Leestijd: 9 minuten

Onderzoek verslaat raden en hopen

Meer dan 70% van zoekmachineoptimalisatie bestaat uit onderzoek.

Willekeurig gokken en hopen op het beste resultaat kan soms een strategie zijn, en wie weet, soms heb je geluk.

Maar de realiteit leert ons dat bijna altijd SEO-werk wordt verricht zonder ooit de vruchten ervan te plukken.

Het is standaard om het volgende te onderzoeken:

 1. Zoekwoordenonderzoek: controleer de haalbaarheid en zoekintentie voor optimale conversie.
 2. Entiteiten: vaak aangeduid als Google semantics. Zonder deze woorden in je tekst is vindbaarheid vrijwel onmogelijk.
 3. Topical Cluster: een groep webpagina’s die bij jouw onderwerp horen.
onderzoek van zoekwoorden laten doen

Zoekwoordenonderzoek

De beste soort hulp om te kopen

Meer informatie

Cursus website optimalisatie

De cursus die websites vindbaar maakt

Cursus bovenaan in Google

Belangrijke cursus onderwerpen:

Cursus kopen

Seogoogle: Ontvang handige tips om je SEO-optimalisatie te verbeteren!

Inleiding tot SEO

Welkom op onze webpagina vol met waardevolle tips en trucs om je website te optimaliseren voor Google! Als ervaren SEO-experts willen we je graag helpen om hoger te scoren in de zoekresultaten van deze populaire zoekmachine.

Voordat we echter ingaan op de specifieke strategieën en technieken, is het belangrijk dat je begrijpt wat SEO precies inhoudt en waarom het zo essentieel is. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het omvat alle activiteiten die worden ondernomen om ervoor te zorgen dat jouw website beter vindbaar wordt in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van Google.

Met andere woorden, door middel van SEO kun je ervoor zorgen dat jouw website een prominentere positie krijgt wanneer mensen relevante zoekopdrachten uitvoeren. Maar waarom is dit nu zo ontzettend belangrijk? Stel je eens voor hoeveel verkeer er naar jouw website kan komen als deze bovenaan de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen zoeken naar producten of diensten die jij aanbiedt.

Onderzoeken hebben aangetoond dat websites die hoog ranken in de zoekresultaten aanzienlijk meer klikken ontvangen dan websites die lager ranken. Met andere woorden, een goede positie in de zoekresultaten kan leiden tot een toename van bezoekersaantallen en potentiële klanten voor jouw bedrijf. Nu vraag je je waarschijnlijk af: “Hoe bereik ik dan precies die hoge ranking in Google?” Dat brengt ons bij het volgende onderwerp: de rol van Google in het SEO-proces.

Belangrijke SEO-factoren

Belangrijke tips voor het optimaliseren van je website voor Google Wil je hoger scoren in de zoekresultaten van Google? Dan zijn er een aantal belangrijke SEO-factoren waar je rekening mee moet houden.

Hieronder geven we je enkele waardevolle tips om jouw website te optimaliseren:

 1. Trefwoordenonderzoek en –optimalisatie: Het gebruik van relevante trefwoorden is essentieel om gevonden te worden door zoekmachines. Doe grondig onderzoek naar welke trefwoorden relevant zijn binnen jouw niche en pas deze toe in de inhoud van je website.
 2. Linkbuilding en backlink-strategieën: Backlinks, oftewel links van andere websites naar jouw site, spelen een grote rol bij het bepalen van de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw website. Werk aan het opbouwen van kwalitatieve backlinks door middel van gastbloggen, samenwerkingen met andere websites of het creëren van waardevolle content die anderen willen delen.
 3. Technische SEO: Naast inhoudelijke aspecten zijn er ook technische aspecten die invloed hebben op de ranking in zoekmachines. Zorg ervoor dat je website snel laadt, mobielvriendelijk is en goed geoptimaliseerd is voor crawlers zoals Googlebot.
 4. Contentkwaliteit: Content is koning als het gaat om SEO. Produceer hoogwaardige, relevante content die nuttig is voor jouw doelgroep. Schrijf boeiende artikelen, maak informatieve video’s of bied waardevolle tips aan om gebruikers aan te trekken.
 5. Optimaliseer je content voor SEO: Naast het creëren van kwalitatieve inhoud, is het belangrijk om deze te optimaliseren voor zoekmachines. Gebruik relevante trefwoorden in de titels, koppen en meta-beschrijvingen van je pagina’s.

