ZelfRanken.nl voor optimalisatie hulp

Intern linken

Wat is intern linken?

Een interne link stuurt de bezoeker (en machine) van pagina naar andere pagina in jouw website. We kunnen deze herkennen aan bijvoorbeeld een andere kleur of is onderstreept. SEO kan niet zonder intern linken.

Vanuit content intern linken

Links in het menu en footer vallen ook onder intern linken maar zijn voor seo niet sterk. Het meeste profijt krijg je als je vanuit de tekst gaat intern linken.

intern linken
Gratis bij inloggen
seo cursus silo structuur

Site structuur en intern linken

Voorzie je website van de best mogelijke fundering. Vanaf hier kan het bouwen aan SEO gaan beginnen.

Start deze cursus


Een goede doorstroom door intern linken

Een interne link is puur gemak om van de ene pagina naar de andere pagina in eigen website te gaan. Dit wordt gebruikt om verdere uitleg over een onderwerp te geven welke op een andere pagina staat. Wilt men meer over dat ene onderwerp weten? Klikt men op deze link en kan aanvullende informatie verkrijgen.

Voor Google is dit net zo en iets uitgebreider. Dankzij de interne link weet de zoekmachine beter waar jouw onderwerp over gaat. Daarbij komt ook kijken dat er een waarde van de ene naar de andere pagina wordt overgebracht.

In de regel, hoe hoger de waarde van een pagina, hoe belangrijker deze is. Google zegt ook ” de pagina die de meeste interne links heeft verkregen is het belangrijkst “. Dit is een belangrijke factor die zwaar meeweegt in de Google rankings.

Link titel (anchor)

Voor de grootst mogelijke duidelijkheid heeft de link titel een toegevoegde waarde. Woord(en) als link zeggen dus iets meer over de pagina waar naartoe wordt gelinkt.

Je kan er ook voor kiezen om via afbeelding te intern linken. In dit geval is de ingevulde alt tag je link titel

Intern linken in silo

Optimale site structuur

interne links

Tool voor intern linken

Voor WordPress websites is er een betaalde plugin beschikbaar die het interne linken van je vrijwel overneemt.


Download LinkWhisper


Dit is niet zomaar een tool voor een onbelangrijk dingetje. Alles behalve dat. LinkWhisper is bedacht en gemaakt door 1 van de beste seo experts in de wereld. Naast hem maken grote namen wereldwijd dankbaar gebruik van deze plugin. Eigenlijk is het zo, wie deze plugin niet heeft verdient het ook niet om te ranken. Dit benadrukt en onderstreept nogmaals het belang van intern linken.

Kruimelpad als wegwijzer

De breadcrumbs en je menu bevatten ook interne links. Maar dit is toch anders dan dat je een link in de tekst zal zetten zoals ‘volg onze seo cursus wanneer jij dat wilt’. Dus ondanks je al interne links hebt dankzij je breadcrumbs en/of menu is zelf interne links plaatsen nodig voor seo.

Wat intern nodig is aan linken is extern linken net zo van belang. We hebben het hier over offsite seo ofwel linkbuilding en/of authority building. In beide gevallen worden er links op andere websites geplaatst die ervoor zorgen dat de seo van onze MainSite versterkt. Externe links moeten van hoge kwaliteit zijn. We willen alleen het beste naar binnen sturen. Hoe we dit doen leer je in de cursus tier linkbuilding.

Wie niet overtuigd is om interne links te gebruiken komt zichzelf wel tegen. Het intern linken maakt namelijk een groot en belangrijk deel uit je website seo. Kijk als voorbeeld maar eens naar WikiPedia. Er wordt veel naartoe gelinkt, dat klopt. Maar alleen daarmee zou WikiPedia nooit zo hoog scoren in Google. De pagina SEO is eveneens van top kwaliteit. Je ziet op elke pagina dan ook interne links voorbij komen.

Ga niet zomaar intern linken

Waar je naar intern linkt is van groot belang. Je geeft met een interne link aan dat er meer informatie beschikbaar is dat te maken heeft met je pagina onderwerp. Doe dit secuur en je inzet zal worden beloond binnen de SERP.

Naast pagina optimalisatie die het onderdeel intern linken wel erg weet te waarderen is ook de gehele website optimalisatie hierdoor verbeterd. Mens en machine kunnen gemakkelijk door de site navigeren. Plus gaat de linkjuice naar plekken waar het hardst nodig is. Dus ja, intern linken is wel heel erg belangrijk.

Het 1 sluit het ander niet uit. Beide seo technieken zijn nodig voor een uitstekende zoekmachine optimalisatie.

Terug lezen?

Website SEO is zoveel meer sterker als je optimaal gebruik maakt van

Intern Linken