Leestijd: 3 minuten
afbeeldingen optimaliseren

Waarom een afbeelding optimaliseren?

Afbeelding optimalisatie is een pagina-seo onderdeel welke belangrijker is dan in eerste instantie doet vermoeden. Aangezien afbeeldingen toegevoegde waarde geven door visueel duidelijkheid te verschaffen van het onderwerp én Google snapt afbeeldingen maar al te goed, moeten we ze voor seo doeleinden zeer goed inzetten.

Wat is de inhoud van geoptimaliseerde afbeelding?

De inhoud van een geoptimaliseerde afbeelding is in 2 delen, de voorkant en binnenkant ook wel EXIF data genoemd. Aan de voorkant vinden we zo duidelijk mogelijk het onderwerp terug waar de pagina over gaat. Kan het nog duidelijker door er tekst bij te plaatsen zoals in de afbeelding hierboven? Google is zo geavanceerd dat de machine dit kan lezen én wordt meegenomen in zoekmachineoptimalisatie.

Laadtijd verkleinen

Een nadeel van afbeeldingen is dat de bestandsgrootte behoorlijk kan oplopen waardoor pagina laadtijd langer gaat duren, dit strookt in tegen een andere optimalisatie die juist zegt dat pagina’s zo snel mogelijk geladen dienen te worden. Pas de lengte en breedte aan die je uiteindelijk op de voorpagina wilt weergeven. Daarna is comprimeren van het afbeelding-bestand aan de orde. Deze twee tips maken je pagina snelheid beter.

Afbeelding EXIF invullen als een professional

Bij Windows computers is het makkelijker om EXIF te bewerken, hiervoor klik je met rechter muisknop op de gewenste afbeelding, kies eigenschappen en klik als laatste op tabblad details. Apple computers zijn wat lastiger, Google hiervoor naar uitleg.

De invulvelden spreken voor zich op ééntje na, dit is invoerveld ‘opmerkingen’. Deze kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een beschrijving inclusief zoekwoord te verwerken maar beter is om hier Json-LD script te plaatsen. Hoe dit precies in z’n werk gaat en welk script ervoor te gebruiken is 1 van de interessante onderdelen van onze seo cursus die we je graag aanraden.

seo cursus kopen

SEO cursus met afbeelding optimaliseren

Meer optimalisatie leren? Onze seo cursus legt je via video uit hoe het allemaal word gedaan. Weet ook hoe backlinks te optimaliseren zijn en hoe je Json-LD script zelf schrijft, altijd handig voor afbeelding optimalisatie.

Eigen gemaakte afbeeldingen gebruiken

Het is zo makkelijk om een afbeelding ergens vandaan te halen en die op eigen website te gebruiken, dit is alleen niet de bedoeling afgezien van mogelijke copywrite. Elke website is namelijk uniek en behoort unieke content te bevatten. Geleende afbeelding(en) zijn slechts gekopieerd waardoor pagina optimalisatie niet is wat het behoort te zijn. Zelf (laten) tekenen of fotograferen is lastiger of duurder maar veel beter voor jouw zoekmachine optimalisatie.

URL lokatie en afbeeldingsbestandsnaam optimaliseren

1 Dingetje dat zo onbelangrijk lijkt maar grote seo gevolgen heeft is de bestandsnaam met zoekwoord te voorzien. Gevorderde kunnen de afbeelding uploaden via FTP in een map die heel toevallig tevens van het zoekwoord, variatie, lsi of entiteit draagt.

Belangrijkste afbeelding bovenaan pagina

Net als met alles zoals het nieuws komt het belangrijkste bovenaan te staan. Boven de vouw staat doorgaans 1 afbeelding, de meest belangrijkste. Het is ook deze die geoptimaliseerd is met alle tips hierboven en uit de cursus. Dus je hoeft niet alle afbeeldingen te optimaliseren met EXIF, de rest is dusdanig belangrijk dat die optimalisaties met overige afbeeldingen wel benodigd is.

Zelfde afbeelding(en) gebruiken in linkbuilding

Hoe vaker een afbeelding op andere websites wordt opgeroepen des te beter dit is. Meestal zijn eigenaren hier niet zo blij mee, iets met copywrite. Maar als iemand dit desgevraagd gebruikt? Vooral toelaten, al je exif data wordt extra in Google geduwd waardoor jouw afbeelding hoger in Google afbeelding zoeken terecht komt én de pagina hogere ranking verkrijgt.

Zelfde afbeelding met andere bestandsnaam

Lekker slim zijn en dezelfde afbeelding van andere bestandsnaam voorzien? Dat gaat niet werken, al wat je doet is je eigen afbeelding kopiëren waardoor het weer niet uniek is. Maak je echter een kleine aanpassing aan de voorkant, andere tekst, kleur of wat dan ook, dán heb je echter weer een unieke afbeelding. Ja ze lijken op elkaar maar dat maakt niet uit.

Welk bestandsformaat is het best?

EXIF werkt allen met .jpg en .jpeg bestandsformaat dus eigenlijk zou de belangrijkste afbeelding 1 van deze 2 bestandsformaten moeten zijn. Aangezien .svg tegenwoordig erg in trek is bij Google kan je ervoor kiezen om dit soort als vervolgafbeeldingen te gebruiken. Een .png of .gif is voor de afwisseling wel leuk maar zoveel verschil binnen seo gaat het afgezien van bestandsgrootte niet uitmaken.