Zorg er ook voor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd met alt-tags. Door rekening te houden met deze belangrijke SEO-factoren kun je jouw website beter laten scoren in de zoekresultaten van Google. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en pas indien nodig je strategie aan om een voorsprong te behouden op de concurrentie.

Content is koning

Technische SEO: optimaliseer je website voor hogere zoekmachine rankings Als het gaat om het optimaliseren van je website voor Google, is technische SEO een cruciaal aspect. Het omvat verschillende elementen die ervoor zorgen dat je website snel en gebruiksvriendelijk is.

Hier zijn enkele waardevolle tips en trucs om de technische aspecten van je website te verbeteren:

 1. Snelheid van de website: Een snelle laadtijd is niet alleen essentieel voor een geweldige gebruikerservaring, maar kan ook invloed hebben op hoe hoog je scoort in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat afbeeldingen geoptimaliseerd zijn, maak gebruik van caching-technieken en minimaliseer onnodige code om de laadtijd van je pagina’s te versnellen.
 2. Mobiele optimalisatie: Aangezien steeds meer mensen websites bezoeken via mobiele apparaten, is het belangrijk dat jouw site goed werkt op smartphones en tablets. Maak gebruik van responsive design of creëer een aparte mobiele versie van je site om een optimale gebruikerservaring te bieden aan mobiele gebruikers.
 3. Crawlbare structuur: Zorg ervoor dat zoekmachines gemakkelijk door jouw website kunnen navigeren met behulp van duidelijke URL-structuren, interne links en sitemaps. Dit helpt zoekmachines bij het indexeren van al jouw pagina’s.
 4. Gebruiksvriendelijkheid: Maak jouw website zo gebruiksvriendelijk mogelijk door intuïtieve navigatie, duidelijke call-to-actions (CTA’s) en relevante inhoud aan te bieden aan jouw bezoekers.
 5. Beveiliging: Zorg ervoor dat je website veilig is door het gebruik van een SSL-certificaat en regelmatige updates van jouw CMS en plug-ins. Dit helpt niet alleen om de gegevens van jouw bezoekers te beschermen, maar kan ook invloed hebben op je ranking in de zoekresultaten.

Door aandacht te besteden aan deze technische aspecten van SEO, kun je ervoor zorgen dat jouw website goed presteert in de zoekresultaten en een bevredigende gebruikerservaring biedt aan jouw bezoekers. Vergeet niet om regelmatig de prestaties van je site te controleren met behulp van tools zoals Google Search Console en Google Analytics, zodat je eventuele problemen snel kunt identificeren en verhelpen.

De rol van sociale media in SEO

De kracht van kwalitatieve en relevante inhoud – Optimaliseer je website voor Google Als het gaat om het optimaliseren van je website voor Google, is er één gouden regel die altijd geldt: content is koning. De algoritmen van Google worden steeds geavanceerder in het begrijpen van de intentie achter zoekopdrachten.

Daarom is het cruciaal om hoogwaardige, relevante en waardevolle inhoud te bieden aan je gebruikers. Bij het creëren van content moet je ervoor zorgen dat deze aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Dit betekent dat je onderzoek moet doen naar relevante zoekwoorden binnen jouw niche en industrie. Maak gebruik van tools zoals de Google Zoekwoordplanner of SEMrush om populaire zoektermen te vinden die gericht zijn op jouw specifieke doelgroep.

Naast het gebruik van relevante zoekwoorden, streef ook naar kwaliteit in termen van schrijfstijl, grammatica en leesbaarheid. Zorg ervoor dat jouw inhoud goed gestructureerd is met duidelijke koppen, subkopjes en alinea’s. Gebruik bullet points of genummerde lijsten om informatie gemakkelijk scanbaar te maken voor gebruikers. Het toevoegen van visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s of infographics kan ook helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring op jouw website.

