Leestijd: 4 minuten

Verwijzingen (links) naar jouw website

Offpage SEO omvat alle optimalisaties die buiten jouw eigen domeinnaam plaatsvinden. Hierbij maak je gebruik van andere websites, zowel bekende als minder bekende, die een belangrijke rol spelen in de ogen van Google. Deze offpage strategie is essentieel voor goede SEO-resultaten.

Cursus offpage optimaliseren

Leer in onze alles-in-één SEO-cursus alle nieuwste offpage technieken om je website hoog te laten ranken in Google. Volg stap voor stap online video’s en ontdek wat er nodig is om jouw site succesvol te maken buiten de pagina’s zelf.

Spoiler alert

Oude technieken als backlinks en linkbuilding werken nu tegen je dankzij de sterke opkomst van Google’s kunstmatige intelligentie SpamBrain.

Koop de cursus
SEO cursus Offpage
googlemijnbedrijf

Eerst Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is de ultieme website voor ondernemers. Hier moet je als eerste aanmelden en alle gegevens nauwkeurig invullen. Wees altijd duidelijk en eerlijk, want dit is hoe jouw bedrijf wordt herkend op andere websites.

Het telefoonnummer dat je op Google Mijn Bedrijf vermeldt, moet overeenkomen met het nummer op jouw website. Als andere websites een ander nummer tonen maar wel jouw naam of logo gebruiken, zal Google dit als verdacht beschouwen.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van mogelijke fraude door een ander telefoonnummer te gebruiken. Zorg er altijd voor dat de juiste gegevens in Google Mijn Bedrijf én op jouw website staan.

Backlinks

Backlinks vormen de ruggengraat van offsite SEO. Ze zijn direct gerelateerd aan de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website op internet. In essentie zijn dit externe links van andere websites die naar jouw site verwijzen. Ze geven autoriteit en waardevolle signalen aan zoekmachines, wat een positieve invloed heeft op je positie in de zoekresultaten. Een beter begrip van de betekenis en optimalisaties van backlinks is essentieel voor een succesvolle SEO-strategie.

DoFollow en NoFollow links

Bij het spreken over offsite SEO is het cruciaal om het verschil tussen DoFollow en NoFollow links te begrijpen. DoFollow links dragen waarde en linkjuice over aan je website, terwijl NoFollow links dat niet doen. Hoewel beide belangrijke rol spelen, kunnen DoFollow links je zichtbaarheid en waardevolle signalen vergroten. NoFollow links zijn echter niet nutteloos, omdat ze nog steeds verkeer kunnen genereren en je profiel diversifiëren.

Kwaliteit van backlinks

De kwaliteit van backlinks is van groot belang voor offsite SEO. Het is niet alleen een kwestie van aantal, maar ook van de relevantie en autoriteit van de bron. Backlinks van waardevolle websites met een sterke reputatie hebben een grotere impact dan talloze links van lage kwaliteit. Het opbouwen van een netwerk van hoogwaardige backlinks vereist een doordachte strategie en content die anderen willen delen.

Anchor teksten

Anchor teksten zijn de klikbare teksten die aan een link zijn gekoppeld. Ze zijn direct van invloed op de manier waarop zoekmachines de inhoud van de gelinkte pagina interpreteren. Een effectieve strategie voor anchor teksten omvat een evenwichtige mix van exacte zoekwoorden en beschrijvende zinnen. Overmatig gebruik van exacte zoekwoord-anchors kan worden gezien als spammy, terwijl te veel algemene ankerteksten je focus verzwakken.

Backlink bronnen

Backlinks kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals gastbloggen, persberichten, forums, sociale media, en meer. Elke bron heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen, en het is cruciaal om een diverse backlink-profiel op te bouwen. Een goede mix van bronnen versterkt je geloofwaardigheid en vermindert het risico van overoptimalisatie. Het maken van waardevolle content is de sleutel tot het aantrekken van natuurlijke backlinks.

Bouw Offsite Trust Op

Maak mensen enthousiast over jouw product of dienst, zodat ze er over gaan praten.

Google waardeert positieve geluiden van anderen en beloont dit met een hogere ranking. Een link is mooi meegenomen, maar tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk.

Met behulp van kunstmatige intelligentie die teksten begrijpt, bouw je op deze manier veel vertrouwen op voor jouw bedrijf.

Verouderde offsite SEO technieken die tegen je kunnen werken

De veranderingen zijn groots

In techniek zijn veranderingen groot en volgen elkaar snel op. We hebben hier alle verouderde kennis bij elkaar gezet die schadelijk voor huidige offsite kunnen zijn.

Linkbuilding

Offsite SEO, ook wel bekend als externe zoekmachineoptimalisatie, draait om activiteiten buiten je eigen website om je online zichtbaarheid te vergroten. Een belangrijk onderdeel hiervan is linkbuilding, wat direct bijdraagt aan de vindbaarheid en autoriteit van je site.

Strategieën voor Linkbuilding

Linkbuilding strategieën zijn van vitaal belang om je website beter te laten ranken in zoekmachines. We bespreken white-hat, black-hat en gray-hat technieken, waarbij de nadruk ligt op duurzame en ethische benaderingen om waardevolle backlinks te verkrijgen.

White-hat, Black-hat en Gray-hat Technieken

Er bestaat een verschil tussen white-hat, black-hat en gray-hat technieken voor linkbuilding. White-hat technieken zijn volledig in lijn met de richtlijnen van zoekmachines, terwijl black-hat technieken risicovoller zijn en mogelijk tot straffen leiden. Gray-hat technieken zitten ergens tussenin en vereisen een zorgvuldige benadering.

Natuurlijke Linkgroei

Een van de meest waardevolle aspecten van offsite SEO is natuurlijke linkgroei. Dit betekent dat andere websites vrijwillig naar jouw content linken vanwege de waarde die het biedt. Deze organische verwijzingen dragen bij aan de geloofwaardigheid van je website.

Competitor Backlink Analyse

Om je eigen linkbuilding strategie te verbeteren, is het cruciaal om concurrenten te analyseren. Door te onderzoeken waar zij hun backlinks vandaan halen, kun je nieuwe kansen ontdekken om jouw linkprofiel te versterken en je online positie te versterken.