Leestijd: 12 minuten

Waarom juist onze adviezen en tips?

In het SEO wereldje wordt er veel geroepen waarvan het meeste napraat is. Echter zijn al die goed bedoelde adviezen en tips niet altijd even accuraat of up-to-date.

Wat jij nodig hebt is een bron waar je écht van op aan kan. Wij van ZelfRanken.nl hebben zelf internationale cursussen gevolgd van de beste ter wereld. Ja het zijn ook de duurste en meest moeilijke om te begrijpen.

Daarom hebben wij het voor jou toegankelijk gemaakt door het simpel uit te leggen en tegen een eenmalige betaalbare prijs.

SEO cursus kopen
tips en advies voor seo

Krijg nuttige tips en advies over SEO

Wil je je website beter vindbaar maken? Hier krijg je praktische tips en advies over SEO die je kunt toepassen om je ranking in zoekmachines te verbeteren. We laten je zien hoe je met de juiste strategieën en technieken de vindbaarheid van je site kunt vergroten.

SEO-tips en advies voor jou

Voor elk type ondernemer, of je nu een blog hebt, een mkb runt of een grote website beheert, bieden we advies op maat. Ontdek hoe je met doelgerichte SEO-tips je website bovenaan de zoekresultaten kunt laten verschijnen.

Zoekmachine optimalisatie tips

Wat zijn de belangrijke zoekmachine optimalisatie tips die je direct kunt toepassen? Leer hoe je met praktische en gratis technieken je website kunt optimaliseren om meer verkeer van Google en andere zoekmachines te trekken.

SEO content optimalisatie

Content is koning, maar geoptimaliseerde content is koningin. Ontdek hoe je je content kunt structureren en aanpassen om beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Leer hoe je de juiste zoekwoorden en metadata kunt gebruiken om je SEO-score te verhogen.

SEO website audit

Een grondige SEO-audit van je website is essentieel om te begrijpen waar verbeteringen nodig zijn. Leer hoe je zelf een website-audit kunt uitvoeren en ontdek welke aspecten je kunt aanpassen voor een hogere ranking op Google.

SEO metadata optimalisatie

Metadata is meer dan alleen beschrijvende tekst. Het heeft invloed op hoe je site wordt weergegeven in zoekresultaten. Leer hoe je titels, beschrijvingen en andere metadata kunt optimaliseren om de CTR te verhogen en meer klikken naar je site te krijgen.

SEO strategieën en technieken

Ontdek geavanceerde SEO-strategieën en -technieken die je kunnen helpen om de concurrentie voor te blijven. Leer hoe je met een doordachte aanpak je site kunt laten stijgen in de zoekresultaten en hoe je kunt profiteren van nieuwe SEO-trends.

SEO tools en software

Er zijn verschillende tools en software beschikbaar om je te helpen bij je SEO-inspanningen. We bespreken de beste SEO-tools die je kunt gebruiken om je zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en prestatietracking te verbeteren.

SEO ranking factoren

Hoe bepaalt Google welke websites bovenaan de zoekresultaten verschijnen? We duiken in de belangrijkste SEO-rankingfactoren en leggen uit hoe je je site kunt optimaliseren om aan deze factoren te voldoen en zo hoger te scoren.

SEO keyword onderzoek

Zoekwoorden vormen de basis van SEO. Leer hoe je effectief zoekwoordonderzoek kunt uitvoeren om de juiste zoektermen te vinden waarop je wilt scoren. Ontdek hoe je longtail-zoekwoorden kunt benutten en je content kunt aanpassen aan zoekintenties.

SEO concurrentieanalyse

De concurrentie begrijpen is cruciaal voor succesvolle SEO. Leer hoe je een grondige concurrentieanalyse kunt uitvoeren om inzicht te krijgen in de strategieën van je concurrenten. Ontdek hoe je deze inzichten kunt gebruiken om je eigen aanpak te verbeteren.

