Drie prijsmodellen die u in uw online winkel kunt implementeren

Bron

Productprijzen zijn vaak een moeilijk te kraken ei voor eigenaren van e-commercebedrijven, omdat het vaak uw hele bedrijfsmodel kan maken of breken. Als het goed wordt geïmplementeerd, ziet u uw inkomsten snel stijgen; maar slecht geprijsde producten kunnen zelfs de meest enthousiaste kopers afschrikken.

Er zijn verschillende prijsstrategieën en het kiezen van de beste is niet altijd eenvoudig. In dit artikel zullen we ons concentreren op drie beproefde prijsmodelstrategieën die u kunnen helpen uw online winkel naar een hoger niveau te tillen, of er in ieder geval voor te zorgen dat uw prijzen kloppen.

Tips van e-commerce-experts voor eigenaren van kleine bedrijven en aspirant-ondernemers.
Abonneren
Vul een geldig e-mailadres in
Ik stem ermee in om de Ecwid-nieuwsbrief te ontvangen. Ik kan me op elk moment uitschrijven.

Het belang van prijsoptimalisatie

Prijs is niet de enige factor die consumenten in overweging nemen bij het doen van een aankoop. Maar de meesten van ons gebruiken de prijs om vergelijkbare producten te vergelijken.

Volgens Hubspot zegt 80% van de consumenten dat concurrerende prijzen de belangrijkste factor zijn die hun aankoopbeslissingen beïnvloedt. Bovendien noemt meer dan de helft van de consumenten prijsstelling als een grote invloed bij het nemen van hun aankoopbeslissingen.

Uw strategische prijsbeslissingen beïnvloeden uw bedrijfsresultaten op verschillende manieren. Uw prijsstrategie kan worden geïmplementeerd om maximale winstgevendheid te garanderen. Evenzo, als u uw producten of diensten niet concurrerend prijst, kunt u klanten verliezen en uw winstmarge verlagen.

Drie veelvoorkomende (en effectieve) prijsmodellen voor e-commerce

Haal giswerk uit de prijsstelling van uw producten: bekijk drie methoden om eerlijke en concurrerende prijzen voor uw online winkel te bedenken.

Op kosten gebaseerde prijzen

Op kosten gebaseerde prijsbepaling is een van de meest populaire prijsstrategieën die bedrijven over de hele wereld toepassen. Dit prijsmodel wordt gebruikt om de prijs van producten en diensten te bepalen op basis van hun initiële kostprijs. Op kosten gebaseerde prijsbepaling is in wezen een proces waarbij een product wordt gemarkeerd met een percentage of een geldbedrag boven de oorspronkelijke prijs van de fabrikant of leverancier.

Op kosten gebaseerde prijzen kunnen in drie verschillende categorieën worden ingedeeld:

 • Prijsverhogingen
 • Marge prijzen
 • Geplande winst prijzen

Prijsverhogingen
Markup verwijst naar het verschil tussen de verkoopprijs van een goed of dienst en de kosten ervan. Het wordt uitgedrukt als een percentage boven de kosten. Prijsverhogingen berekent het opslagpercentage tussen de prijs die een bedrijf voor een artikel instelt en de kosten ervan.

De volgende formule wordt gebruikt om het opslagbedrag te bepalen:
(Verkoopprijs) — (Oorspronkelijke kosten)

Met andere woorden, als de oorspronkelijke kosten zijn vastgesteld op $ 10 per eenheid en u uw product verkoopt voor $ 15, is uw gemarkeerde prijs $ 5: ($ 15 verkoopprijs) – ($ 10 oorspronkelijke kosten).

Daarom zal de prijsverhoging op het product 50 procent zijn: ($ 5 markupbedrag) / ($ 10 oorspronkelijke kosten) x 100.

Markup-prijzen zijn vooral handig om met kostenschommelingen om te gaan. Omdat het wordt uitgedrukt als een percentage, genereert u gegarandeerd een evenredige hoeveelheid inkomsten voor elke verkoop die u doet.

Marge prijzen
Een prijsmarge is vergelijkbaar met het idee van markup. Zowel opmaak- als margeprijzen verwijzen naar het bedrag dat wordt toegevoegd aan de kosten van een product om een verkoopprijs te berekenen.

