Leestijd: 2 minuten

Optimaal zoekwoord gebruik

Probeer eens een zoekwoord in Google en zoek binnen de top 10 resultaten naar een site die dit zoekwoord niet bevat. Dit gaat tegenvallen om te doen. Wat we hiermee bedoelen is dat het nodig is om je zoekwoord (en nog veel meer) te gebruiken in je pagina die bovenaan in Google dient te komen.

Slim inzetten

Dat je je zoekwoord moet gebruiken zodat Google het kan vinden is het meest logische om te begrijpen. Maar nu komt het. Hoe vaak en waar moet het zoekwoord terug komen?

Logisch of niet je zoekwoord staat in de broncode

Wat is het nu dat Google leest? Nou eigenlijk is dit de broncode ofwel de achterkant van de pagina, al het script is leesvoer voor de machine. Als we dit door laten dringen gaat er een wereld van seo inzicht voor ons open.

zoekwoord optimaal in content gebruiken

Plekken om je zoekwoord te stoppen

Vooraan in de pagina titel

In de pagina beschrijving

In de url

In afbeelding bestandsnaam, de alt en liefst ook in afbeelding url

In de afbeelding EXIF (best om hier schema Json-LD in te plaatsen)

In kopteksten van minimaal H1 t/m H3

In de tekst

Extra binnen de broncode

In interne en externe links

In de Table of Content (TOC)

In embed van o.a. YouTube video

Zoekwoord dichtheid

Overdaad schaadt. Tekst behoort hoofdzakelijk goed leesbaar te zijn, probeer grammatica en spelling zo goed mogelijk te doen. Het laatste wat je wilt is een moeilijk leesbare tekst dat continu je zoekwoord herhaald. Normaal gesproken houden seo-experts een zoekwoord dichtheid tussen de 2 en 3 procent aan. In meer extreme gevallen loopt dit op naar 6%. Zelfranken.nl wilt benadrukken dat dit richtlijnen zijn. Het wilt namelijk helemaal niet zeggen dat je hieraan moet voldoen om hoog in Google te komen.

Zichtbaar en onzichtbaar

Dat er iets bestaat als zoekwoord dichtheid is goed te begrijpen. De voorkant van een pagina moet ook geschreven zijn voor het publiek en niet voor de zoekmachine. Maar dan hebben we nog altijd de achterkant ofwel de broncode van de pagina waar deze regel niet geldt.

Zoekwoord onderzoek

De zoekmachine optimalisatie is klaar en werkt? Hopelijk heb je een zoekwoord gekozen waar zoekvolume achter zit. En welke andere zoekwoorden erbij horen. Er zijn tal van manieren om een zoekwoorden onderzoek te doen. De ene manier is beter dan de andere of vindt jij zelf lekkerder werken. Dit is het probleem ook niet, als je het maar hebt gedaan voordat je zoekwoord optimalisatie uitvoert.