Backlinks blijven een belangrijke factor voor SEO. Leer effectieve strategieën om kwalitatieve backlinks naar je site te krijgen. Ontdek welke benaderingen werken, hoe je slechte backlinks vermijdt en hoe je een natuurlijk linkprofiel opbouwt.

Conclusie

 • Met de juiste SEO-tips en advies kun je je website beter vindbaar maken.
 • Zorg voor geoptimaliseerde content en metadata om je SEO-score te verbeteren.
 • Voer regelmatig een SEO-audit uit om zwakke punten op je site te identificeren.
 • Gebruik handige SEO-tools en software voor efficiënte optimalisatie.
 • Houd rekening met belangrijke rankingfactoren en pas je strategie dienovereenkomstig aan.
 • Voer grondig zoekwoordonderzoek uit en begrijp je concurrenten om je aanpak te verfijnen.
 • Bouw kwalitatieve backlinks op om je online autoriteit te versterken.

On-page Optimalisatie

On-page optimalisatie is een essentieel onderdeel van SEO. Het omvat het aanpassen van verschillende aspecten van je website om de vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren. Een paar belangrijke technieken zijn:

 • Meta-tags
 • Titel-tags
 • Meta-beschrijvingen
 • Header-tags
 • Interne links
 • Keyword-dichtheid

Meta-tags

Meta-tags zijn stukjes code die informatie over een webpagina verstrekken aan zoekmachines. De titel-tag en meta-beschrijving zijn bijzonder belangrijk, omdat ze zoekmachines en gebruikers vertellen waar een pagina over gaat.

Titel-tags

De titel-tag van een pagina is de tekst die bovenaan de browser wordt weergegeven en ook als titel in zoekresultaten verschijnt. Het is cruciaal om relevante zoekwoorden op te nemen en tegelijkertijd de leesbaarheid voor gebruikers te behouden.

Meta-beschrijvingen

De meta-beschrijving is een korte samenvatting van de inhoud van een pagina die onder de titel in zoekresultaten wordt weergegeven. Hoewel het geen directe rankingfactor is, kan een overtuigende en relevante beschrijving de klikfrequentie verhogen.

Header-tags

Header-tags (H1, H2, H3, enz.) worden gebruikt om de structuur van de inhoud aan te geven. Ze helpen zoekmachines begrijpen welke delen van je inhoud belangrijker zijn. Het is slim om je belangrijkste zoekwoorden in H1-tags te plaatsen.

Interne Links

Het plaatsen van relevante interne links op je website is gunstig voor zowel gebruikers als zoekmachines. Interne links helpen bij het navigeren door je site en verspreiden waarde tussen pagina’s.

Keyword-dichtheid

Hoewel keyword-dichtheid niet zo belangrijk is als vroeger, is het nog steeds goed om je belangrijkste zoekwoorden op natuurlijke wijze in je content op te nemen. Overmatig gebruik kan echter leiden tot ‘keyword stuffing’, wat nadelig kan zijn.

Afbeelding Optimalisatie

Afbeelding optimalisatie is een gouden kans om je website’s SEO naar een hoger niveau te tillen. Door concrete stappen te nemen om afbeeldingen te optimaliseren, kun je de laadtijden van je pagina’s verminderen en zo de gebruikerservaring voor alle bezoekers, inclusief die op mobiele apparaten, verbeteren. Zorg ervoor dat je relevante alt-teksten gebruikt en afbeeldingen in het juiste formaat en de juiste compressie opneemt. Dit optimaliseren kan het organische verkeer naar je website aanzienlijk verbeteren.

Off-page Optimalisatie

Off-page optimalisatie draait allemaal om het bouwen van een sterke online aanwezigheid buiten je eigen website. Backlinks, een belangrijke component van off-page optimalisatie, zijn als stemmen van andere websites die de autoriteit van jouw site versterken. Sociale signalen, zoals shares en likes op sociale media, kunnen ook bijdragen aan je SEO-score. Het strategisch benaderen van gastbloggen, het aanmelden bij relevante online directories en het uitsturen van goed geoptimaliseerde persberichten kunnen je online zichtbaarheid vergroten en je website’s positie in de zoekresultaten verbeteren.