Deze visuele elementen kunnen niet alleen complexe concepten verduidelijken, maar dienen ook als eye-catchers om de aandacht van gebruikers te trekken. Daarnaast is het van belang om regelmatig nieuwe content toe te voegen aan je website. Dit kan in de vorm zijn van blogposts, artikelen, whitepapers of zelfs video’s. Door regelmatig nieuwe inhoud te publiceren, laat je Google zien dat jouw website actief en relevant is voor gebruikers.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat jouw inhoud gemakkelijk deelbaar is op sociale media platforms. Sociale signalen spelen een rol bij het bepalen van de autoriteit en relevantie van een website. Voeg daarom social sharing buttons toe aan jouw pagina’s en moedig gebruikers aan om jouw inhoud te delen met hun netwerk. Kortom, het creëren van hoogwaardige, relevante en waardevolle inhoud is essentieel voor het optimaliseren van jouw website voor Google. Hiermee vergroot je niet alleen de kans op hogere rankings in zoekresultaten, maar biedt je ook een bevredigende ervaring aan jouw gebruikers.

Google Analytics en SEO

De kracht van kwalitatieve en relevante inhoud – Optimaliseer je website voor Google Als het gaat om het optimaliseren van je website voor Google, is er één gouden regel die altijd geldt: content is koning. De algoritmen van zoekmachines zoals Google worden steeds geavanceerder in het begrijpen van de intentie achter zoekopdrachten.

Daarom is het cruciaal om hoogwaardige, relevante en waardevolle inhoud te bieden aan je gebruikers. Bij het creëren van content moet je ervoor zorgen dat deze aansluit bij de behoeften en interesses van jouw doelgroep. Dit betekent dat je onderzoek moet doen naar welke zoekwoorden relevant zijn binnen jouw niche en industrie. Maak gebruik van tools zoals de Google Zoekwoordplanner of SEMrush om populaire zoektermen te vinden die gericht zijn op jouw specifieke doelgroep.

Naast het gebruik van relevante zoekwoorden, streef ook naar kwaliteit in termen van schrijfstijl, grammatica en leesbaarheid. Zorg ervoor dat jouw inhoud goed gestructureerd is met duidelijke koppen, subkopjes en alinea’s. Gebruik bullet points of genummerde lijsten om informatie gemakkelijk scanbaar te maken voor gebruikers. Het toevoegen van visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s of infographics kan ook helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring op jouw website.

Deze visuele elementen kunnen niet alleen complexe concepten verduidelijken, maar dienen ook als eye-catchers om de aandacht van gebruikers te trekken. Daarnaast is het van belang om regelmatig nieuwe content toe te voegen aan je website. Dit kan in de vorm zijn van blogposts, artikelen, handleidingen of andere informatieve inhoud. Door regelmatig nieuwe content te publiceren, laat je Google zien dat jouw website actief en relevant is voor gebruikers.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat jouw inhoud gemakkelijk deelbaar is op sociale media platforms. Sociale signalen spelen een rol bij het bepalen van de autoriteit en relevantie van een website. Voeg daarom social sharing buttons toe aan jouw pagina’s en moedig gebruikers aan om jouw inhoud te delen met hun netwerk. Kortom, kwalitatieve en relevante inhoud is essentieel voor het optimaliseren van jouw website voor Google.

Door waardevolle informatie te bieden die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep, kun je niet alleen hoger scoren in zoekresultaten maar ook een positieve gebruikerservaring creëren die leidt tot meer verkeer naar jouw site.

Veelvoorkomende SEO-mythes en -misvattingen

Het belang van het meten en analyseren van SEO-prestaties met Google Analytics Als je jouw website wilt optimaliseren voor Google, is het cruciaal om de prestaties te meten en te analyseren. En daar komt Google Analytics om de hoek kijken.

Met deze krachtige tool krijg je gedetailleerde inzichten in hoe jouw website presteert in de zoekresultaten. De eerste stap is ervoor zorgen dat je een Google Analytics-account hebt ingesteld voor jouw website. Dit kun je eenvoudig doen door naar de officiële website van Google Analytics te gaan en de instructies te volgen om een account aan te maken.

Zodra jouw account is ingesteld, moet je de trackingcode op elke pagina van jouw website plaatsen. Deze code stelt Google Analytics in staat om gegevens over jouw siteverkeer bij te houden en rapportages te genereren. Nu alles klaar is, kun je beginnen met het analyseren van jouw SEO-prestaties.

