Cross-functionele samenwerking: 9 tips om doelen te verpletteren Dankzij cross-functionele samenwerking kunnen we hoogwaardige teams samenstellen met de expertise die nodig is om de best mogelijke resultaten te leveren, of dat nu een nieuw product, een operationele oplossing, een betere klantenservice of een hogere omzet is

Bron

Dankzij cross-functionele samenwerking kunnen we hoogwaardige teams samenstellen met de expertise die nodig is om de best mogelijke resultaten te leveren, of dat nu een nieuw product, een operationele oplossing, een betere klantenservice of een hogere omzet is.

afbeelding van cross-functioneel team

Maar ondanks al zijn voordelen, worden cross-functionele teams geconfronteerd met veel uitdagingen die hun vooruitgang in de richting van team- en bedrijfsdoelen kunnen schaden. Daarom hebben we deze handleiding voor succesvolle cross-functionele samenwerking geschreven. Dit is wat we zullen behandelen:

 • Hoe cross-functionele samenwerking eruit ziet.
 • De voordelen van cross-functionele samenwerking.
 • Gemeenschappelijke uitdagingen voor samenwerkende teams.
 • Tips om goed presterende multifunctionele teams op uw werkplek te bouwen.

Hoe ziet cross-functionele samenwerking eruit?

In hun meest basale vorm brengen multifunctionele teams verschillende vaardigheden samen om het gewenste resultaat te bereiken. Afhankelijk van de grootte en het aanbod van het bedrijf, varieert de definitie van een multifunctioneel team en het gewenste resultaat.

Dit kan betekenen:

 • Drie leden van een start-up die de ontwikkeling, marketing en ontwerp beheren om het bedrijf te lanceren.
 • Een technisch SEO- specialist, contentschrijver en socialmediamanager die werkt aan het vergroten van de online aanwezigheid .
 • Individuen van klantensucces, product en verkoop die werken aan het verminderen van klantverloop .
 • Product, ontwikkeling, juridische zaken, ontwerp, marketing, verkoop en PR werken aan de lancering van een nieuw product of dienst .

Zoals u kunt zien, kunnen cross-functionele teams elke grootte hebben en het gewenste resultaat kan de voltooiing van een eindig project zijn of het bereiken van al lang bestaande doelen.

cross-functioneel team van qa, design en web development

Afbeeldingsbron

Wat zijn de voordelen van cross-functionele samenwerking?

Onderzoek toont aan dat cross-functionele samenwerking een alomtegenwoordige impact heeft op alle bedrijven. Laten we er zes bekijken.

Verhoogde winstgevendheid

Wist je dat verbonden teams een 21% hogere winstgevendheid ervaren? In plaats van afzonderlijke kennissilo’s te hebben, helpt het bundelen van een diverse reeks vaardigheden in een uitgebreidere kennisbasis om projecten sneller en volgens een hogere standaard te voltooien.

Groei van medewerkers

Wanneer verschillende teams bij elkaar komen en hun expertise delen, leren medewerkers van elkaar en ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden. Dit kan het verwerven van tactische vaardigheden en het ontdekken van nuttige hulpmiddelen betekenen, maar ook het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden, emotionele intelligentie, aanpassingsvermogen en zelfbewustzijn. Goed afgeronde werknemers met een neiging tot continu leren zorgen voor een sterker bedrijf dat uiteindelijk concurrentievoordeel in de markt heeft.

Sterkere bedrijfscultuur

Wanneer we samenwerking opnemen in ons dagelijks leven, stimuleren we een cultuur op de werkplek die gebaseerd is op saamhorigheid en teamwerk in plaats van individueel denken. Medewerkers krijgen meer respect voor wat hun collega’s doen en begrijpen verschillende perspectieven van verschillende afdelingen.

Bovendien zorgen cross-functionele teams ervoor dat medewerkers directe connecties hebben met andere medewerkers op andere afdelingen, in plaats van indirect via hun managers. Deze individuele relaties en interacties bieden de setting waar kernwaarden kunnen worden aangetoond en erkend.

Een sterke bedrijfscultuur vertaalt zich in meer stabiliteit, aangezien 37% van de werknemers zegt dat “werken met een geweldig team” de belangrijkste reden is geweest om bij een organisatie te blijven, zelfs als ze niet gelukkig waren met hun baan.

voordelen van cross-functionele teamsamenwerking

Afbeeldingsbron

Betrokkenheid van medewerkers

Wanneer een individu deelneemt aan functieoverschrijdend werk, kunnen ze zien dat ze deel uitmaken van iets groters, wat een natuurlijke motivator is. Ze kunnen ook uit de eerste hand ervaren hoe het bedrijf werkt, in plaats van alleen via bedrijfsvergaderingen of het doorgeven van informatie door hun manager aan hen.