Backlinks

Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van een succesvolle SEO-strategie. Het opbouwen van hoogwaardige backlinks van relevante en gezaghebbende websites kan je website een flinke boost geven in zoekmachine rankings. Ga voor kwaliteit boven kwantiteit en richt je op natuurlijke linkbuilding. Maar pas op voor linkbuilding valkuilen, zoals het kopen van onnatuurlijke links, want dat kan je SEO-inspanningen schaden.

Sociale Signalen

Sociale signalen, zoals likes, shares en comments op platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, kunnen de online zichtbaarheid van je website vergroten. Google houdt rekening met deze signalen bij het beoordelen van de relevantie en waarde van je content. Zorg ervoor dat je boeiende en deelbare content creëert die mensen aanmoedigt om actie te ondernemen op sociale media.

Gastbloggen

Gastbloggen is een slimme manier om je expertise te tonen aan een breder publiek en waardevolle backlinks naar je website te verdienen. Kies relevante blogs binnen je branche en bied waardevolle inzichten aan. Dit helpt niet alleen om je online autoriteit te vergroten, maar kan ook verkeer naar je website trekken.

Online Directories

Het toevoegen van je bedrijf aan relevante online directories is een simpele maar effectieve manier om je online aanwezigheid te vergroten. Zoek naar directories die relevant zijn voor jouw branche en regio. Deze vermeldingen kunnen niet alleen direct verkeer naar je website genereren, maar ook je lokale SEO verbeteren.

Persberichten

Persberichten zijn een geweldige manier om belangrijke aankondigingen en updates over je bedrijf te delen. Zorg ervoor dat je persberichten goed geoptimaliseerd zijn met relevante zoekwoorden en een pakkende titel. Dit kan helpen om zowel direct verkeer als backlinks naar je website te genereren.

Sociale Media

Sociale media spelen een belangrijke rol in SEO. Het delen van je content op platforms zoals Instagram, Twitter en LinkedIn kan je helpen om een breder publiek te bereiken en verkeer naar je website te trekken. Zorg ervoor dat je regelmatig waardevolle en relevante content deelt en interactie aangaat met je volgers.

Technische SEO

Technische SEO is de basis van een goed geoptimaliseerde website. Zorg ervoor dat je HTML goed gestructureerd is en voldoet aan de nieuwste normen. Dit omvat het gebruik van relevante header-tags, zoals H1 voor de belangrijkste titel en H2-H6 voor subtitels. Bovendien moet je er zeker van zijn dat je website vrij is van technische fouten, zoals kapotte links en ontbrekende afbeeldingen. Een geoptimaliseerde technische basis legt de perfecte fundering voor je SEO-inspanningen.

Website Snelheid

De laadsnelheid van je website is een belangrijke factor voor zowel gebruikerservaring als SEO. Bezoekers willen snel toegang tot informatie, en zoekmachines zoals Google waarderen snelle websites. Comprimeer afbeeldingen, minimaliseer HTML, CSS en JavaScript-bestanden en maak gebruik van browsercaching om de laadtijd te verkorten. Een snelle website trekt niet alleen meer verkeer aan, maar zorgt er ook voor dat bezoekers langer blijven en meer pagina’s verkennen.

Mobiele Optimalisatie

Met het stijgende aantal mobiele gebruikers is het optimaliseren van je website voor mobiele apparaten van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je website responsief is, zodat het zich aanpast aan verschillende schermformaten. Test je website op mobiele vriendelijkheid en zorg ervoor dat alle functionaliteiten goed werken op smartphones en tablets. Mobielvriendelijke websites scoren beter in zoekresultaten en bieden een betere gebruikerservaring.

