Dit is 1 van de redenen waarom hun altijd zo goed ranken en wij minder.

Echter moeten we zelf ook aan backlinks en positieve geluiden zien te komen. Natuurlijk op eerste plaats is door je hart en ziel in je onderneming te storten en klanten vragen of ze misschien een aanbevelende review willen schrijven.

Maar dan nog blijft er een groot verschil tussen de getallen van grootgrutters en ons. Al wat we nu nog kunnen doen is zelf zorgen voor positieve aanbevelingen. Ja het is niet helemaal eerlijk maar we moeten IETS om ook in het zicht te geraken.

Een Nederlandse website vraagt om Nederlandstalige content links

Heb je jouw website in het Nederlands? Dan heb je hosting uit Nederland zijn je backlinks ook afkomstig uit ons land. En uitsluitend vanaf verschillende IP adressen. Een bekende website soort die je alleen in NL zal vinden is de startpagina. Probeer zo veel mogelijk alle soorten startpagina’s te ontwijken. Ze bevatten geen content, ze zijn niet geoptimaliseerd voor je zoekwoord.

Waarom ze belangrijk zijn voor seo

Waarom ze belangrijk zijn voor SEO? Omdat Google niet alleen de best mogelijke informatie bovenaan wilt hebben maar ook de meest betrouwbare. In de online wereld zijn niet alle aanbieders even goed te vertrouwen. De kunstmatige intelligenties begrijpen of een bedrijf goede of minder goede intenties heeft doordat mensen over je praten met misschien wel een backlink erbij.

Google kan goede vibes herkennen en telt dit in je score op

Positieve artikelen over jouw aanbod wordt door Google herkent en deze worden in je score opgeteld. Deze zullen de zoekwoord rank dan ook beïnvloeden. Daarom is offsite-seo nog altijd van belang, het gaat alleen anders dan we jarenlang gewent zijn.

Hoe backlinks werken en welke er zijn

Een backlink of hyperlink is voor het publiek een normale link. Achter de schermen zit er behoorlijk veel verschillen tussen alle links. Voor de gebruiker werken links ook allemaal het zelfde, ze brengen je naar een andere pagina of springt in dezelfde pagina.

No-follow links

Er wordt geen linkjuice doorgegeven met no-follow links. Vroeger waren dit soort links niet zo interessant om te hebben. Tegenwoordig maakt dit echter niet meer uit omdat kunstmatige intelligenties geen webpagina’s beoordelen op inkomende links.

Do-follow links

Het hebben van do-follow links was altijd een must-have. Echter zijn tijden veranderd en ook hier geldt dat het tegenwoordig niet veel meer uitmaakt. Ja het is nog altijd leuk om te hebben maar echt voor SEO doeleinden maakt het stukken minder uit.

Externe links

Gaat er een link naar een ander domeinnaam dan hebben we het over externe links. Andere benamingen zijn uitgaande links en backlinks. Ze maken van het internet 1 geheel. Een externe link gaat naar een andere website maar wel over het zelfde onderwerp, op deze pagina valt er meer te lezen dan de huidige pagina.

Interne links

Gaan we vanuit onze eigen webpagina linken naar een andere webpagina in onze website noemen we dit interne links of intern linken. Voor SEO tellen we alleen interne links mee die binnen het hoofd content staan (content links). Links in de header en footer zijn officieel wel interne links maar tellen we in SEO niet mee.

Inbound links

Gaat er een interne link naar een webpagina toe dan tellen we deze als een inbound link. De pagina met de meeste inbound links is doorgaans de meest belangrijke van een website waardoor Google deze hoger wilt ranken.

Outbound links

Ga je linken vanuit een webpagina naar een andere webpagina van jouw site noemen we deze interne link een outbound link. Outbound links blijven echter wel binnen de huidige topical cluster.

Backlink variëteit

Variëteit aan backlinks geeft een goed linkprofiel. De meest bekende komen vanaf blogs maar sinds het jaar 2023 heeft Google het hier niet meer zo op omdat ze zeggen dat blogs er niet om bekend staan hoogwaardig content te bevatten.