Met inzicht in hoe het bedrijf als geheel werkt aan zijn missie en hoe zij daaraan bijdragen, wint de loyaliteit van medewerkers het van het personeelsverloop. En met het aannemen van nieuw talent dat bedrijven gemiddeld $ 4.129 aan onkosten kost, is medewerkersbetrokkenheid een must.

Innovatie

Wanneer de unieke leden van een afdeling de koppen bij elkaar steken, komen ze met ideeën en oplossingen die veel groter zijn dan wat ze individueel hadden bedacht. Cross-functionele teams maken dit op grotere schaal mogelijk, wat resulteert in echt innovatieve resultaten die van invloed kunnen zijn op het hele bedrijf of zelfs de branche.

Betere leiders

Cross-functionele samenwerking zorgt voor betere leiders omdat het hen op de hoogte houdt van een breder scala aan prestaties, uitdagingen en behoeften in het hele bedrijf. Bovendien smeedt het leiderschapsvaardigheden zoals communicatie, integriteit, interpersoonlijke effectiviteit, verantwoordelijkheid en transparantie.

Deze leiderschapsvaardigheden kunnen door iedereen worden ontwikkeld en geoefend, wat betekent dat het individuele medewerkers ook kan helpen betere teamgenoten te worden en zich zelfs voor te bereiden op toekomstige rollen.

Hoe gemeenschappelijke uitdagingen van cross-functionele samenwerking aan te pakken?

Zoals het oude gezegde luidt: je kunt niet iets voor niets krijgen. Naast alle voordelen die cross-functionele samenwerking met zich meebrengt, zijn er ook tal van uitdagingen.

1. Bekrachtig doelen om tegenstrijdige belangen te regelen

Wanneer mensen met verschillende kennis, achtergronden, doelen en training samenkomen, zullen er onvermijdelijk van tijd tot tijd belangenconflicten ontstaan. Dit hoeft niet per se te betekenen dat sommigen zich meer zorgen maken over hun individuele succes dan dat van het bredere bedrijf. Het kan ook betekenen dat, aangezien verschillende afdelingen verschillende passies en perspectieven hebben, de individuen die van hen afkomstig zijn zich natuurlijk op verschillende prioriteiten zullen concentreren.

De sleutel tot het overwinnen van deze veel voorkomende uitdaging is om het bedrijfsethos en de doelstellingen bij elke gelegenheid te versterken. Dit verenigt teams van verschillende afdelingen en zorgt ervoor dat organisatiedoelen de kern vormen van elk project.

2. Documenteer en volg om de verantwoordelijkheid te behouden

Er is soms een neiging tot teamwork om de illusie van geen verantwoordelijkheid te creëren. Met andere woorden, soms kunnen cross-functionele teams een gevoel van verantwoordelijkheid voor het resultaat van een project missen. En dat is voor niemand productief.

Om de vloek van geen verantwoordelijkheid te vermijden, moet er één centrale locatie zijn waar doelen en KPI’s worden gedocumenteerd, taken duidelijk worden vermeld en eigenaren worden toegewezen. Dit kan zoiets eenvoudigs betekenen als een Google-blad of meer betrokken, zoals een projectbeheerplatform.

3. Moedig communicatie aan om vertrouwen op te bouwen

In veel gevallen brengen multifunctionele teams teamleden samen die elkaar misschien niet goed kennen, die elkaar misschien niet persoonlijk hebben ontmoet of die in het verleden niet hebben samengewerkt. Dit kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen in het hele team – niet noodzakelijk in kwade zin, maar op een onbewuste manier vanwege hun gebrek aan bekendheid met de persoon.

Het zal tijd kosten voordat ze leren om productief naast elkaar te werken en aangeboren vertrouwen op te bouwen, maar leiders moeten ook een “beleid” van open en eerlijke communicatie en erkenning van teamgenoten implementeren.

de 5 disfuncties van een crossfunctioneel team

Afbeeldingsbron

4. Standaardiseer platformgebruik om onsamenhangende inspanningen te voorkomen

Het komt vrij vaak voor dat elke afdeling in een organisatie een andere software-set-up gebruikt voor hun dagelijkse werking. En dat kan het bijzonder lastig maken voor samenwerking tussen afdelingen.

Een manier om dit te verhelpen is om uw technologische oplossingen bedrijfsbreed te verenigen, maar vaak is dit niet de huidige situatie. In plaats daarvan is het misschien de moeite waard om hier rekening mee te houden bij het kiezen van leden van uw multifunctionele team. Met andere woorden, probeer mensen te kiezen die klaar zijn om te leren en die snel nieuwe tools, web-apps en software kunnen adopteren.