Crawlbudget

Het crawlbudget verwijst naar het aantal pagina’s dat zoekmachines bereid zijn te crawlen op je website binnen een bepaalde tijd. Zorg ervoor dat je crawlbudget efficiënt wordt gebruikt door de belangrijkste pagina’s en inhoud op je site te benadrukken. Verwijder duplicate content en onnodige pagina’s om de relevantie van je site te vergroten. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina’s te indexeren en te tonen in zoekresultaten.

XML-sitemaps

Een XML-sitemap is een lijst van alle pagina’s op je website die je aan zoekmachines aanbiedt. Dit helpt zoekmachines om de structuur van je site beter te begrijpen en alle belangrijke pagina’s te indexeren. Zorg ervoor dat je XML-sitemap up-to-date is en alle relevante pagina’s bevat. Dit is vooral belangrijk voor grotere websites waar niet alle pagina’s altijd via interne links bereikbaar zijn.

Robots.txt-bestand

Het robots.txt-bestand is een tekstbestand op je website dat zoekmachines vertelt welke pagina’s wel of niet mogen worden gecrawld. Zorg ervoor dat je dit bestand goed configureert om zoekmachines te begeleiden bij het crawlen van je site. Vermijd het blokkeren van belangrijke pagina’s, maar blokkeer wel pagina’s die niet geïndexeerd hoeven te worden, zoals privacybeleid en bedanktpagina’s.

Canonical Tags

Canonical tags worden gebruikt om aan te geven welke versie van een pagina de originele en meest relevante is. Dit is vooral nuttig bij pagina’s met vergelijkbare inhoud, zoals productpagina’s met slechts kleine verschillen. Door canonical tags goed in te stellen, voorkom je duplicatie van inhoud en help je zoekmachines om de juiste pagina te kiezen om weer te geven in zoekresultaten.

Structured Data

Structured data is een belangrijke stap in het verbeteren van de zichtbaarheid van uw website. Door gestructureerde data toe te voegen aan uw pagina’s, helpt u zoekmachines duidelijk te begrijpen waar uw inhoud over gaat. Dit kan uw kans vergroten om hogere organische rankings te behalen en meer verkeer naar uw site te trekken. Zorg ervoor dat u alle relevante HTML-tags op de juiste manier gebruikt.

Content Optimalisatie

Een gouden regel voor content optimalisatie is om te schrijven voor uw doelgroep, niet alleen voor zoekmachines. Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke en relevante manier in uw inhoud. Optimaliseer uw titels, meta-beschrijvingen en headings om de aandacht van zowel zoekmachines als lezers te trekken. Zorg voor een goede content lengte, waarbij u diepgaande informatie biedt over het onderwerp.

Keyword-onderzoek

Onderzoek naar zoekwoorden vormt de basis van een succesvolle SEO-strategie. Ga op zoek naar belangrijke zoekwoorden die relevant zijn voor uw bedrijf en doelgroep. Maak gebruik van handige tools om inzicht te krijgen in zoekvolume, concurrentie en trends. Op basis van uw onderzoek kunt u concrete stappen ondernemen om uw inhoud te optimaliseren voor deze zoekwoorden.

Content Creatie

Content creatie is een perfecte gelegenheid om waardevolle informatie te bieden aan uw doelgroep. Maak inhoud die relevant is voor hun behoeften en vragen. Gebruik afbeeldingen en video’s om uw inhoud visueel aantrekkelijk te maken en complexe concepten duidelijk uit te leggen. Zorg ervoor dat uw inhoud deskundig overkomt en ondersteund wordt door onderzoek en feitelijke informatie.

Gebruik van Headings

Gebruik van headings helpt de structuur van uw inhoud te benadrukken en maakt het gemakkelijker voor lezers en zoekmachines om de organische flow van de tekst te volgen. Maak gebruik van logische structuur en hiërarchie in uw headings, met belangrijke zoekwoorden waar dat zinvol is. Dit zal niet alleen uw content beter leesbaar maken, maar ook bijdragen aan een betere SEO-score.