De prijsmarge gaat echter nog een stap verder. Het houdt rekening met de kosten van het specifieke product en alle andere kosten die gedekt moeten worden. Bovendien houdt de prijsstelling van de marge rekening met het bedrijfsvolume en uw winstmarge.

Om uw maximale marge te weten te komen, moet u eerst uw brutomarge kennen:
(Verkoopprijs) — (Kosten van verkochte goederen)

Dit aantal wordt dan gedeeld door de prijs en vermenigvuldigd met 100:
(Brutomarge) / (Verkoopprijs) x 100

Als u het bovenstaande voorbeeld gebruikt, zou uw brutomarge $ 5 zijn: ($ 15 verkoopprijs) – ($ 10 kosten van verkochte goederen).

Uw margepercentage zou dan 33,33% zijn: ($ 5 brutomarge) / ($ 15 verkoopprijs) x 100.

Met behulp van margeprijzen kunt u het werkelijke winstpercentage per verkochte eenheid bepalen.

Geplande winst
Geplande winstbepaling vereist dat bedrijven de totale winst bepalen die ze verwachten te verdienen met de verkoop van een bepaald product, en vervolgens de prijs van elke afzonderlijke eenheid dienovereenkomstig aanpassen.

De formule voor prijsbepaling met geplande winst is:
(Kosten) + (Gewenste winstmarge per eenheid)

Als een kledingbedrijf bijvoorbeeld van plan is $ 10 per verkocht overhemd te verdienen en elk overhemd kost het bedrijf $ 2 om te kopen (of te hebben gemaakt), dan is de geplande winstprijs $ 12 ($ 2 + $ 10).

Wanneer u beslist of u al dan niet op kosten gebaseerde prijzen wilt gebruiken in uw eigen bedrijf, is het van cruciaal belang om de voor- en nadelen af te wegen.

Voordelen:

 • Hiermee kunt u eenvoudig de prijs bepalen.
 • Zorgt voor winst uit elke verkoop.
 • Stelt u in staat prijsstijgingen te rechtvaardigen, doordat u al uw kosten meerekent.

nadelen:

 • Houdt geen rekening met de concurrentie.
 • Kan leiden tot te hoge of te lage prijzen.
 • Houdt mogelijk niet altijd rekening met de werkelijke eisen van de consument.

Dynamisch prijzen

Dynamische prijsstelling wordt ook wel "marktprijsstelling" of "concurrerende prijsstelling" genoemd. Dit raamwerk maakt gebruik van branchegegevens om concurrerende prijzen vast te stellen.

Om aan de slag te gaan met dynamische prijsstelling, is het belangrijk om te investeren in speciale software waarmee u:

Ongeacht de niche waarin u werkt, u wilt de gemiddelde prijs (gemiddelde prijs) en de meest voorkomende middenprijs weten van elk specifiek product dat u moet prijzen. De gegevens die u verzamelt, stellen u in staat uw product iets lager te prijzen dan wat de meeste concurrenten voor hetzelfde product aanbieden.

Natuurlijk wil je bij dynamische prijsstelling nog steeds nadenken over je gewenste winstmarge, evenals de totale omzet die je wilt genereren door het product in kwestie te verkopen. Uw concurrentie volledig overtreffen met een forse prijsverlaging kan leiden tot een groter verkoopvolume, maar als uw winstmarge te laag is, zullen uw verkoopopbrengsten eronder lijden.

Het is belangrijk om rekening te houden met de reputatie van uw winkel wanneer u kiest voor een dynamische prijsstrategie. Hoe beter uw merkreputatie is, hoe flexibeler u kunt zijn met uw eindprijs.

Hoe dan ook, als u eenmaal de prijs voor uw producten heeft bepaald, wilt u uw conversieratio's en inkomsten nauwlettend volgen, evenals marktschommelingen.

Nogmaals, zoals voor alle prijsmodellen, is het essentieel om zowel de voor- als nadelen te overwegen.