We moeten daar wel gelijk in geven. Meestal wordt een blog gebruikt voor linkbuilding vanwege hoge domeinautoriteit. Entiteiten, HEAT en topical cluster ontbreken veelal.


Metrics laten zoekwoorden niet meer in ranking stijgen

Heel veel tegengeluiden kwamen toen er werd verkondigd dat metrics geen effect meer hebben voor de rank. Natuurlijk is dit ook een bittere pil voor linkverkopers die hiervan leven. Ook bekende tools zoals Ahrefs en SemRush zullen niet blij zijn met deze aanpassing van de zoekmachine.

Linkwaarde is een verouderde optimalisatie techniek

Vroeger was de regel “hoe hoger de linkwaarde des te waardevoller de link. Maar juist door de kunstmatige intelligentie doorbraak is dit tot een stop gebracht. We raden daarom dan ook aan om te stoppen met het kopen van backlinks. Het is zonde van je geld want zoals het voorheen wel werkte zal dat nu niet meer doen.

Haal kwaliteit uit reviews

Vraag aan je klanten of ze een review voor je willen schrijven. Je kan nooit voldoende goede reviews voor jouw reputatie verkrijgen. Eigenlijk is 1 goede review beter van kwaliteit dan 10 hoge autoriteit backlinks. Meld je aan bij alle bekende reviewsites en vul ze allemaal met de hoogst mogelijke kwaliteit reviews die je maar kan behalen.

Praktische tips waar je wat aan hebt

Omdat er veel veranderd is willen we je wel wat tips geven om de juiste richting in te slaan. Natuurlijk kunnen we niet alles hier kwijt want dat komt voor in de SEO cursus van ZelfRanken.nl

Welke anchortekst moet je gebruiken?

Waar we voorheen keywords in de anchor stopte is vandaag de dag niet meer zo. SpamBrain 1 van de kunstmatige intelligenties van Google weet zeer goed welke backlinks er op de natuurlijke manier zijn verkregen en welke bewust voor linkbuilding zijn geplaatst. De anchor is 1 van die dingen die ervoor zorgt dat een backlink van kwaliteit is of juist niet. Mocht SpamBrain zoekwoorden vinden in je anchortekst dan worden deze binnenkomende links niet meegeteld.

Verwijzing van betrouwbare bron

Probeer jezelf aan te melden of een verwijzing te verkrijgen bij betrouwbare bron. Dit zijn websites die niet spammy zijn maar waar correcte informatie vandaan wordt gehaald omdat het of een besloten site is of het content wordt gecontroleerd op waarheid.

Voorkom broken links

Een broken link is een link die naar een pagina verwijst die niet langer meer bestaat of is verhuisd. Bezoekers die vanaf deze hyperlink komen belanden veelal op een 404 pagina niet gevonden. Dit is erg vervelend en ook voor zoekmachines die van dezelfde hyperlink gebruik maken.

Backlinkprofiel regelmatig controleren

Het laatste wat je wilt zijn negatieve teksten en backlinks vanaf websites die niks met het onderwerp van jou te maken hebben. Zijn er problemen? Probeer ze eerst op te lossen. Mocht dit niet werken kan je de Google disavow tool gebruiken.

Relevant copywriting

Hou jouw verhaal zo relevant mogelijk en zorg altijd voor copywriting. Vergeet ook niet jouw naam, adres en telefoonnummer die tevens in Google Mijn Bedrijf staan te benoemen. Bij genoeg entiteiten en HEAT in jouw verhaal zal je marketing aanslaan. Neem deze richtlijnen zeer serieus want hiermee ga je gezonde offsite-seo opbouwen.

Een backlinkpagina moet voldoende woorden en benodigde entiteiten bevatten

De tijd van veelgebruikte startpagina links is voorbij. In huidige tijd moet de backlinkpagina voldoende toevoeging aan het onderwerp hebben. Dit kan alleen met een pagina dat ruim in het aantal woorden zit inclusief entiteiten die met je zoekwoord te maken hebben.

Uitbesteden aan specialist

Jouw gehele SEO of alleen linkbuilding/backlinks overlaten aan een specialist behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Specialisten hebben net even wat meer kennis van onder andere RankBrain dan gemiddeld. In ieder geval niet zomaar iemand die wat linkt op hoop van zege.