Gebruik van Afbeeldingen en Video’s

Gebruik van afbeeldingen en video’s kan uw inhoud beter begrijpbaar en aantrekkelijker maken. Visuals komen goed van pas wanneer u complexe concepten wilt uitleggen. Maar let op, gebruik altijd relevante visuals die daadwerkelijk waarde toevoegen aan uw content. Zorg ervoor dat de bestandsgrootte geoptimaliseerd is voor online weergave, zodat uw pagina’s snel laden.

Interne en Externe Links

Het optimaliseren van interne en externe links op je website is van cruciaal belang voor een solide SEO-strategie. Interne links helpen zoekmachines de structuur van je website te begrijpen en sturen gebruikers naar relevante pagina’s. Externe links naar betrouwbare bronnen vergroten de geloofwaardigheid van je content. Zorg ervoor dat je doelbewust gebruikmaakt van links en vermijd overmatig gebruik, want kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Gebruik van Zoekwoorden

Het gebruik van zoekwoorden blijft een gouden tip voor SEO. Maar in 2023 gaat het niet alleen om het volstoppen van je content met zoekwoorden. Ga voor een natuurlijke en relevante integratie van zoekwoorden in je tekst. Denk aan semantische zoekopdrachten en focus op de intentie achter de zoekopdracht. Dit helpt je om beter te scoren op relevante zoektermen zonder over-optimalisatie.

Lokale SEO

Voor MKB-bedrijven is lokale SEO van alle SEO-trends van dit jaar een belangrijke. Lokale zoekwoorden, zoals “SEO tips Amsterdam”, trekken lokaal verkeer aan. Maak gebruik van Google Mijn Bedrijf om je lokale aanwezigheid te verbeteren. Vergeet ook niet lokale citaties en online reviews te verzamelen. Deze signalen helpen zoekmachines te begrijpen waar je bedrijf zich bevindt en hoe betrouwbaar het is.

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is de perfecte tool om je lokale SEO te verbeteren. Maak er optimaal gebruik van door je bedrijfsinformatie up-to-date te houden, foto’s toe te voegen en recensies te beheren. Door je GMB-profiel te optimaliseren, maak je het voor potentiële klanten duidelijk wat je te bieden hebt en waar ze je kunnen vinden.

Lokale Zoekwoorden

Als je lokaal verkeer wilt aantrekken, dan is het gebruik van relevante lokale zoekwoorden essentieel. Doe grondig onderzoek naar welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt en pas deze toe in je content. Maar vergeet niet dat je zoekwoorden natuurlijk en relevant moeten zijn; overdreven gebruik kan een negatief effect hebben op je ranking.

Lokale Citaties

Lokale citaties, zoals vermeldingen van je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer, dragen bij aan de betrouwbaarheid van je bedrijf voor lokale SEO. Zorg ervoor dat deze citaties consistent zijn op verschillende platforms en directories. Dit helpt zoekmachines te verifiëren dat je een legitiem en relevant bedrijf bent in je lokale gemeenschap.

Online Reviews

Online reviews hebben een grote invloed op de beslissingen van consumenten. Zorg ervoor dat je positieve reviews verzamelt op platforms zoals Google en andere relevante beoordelingssites. Reageer op feedback, zowel positief als negatief, om betrokkenheid te tonen. Positieve reviews kunnen je online reputatie aanzienlijk verbeteren en potentiële klanten overtuigen.

Lokale linkbuilding

Lokale linkbuilding is een belangrijke strategie om de zichtbaarheid van uw website te vergroten binnen uw regio. Door waardevolle content te creëren die lokaal relevant is, kunt u andere lokale bedrijven en websites aantrekken om naar uw site te linken. Dit versterkt niet alleen uw online aanwezigheid, maar ook uw geloofwaardigheid binnen de lokale gemeenschap.