5. Geef prioriteit aan informatiecentralisatie voor toegang op afstand

Werken op afstand is de laatste jaren steeds gewoner geworden. En deze trend is sinds de pandemie voortgezet. Forbes heeft zelfs onthuld dat tegen 2025 naar schatting 70% van de beroepsbevolking op afstand zal werken. Maar dit brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee als het gaat om cross-functioneel teamwerk.

Omdat individuen en hele teams buiten kantoor werken, vereist communicatie creatievere en innovatievere oplossingen. De werkgevers van vandaag moeten prioriteit geven aan het delen van informatie en online platforms die even goede (zo niet betere) samenwerkingsinspanningen mogelijk maken.

Hoe u de functieoverschrijdende samenwerking op uw werkplek kunt verbeteren

Het kan lastig zijn om een effectieve cross-functionele samenwerking op de werkplek te realiseren, maar de resultaten zijn het meer dan waard. Hier zijn vier tips om de beste cross-functionele teams in uw bedrijf te bouwen.

6. Kies de juiste leden

Een geweldig multifunctioneel team betekent niet noodzakelijkerwijs dat je je toppresteerders samenbrengt.

 • Het gaat om het combineren van de beste vaardigheden die nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.
 • Hoewel cross-functionele samenwerking de groei van medewerkers bevordert, is het nog steeds belangrijk om goed na te denken over welke persoonlijkheidscombinaties het beste samenwerken om deze groei mogelijk te maken.
 • Ook kan het verstandig zijn om een mix van prestatieniveaus in een team te combineren, zodat er een gelijkmatige verdeling over teams is en laagpresteerders kunnen leren.
 • Sommige schijnbaar “laag presterende” hebben misschien gewoon niet de kans om hun beste vaardigheden te oefenen. Door ze in het juiste cross-functionele team te plaatsen, kan het beste in hen naar boven komen.

7. Heb een plan

Elke gezamenlijke inspanning heeft een kader nodig. Dus maak een plan en maak er een gedegen plan van. Uw plan moet het volgende bevatten:

 • Projectmissie: creëer een grotere missie die het team gemotiveerd en geïnspireerd houdt.
 • Projectdoelstellingen: Dit is de noordelijke start die zal helpen om de beste beslissingen te nemen.
 • Voortgangsmarkeringen: staande check-ins of vergaderingen als checkpoints helpen het team op koers te houden
 • KPI’s: deze tastbare resultaten zullen individuen verantwoordelijk houden.
 • Eigenaars: Duidelijke eigenaren zorgen voor betere communicatie en organisatie.
 • Verwachtingen: wanneer het team weet wat de uiteindelijke belanghebbende verwacht, kunnen ze afstemmen en zelfs geïnspireerd raken om die verwachtingen te overtreffen.
cross-functioneel samenwerkingsteam van klantenondersteuning, verkoop, webdesign

Afbeeldingsbron

8. Stimuleer prestaties

Leiders van cross-functionele teams moeten niet alleen voortgang en succes meten met KPI’s, maar ze moeten ook individuen of teams belonen voor hoge prestaties. Ze kunnen zelfs een vriendschappelijke wedstrijd houden tussen multifunctionele teams.

9. Selecteer de juiste technologie

Om cross-functionele teams goed te laten functioneren, hebt u de juiste samenwerkings- en communicatietechnologie nodig – van schermdeling tot videoconferenties, projectbeheertoepassingen tot VoIP-oplossingen – om de klus te klaren.

Afdelingen gebruiken maar al te vaak verschillende tools en kanalen voor communicatie en bedrijfsvoering. Dit kan cross-functionele samenwerking bemoeilijken. Door vast te stellen welke kanalen voor welke doeleinden worden gebruikt, blijft alles soepel lopen.

Ervaar nu de voordelen van cross-functionele samenwerking

In de huidige werkcultuur draait alles om behendigheid, flexibiliteit en snelvoetigheid, en toegang krijgen tot diverse vaardigheden via teamwork is de naam van het spel.

Hoewel multifunctioneel teamwerk uitdagingen met zich meebrengt, zijn de beloningen groot. Bedrijven kunnen hun diverse kennisbasis optimaal benutten, werknemers betrekken en behouden, echt leiderschap en innovatie opbouwen en uiteindelijk een concurrentievoordeel in hun markt hebben. Gebruik de bovenstaande tips en best practices om vandaag de dag ten volle te profiteren van cross-functionele samenwerking op uw werkplek.

Over de auteur

Sunny Dhami is de Senior Director, EMEA Product Marketing & GTM voor RingCentral . Hij heeft uitgebreide marketingervaring in SaaS-, Telecommunicatie- en Technologiesectoren binnen bedrijven als Vodafone, Reed Elsevier, Calor Gas en SapientNitro. Sunny heeft ook geschreven voor websites zoals Luckyorange .