Een belangrijke statistiek om naar te kijken, is het aantal organische zoekopdrachten waarmee mensen op jouw site terechtkomen. Dit geeft aan hoe goed jouw site scoort in de zoekresultaten. Daarnaast zijn er ook andere relevante statistieken waar je naar kunt kijken, zoals bouncepercentage, gemiddelde tijd op pagina en conversieratio’s. Deze gegevens kunnen helpen bij het identificeren van gebieden die verbetering behoeven of kansen biedt voor verdere optimalisatie.

Eén handige functie binnen Google Analytics is de mogelijkheid om aangepaste rapportages aan te maken die specifiek gericht zijn op SEO-metingen. Hiermee kun je de prestaties van specifieke zoekwoorden, pagina’s of campagnes volgen en analyseren. Het is ook belangrijk om regelmatig jouw Google Analytics-gegevens te controleren en trends in de gaten te houden. Zo kun je eventuele veranderingen in het zoekverkeer opmerken en hierop reageren met passende optimalisatiestrategieën.

Kortom, het meten en analyseren van jouw SEO-prestaties met behulp van Google Analytics is essentieel voor een succesvolle optimalisatiestrategie. Door deze gegevens bij te houden, krijg je inzicht in hoe goed jouw website scoort in de zoekresultaten en waar er ruimte is voor verbetering.

Zorg ervoor dat je regelmatig controleert op nieuwe trends en pas indien nodig jouw strategie aan om zo hoog mogelijk te scoren in de rankings van Google.

Conclusie en volgende stappen

Het meten en analyseren van uw SEO-prestaties is van cruciaal belang als u uw website wilt optimaliseren voor Google. En daar komt Google Analytics om de hoek kijken. Google Analytics is een krachtige tool die u helpt bij het verzamelen en analyseren van gegevens over hoe gebruikers zich gedragen op uw website.

Met deze informatie kunt u inzicht krijgen in wat goed werkt en waar verbetering nodig is. Om te beginnen, moet u ervoor zorgen dat u Google Analytics heeft geïnstalleerd op uw website. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een trackingcode toe te voegen aan de HTML-code van elke pagina op uw site. Zodra Google Analytics actief is, kunt u belangrijke statistieken volgen zoals verkeersbronnen, paginaweergaven, bouncepercentage en gemiddelde sessieduur.

Deze statistieken helpen u begrijpen waar bezoekers vandaan komen, hoe lang ze blijven hangen en of ze betrokken zijn bij uw inhoud. Eén specifieke metric die relevant is voor SEO-optimalisatie is organisch verkeer. Organisch verkeer verwijst naar bezoekers die via zoekmachines naar uw site komen zonder betaalde advertenties. Door de trend in organisch verkeer te volgen, kunt u zien of uw SEO-inspanningen vruchten afwerpen of dat er ruimte is voor verbetering.

Naast het monitoren van statistieken kunt u met Google Analytics ook doelen instellen. Doelen zijn specifieke acties die gebruikers op uw site moeten uitvoeren, zoals het invullen van een formulier of het voltooien van een aankoop. Door doelen in te stellen en bij te houden hoeveel gebruikers deze bereiken, kunt u de effectiviteit van uw SEO-strategie beoordelen.

Een andere handige functie van Google Analytics is de mogelijkheid om rapporten aan te passen en gegevens te segmenteren. Hiermee kunt u dieper graven in specifieke aspecten van uw websiteprestaties en gedetailleerde inzichten verkrijgen. Het meten en analyseren van uw SEO-prestaties met behulp van Google Analytics stelt u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over welke optimalisatiestrategieën werken en welke niet. Het helpt ook bij het identificeren van trends op lange termijn en het ontdekken van kansen voor verbetering.

Kortom, het gebruik van Google Analytics als onderdeel van uw SEO-strategie is essentieel voor succesvolle resultaten. Het biedt waardevolle informatie waarmee u uw website verder kunt optimaliseren voor betere zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google. In de volgende sectie gaan we dieper in op veelvoorkomende SEO-mythes en -misvattingen die schadelijk kunnen zijn voor uw rankings, dus blijf lezen!