Lokale content

Het creëren van lokale content is essentieel om de juiste doelgroep aan te spreken. Richt u op onderwerpen die specifiek zijn voor uw regio en industrie. Door lokale nieuwtjes, evenementen en trends in uw content te verwerken, kunt u een sterke connectie opbouwen met uw lokale publiek. Dit zal niet alleen het verkeer naar uw website verhogen, maar ook de betrokkenheid en conversies.

SEO tools

Om uw SEO-inspanningen effectief te sturen, is het gebruik van SEO-tools van onschatbare waarde. Tools zoals Google Search Console, SEMrush en Ahrefs bieden waardevolle inzichten in zoekwoorden, concurrentieanalyse en prestatiebewaking. Door deze tools te gebruiken, kunt u uw strategie continu bijsturen en verbeteren op basis van concrete gegevens.

Google Search Console

Google Search Console is een onmisbare tool voor het monitoren en optimaliseren van uw website in de zoekresultaten. Het biedt inzicht in hoe Google uw site ziet, inclusief welke zoekwoorden tot vertoningen leiden en hoe vaak erop wordt geklikt. Door deze informatie te gebruiken, kunt u uw content aanpassen om beter te scoren voor relevante zoekopdrachten.

Google Analytics

Google Analytics is een van de belangrijkste instrumenten in de gereedschapskist van een SEO-professional. Met deze tool kun je diepgaande inzichten verkrijgen in het gedrag van bezoekers op je website. Door gebruik te maken van de statistieken en gegevens die Google Analytics biedt, kun je geïnformeerde beslissingen nemen over welke aspecten van je site je moet optimaliseren.

Keyword Research Tools

Keyword research is een gouden stap in het SEO-proces. Het gebruik van concrete keyword research tools helpt je om de perfecte zoekwoorden te vinden om je content rond te bouwen. Voor een MKB-bedrijf is het essentieel om de juiste zoekwoorden te gebruiken om relevante verkeer naar de website te trekken. Door grondig zoekwoordenonderzoek uit te voeren, kun je inzicht krijgen in welke termen jouw doelgroep gebruikt en kun je je content daarop afstemmen.

Backlink Analyse Tools

Linkbuilding blijft een belangrijke strategie in SEO. Met backlink analyse tools kun je een beter begrip krijgen van welke websites naar die van jou linken. Het opbouwen van hoogwaardige backlinks is essentieel om de autoriteit van je website te vergroten en hoger te scoren in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je deze tools gebruikt om de bronnen van inkomende links naar je site te begrijpen en om eventuele slechte links te verwijderen.

Rank tracking tools

Als je je zoekmachineoptimalisatie serieus neemt, zijn rank tracking tools een essentieel onderdeel van je arsenaal.
Deze tools geven je inzicht in hoe je website presteert in de zoekresultaten voor specifieke zoekwoorden. Ze helpen je
te begrijpen welke inspanningen vruchten afwerpen en welke gebieden aandacht behoeven. Zorg ervoor dat je regelmatig
je rankingresultaten analyseert om de effectiviteit van je SEO-strategie te meten.

SEO audit tools

Een grondige SEO-audit is als een gezondheidscheck voor je website. Deze tools doorlopen je site en identificeren
technische problemen, contentkwesties en andere potentiële obstakels voor een goede zoekmachineprestatie. Met behulp
van SEO audit tools kun je concrete stappen ondernemen om de gezondheid van je site te verbeteren en te optimaliseren
voor betere rankings. Een regelmatige audit is cruciaal om ervoor te zorgen dat je website op zijn best blijft
presteren.

Concurrentieanalyse tools

Inzicht hebben in wat je concurrenten doen, is van onschatbare waarde in de wereld van SEO. Concurrentieanalyse tools
bieden je de mogelijkheid om te ontdekken welke strategieën andere spelers in jouw markt gebruiken om goed te
scoren. Door deze informatie te gebruiken, kun je je eigen aanpak verfijnen en betere beslissingen nemen voor je
eigen SEO-inspanningen. Leer van de successen en fouten van anderen en pas je strategie dienovereenkomstig aan.