Voordelen:

 • Hiermee kunt u de "sweet spot" vinden voor het prijzen van uw producten.
 • U zult de concurrentie niet nutteloos onderbieden.
 • U loopt geen omzet mis door uw prijzen hoger in te stellen dan het marktgemiddelde.

nadelen:

 • Het implementeren van dynamische prijzen kan tijdrovend en arbeidsintensief zijn.
 • Dit kan ook kostbaar zijn, aangezien u vrijwel zeker moet investeren in een softwareoplossing.
 • Dynamische prijsstelling is geen "set and forget"-model.
 • Kan soms leiden tot prijzenoorlogen, omdat concurrenten terug kunnen slaan door u opnieuw te laag te prijzen.

Hoe een prijzenoorlog te winnen

Wat moet u doen als concurrenten hun prijzen verlagen? Bekijk ons advies hierover!

Downloaden

Vul een geldig e-mailadres in

Ik stem ermee in om de Ecwid-nieuwsbrief te ontvangen. Ik kan me op elk moment uitschrijven.

Op waarde gebaseerde prijs

Op waarde gebaseerde prijsstelling is het proces van het vaststellen van prijzen voor uw producten op basis van hun waargenomen waarde door de klant. Zodra u de waarde die uw klanten uit uw product halen, heeft gedefinieerd, is het uw doel om erachter te komen hoeveel geld ze ervoor willen betalen.

Vanuit een op waarden gebaseerd perspectief, wilt u natuurlijk eerst uw klantpersonages definiëren en betrekken. Dit houdt onder meer in dat u dieper in de psychologie en gedragspatronen van uw klanten moet duiken, zoals:

Na het analyseren van uw klantpersonages, is de volgende stap om erachter te komen hoe uw producten aan hun verwachtingen zullen voldoen. Bij het implementeren van op waarde gebaseerde prijzen, moet u ook rekening houden met eventuele toegevoegde waarde.

Als u bijvoorbeeld uitstekende klantenservice, geld-terug-garanties en andere diensten biedt die verder gaan dan wat uw concurrentie biedt, moet u dat zeker meenemen in de eindprijs van uw product.

U moet er zeker van zijn dat uw doelgroep deze extra service waardevol vindt. Een manier om dit te doen is door deze elementen met toegevoegde waarde op te nemen in uw marketingstrategie. Of het nu is door het op uw verpakking te printen of ze te markeren op uw sociale profielen, zorg ervoor dat ze duidelijk zichtbaar zijn. Als dat niet het geval is, zijn klanten misschien niet bereid ervoor te betalen. Zoals gewoonlijk heeft dit model ook zijn voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Op waarde gebaseerde prijzen stellen u in staat om aan de verwachtingen van uw klanten te voldoen.
 • De prijs die u instelt, is normaal gesproken de prijs die uw klanten bereid zijn te betalen.
 • Dit stelt u in staat om uw prijsstelling van de diensten met toegevoegde waarde te rechtvaardigen.
 • Klanten zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk veel ontvankelijker zijn voor prijsstijgingen.
 • Uiteindelijk kun je hierdoor lean zijn in product- en serviceontwikkeling.

nadelen:

 • Resource-intensief prijskader dat meer onderzoek vereist en moet worden voortgezet.
 • Trends fluctueren en daar moet je altijd op inspelen.
 • "Waarde" is subjectief voor elk van uw individuele klanten.

Terug naar jou

Een juiste prijsstelling van uw producten heeft een directe invloed op het succes van uw e-commercebedrijf. Het is dus van cruciaal belang dat u elk prijskader zorgvuldig beoordeelt voordat u definitieve prijsbeslissingen neemt. Probeer nooit een prijsstrategie met geweld uit te voeren als deze niet echt zinvol is voor uw online winkel. En houd bij het nemen van uw prijsbeslissingen altijd rekening met uw algehele bedrijfsmodel, trends in uw branche en uw klantprofiel.

Houd er rekening mee dat welk prijsmechanisme u ook kiest, misschien niet voor altijd actueel blijft en dat het prima is om later van gedachten te veranderen: hoewel een verandering in prijsstrategie vaak een re-branding of een andere grote verschuiving in de manier waarop uw bedrijf werkt, vereist.