Leestijd: 5 minuten
website intern linken

Door intern linken kunnen bezoekers makkelijker pagina’s met gewenste informatie vinden. Tevens zorgt intern linken voor een betere doorgang voor crawlers en indexers. Met intern linken bedoelen we links binnen het hoofdcontent niet zozeer in header en footer.

Download WP plugin intern linken

Wat is intern linken?

Een interne link stuurt de bezoeker (en machine) van pagina naar andere pagina in jouw website. We kunnen deze herkennen aan bijvoorbeeld een andere kleur of is onderstreept. SEO kan niet zonder intern linken.

Vanuit content intern linken

Links in het menu en footer vallen ook onder intern linken maar zijn voor seo niet sterk. Het meeste profijt krijg je als je vanuit de tekst gaat intern linken.

Links die naar een pagina toegaan of beter gezegd naar binnenkomen noemen we inbound links. Voor zoekmachineoptimalisatie zijn ze onmisbaar want Google zegt dat de pagina met de meeste inbound links het belangrijkste is. Logisch vinden wij, want wat belangrijk is wordt nu eenmaal het meest gelinkt. Let daarom goed op of jouw meest belangrijke webpagina’s ook echt de meeste inbound links bevatten.

Wordt er gelinkt vanuit een pagina naar een andere? Dan spreken we over outbound links. Ook deze zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie. Google vindt dat anchor teksten belangrijk genoeg zijn om als optimalisatie te zien. Goede pagina-seo kan dan ook niet zonder outbound links.

intern linken

Interne links hebben maakt een website,
niet intern linken is funest voor seo.

Voor WordPress websites is er een betaalde plugin beschikbaar die het interne linken van je vrijwel overneemt.


Download LinkWhisper
Dit is niet zomaar een tool voor een onbelangrijk dingetje. Alles behalve dat. LinkWhisper is bedacht en gemaakt door 1 van de beste seo experts in de wereld.

Naast hem maken grote namen wereldwijd dankbaar gebruik van deze plugin. Eigenlijk is het zo, wie deze plugin niet heeft verdient het ook niet om te ranken. Dit benadrukt en onderstreept nogmaals het belang van intern linken.

Kruimelpad als wegwijzer

De breadcrumbs en je menu bevatten ook interne links. Maar dit is toch anders dan dat je een link in de tekst zal zetten zoals ‘volg onze seo cursus wanneer jij dat wilt’. Dus ondanks je al interne links hebt dankzij je breadcrumbs en/of menu is zelf interne links plaatsen nodig voor seo.

Wat intern nodig is aan linken is extern linken net zo van belang. We hebben het hier over offsite seo ofwel linkbuilding en/of authority building. In beide gevallen worden er links op andere websites geplaatst die ervoor zorgen dat de seo van onze MainSite versterkt. Externe links moeten van hoge kwaliteit zijn. We willen alleen het beste naar binnen sturen. Hoe we dit doen leer je in de cursus tier linkbuilding.

Vraag en antwoord

Interne linkbuilding

Intern linken kan ook worden gezien als interne linkbuilding. Wie deze techniek optimaal beheerst en alle energie die anders in offsite seo zou gaan zitten, stopt in onsite seo zal geen of heel weinig externe linkbuilding nodig hebben.

Ga niet zomaar intern linken

Waar je naar intern linkt is van groot belang. Je geeft met een interne link aan dat er meer informatie beschikbaar is dat te maken heeft met je pagina onderwerp. Doe dit secuur en je inzet zal worden beloond binnen de SERP.

Naast pagina optimalisatie die het onderdeel intern linken wel erg weet te waarderen is ook de gehele website optimalisatie hierdoor verbeterd. Mens en machine kunnen gemakkelijk door de site navigeren. Plus gaat de linkjuice naar plekken waar het hardst nodig is. Dus ja, intern linken is wel heel erg belangrijk.

Is intern of extern linken belangrijker?

Het 1 sluit het ander niet uit. Beide seo technieken zijn nodig voor een uitstekende zoekmachine optimalisatie. Goed intern linken heeft de kracht om van resultatenpagina 2 naar 1 te gaan. Zelfs de laatste loodjes in het gevecht om plek 1 te behalen kan intern linken doorslaggevend zijn.

Intern linken zorgt voor een gemakkelijk surfen op de website. Mensen (en robots) vinden zeer snel wat ze zoeken of meer over willen weten.

Een interne link is puur gemak om van de ene pagina naar de andere pagina in eigen website te gaan. Dit wordt gebruikt om verdere uitleg over een onderwerp te geven welke op een andere pagina staat. Wilt men meer over dat ene onderwerp weten? Klikt men op deze link en kan aanvullende informatie verkrijgen.

Voor Google is dit net zo en iets uitgebreider. Dankzij de interne link weet de zoekmachine beter waar jouw onderwerp over gaat. Daarbij komt ook kijken dat er een waarde van de ene naar de andere pagina wordt overgebracht.

In de regel, hoe hoger de waarde van een pagina, hoe belangrijker deze is. Google zegt ook ” de pagina die de meeste interne links heeft verkregen is het belangrijkst “. Dit is een belangrijke factor die zwaar meeweegt in de Google rankings.

De anchor is een mooie benaming voor linktitel, deze wordt net even anders weergegeven dan normale tekst. De kleur kan anders zijn zoals hier in ZelfRanken.nl of onderstreept zijn.

Voor de grootst mogelijke duidelijkheid heeft de link titel een toegevoegde waarde. Woord(en) als link zeggen dus iets meer over de pagina waar naartoe wordt gelinkt.

Je kan er ook voor kiezen om via afbeelding te intern linken. In dit geval is de ingevulde alt tag je link titel

Intern linken in silo

Silo is een seo techniek dat de optimale site structuur aanmaakt. Je wilt je website zo duidelijk mogelijk zijn voor bezoekers (en Google). Het meest duidelijke is een logisch structuur, we noemen dit ‘silo‘.

Je hebt bijvoorbeeld het volgende silo stuctuur:
https://site.nl/bakken/taart/appeltaart/

Je kan nu in dit pad gaan intern linken met boven en onderliggende mappen.

verkoop seo cursus

Meer over SEO leren ?

Je wou meer weten over intern linken, dat maakt je hoogst waarschijnlijk een beginner in zoekmachine optimalisatie.

Al het beste op 1 plek

Overal een beetje informatie verkrijgen is leuk om te doen. Maar houdt er rekening mee dat niet alles juist is, dit geldt zeker voor de basis seo. Klik op de banner hiernaast of lees meer over onze seo cursus.